Фото: pexels

Президент України Володимир Зеленський дав відповідь на петицію в підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств".

Зеленський нагадав, що долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких становлять демократія, верховенство права та права людини.

"Європейське право виходить з того, що повага та захист основоположних прав людини — зокрема права на повагу до приватного та сімейного життя, заборона дискримінації — це обов'язок держави", — зазначив президент.

Також президент додав, що уряд у рамках реалізації Національної стратегії у сфері прав людини доручив розпорядження Міністерству юстиції розробити законопроєкт про усунення дискримінаційних положень, які можуть порушувати майнові та немайнові права партнерів, що не перебувають у шлюбі, запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства.

"Міністерство юстиції України наразі працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу й особистих немайнових та майнових прав і обов’язків партнерів з урахуванням особливостей вже наявних правових інститутів", — додає Зеленський.

Але зважаючи на те, що в цій петиції автор Петро Жеруха спільно з 44 організаціями просили президента також звернутися до Верховної Ради України та її керівництва з проханням негайно розглянути й підтримати саме законопроєкт № 9103, Президент також повідомив, що звернувся щодо цих питань до голови Верховної Ради та прем'єр-міністра України.

Тепер вони мають відповісти про розгляд петиції в підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств" — її автору.

  • Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. На початку квітня законопроєкт підтримав комітет молоді та спорту.
  • Зокрема, у Міністерстві оборони розкритикували законопроєкт. У відомстві кажуть, що не мають даних щодо тисяч військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки з одностатевими партнерами.
  • 2 травня парламентський комітет із питань європейської інтеграції підтримав законопроєкт про реєстровані партнерства.
  • 12 травня комітет із питань цифрової трансформації підтримав законопроєкт №9103 про реєстровані партнерства.
  • Також петиція за реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 000 голосів.