Зміст:
  1. Корпоративні бібліотеки 
  2. Буккросинг
  3. Книжкові клуби

За даними платформи Yakaboo, за останній рік спостерігається ріст попиту на корпоративні бібліотеки в однойменному мобільному застосунку. Кількість партнерів зросла в чотири рази. Серед активних користувачів: Київстар, мережа мультимаркетів "Аврора" та інші.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Це свідчить про те, що бізнес визнає цінність книг як інструменту для навчання та розвитку своїх співробітників. Деякі компанії використовують електронні бібліотеки не лише як джерело професійної літератури, а й художньої, щоб сприяти покращенню ментального здоров'я та прищеплювати культуру читання", – стверджує Євген Воловиченко, CEO Yakaboo.

Однак кількість книг у бібліотеці не гарантує її популярності, запевняє Євген. Більше значення мають якість контенту та релевантність підбору літератури, а також активне просування читання серед співробітників. 

LIGA.Life поцікавилась, як українські компанії популяризують читання серед колег і чому це важливо для бізнесу.

Корпоративні бібліотеки 

Книжкові полички в офісі або безкоштовний доступ до електронних видань – це не лише про читання та здобуття нових навичок чи знань. Це також хороший інструмент для розбудови корпоративної спільноти та кращого знайомства з колегами. 

"Ти радиш комусь з команди книжку для особистісного та кар'єрного розвитку, ви її разом обговорюєте. Це класно обʼєднує! Також книжки – важливий елемент в межах планів розвитку для команди", – ділиться досвідом Тетяна Попова, Chief Human Resources Officer в Uklon.

Їхня бібліотека існує вже близько девʼяти років. 

Її відкриття ініціювала сама Тетяна після того, як принесла книгу Лі Якокка "Кар'єра менеджера" в офіс.

"Це моя перша бізнес-книга, яку охоче рекомендую. Принесла її в офіс, щоб кожному не переказувати, але поділитись знанням. Протягом тижня ми докупили ще декілька книжок та сформували правила користування бібліотекою, які працюють й сьогодні. Нині в ній понад 200 книг", – додає Тетяна.

Згодом зʼявилась і онлайн-бібліотека. Компанія купує книги на прохання співробітників та дає доступ до них на внутрішніх ресурсах. 

У BetterMe погоджуються: корпоративна бібліотека – частина добробуту команди, що дуже важливо для компанії: "Це не лише про особистий розвиток співробітників, а й про покращення соціальної взаємодії".

Їхня бібліотека зʼявилась після того, як працівники почали активно обмінюватись книжками в офісі. Сьогодні книжкові стелажі є у двох варіантах – офлайн та онлайн, щоб навіть дистанційні працівники могли долучитися до читання. Якою книгою поповнити бібліотеку – підказують самі співробітники та СЕО компанії – Вікторія Рєпа. Часто вона радить книги про бізнес та здоровий спосіб життя

В мережі мультимаркетів "Аврора" важливу роль у формуванні бібліотек також відіграли співзасновник та топменеджери. Влітку 2019 року вони поділились своїми книжками зі співробітниками. Так зʼявилась невеличка фізична бібліотека в Офісі підтримки в Полтаві. Потім ініціатива поширилась у Вінницю, де нині працює розподільний центр. 

Бізнес читає. Як українські компанії популяризують книги й розвивають робітників
Частина корпоративної бібліотеки "Аврора Мультимаркет" (Фото: Аврора)

"А віднедавна почав діяти електронний каталог корпоративної бібліотеки – Aurora Books. Тут усі книги розташовані у відповідних категоріях і версіях. Тому пошук потрібної є дуже комфортним. А також можна формувати рейтинги книжок та лишати відгуки для зручності вибору книги", – зазначають у компанії.

Загалом кожен співробітник, незалежно від міста проживання, може замовити книгу. За статистикою компанії, 100 співробітників користуються онлайн-платформою, 162-180 – платформою-каталогом електронних книг, а 35 колег активно читають фізичну бібліотеку.

Компанія "Молокія" також має обидва формати бібліотек – онлайн та офлайн у головному офісі компанії. Спершу вона поповнювалась власниками, менеджерами та іншими працівниками. А з впровадженням системи "Оцінка компетенцій 360" бібліотеку поповнили рекомендованими до прочитання книгами. Загалом з березня 2022 року паперовими книжками скористався 61 співробітник. 

Що у бібліотеці українських компаній?
За словами CEO Yakaboo Євгена Воловиченка, нині бізнеси обирають не лише нонфікшн чи професійну літературу, але й художню, а подекуди – дитячу.

Платформа повʼязує це з тим, що компанії все більше піклуються про ментальне здоров'я своїх співробітників, цінуючи роль читання у їхньому саморозвитку, відпочинку та емоційному добробуті
  • Uklon: Книги про психологію, мотивацію, тайм-менеджмент, бізнес тощо. Також є література з програмування, комунікацій, копірайтингу. Наприклад, "Сім звичок надзвичайно ефективних людей" — автор Стівен Кові, "Моє життя та робота" — Генрі Форд.
  • MEGOGO: Найбільшу популярність мають мотиваційний нонфікшн та книги з маркетингу. Наприклад, "Чому ми працюємо" Баррі Шварц, "Вплив брендів. Таємна сила нейронауки в маркетингу" Метта Джонсона та Прінса Гумана, "Маркетингові війни" Ел Райса і Джека Траута.
  • BetterMe: Зазвичай це професійна література та нонфікшн. Найбільш популярні – "Атомні звички" Джеймса Кліра та "The Mom Test" Роба Фіцпатріка.
  • Молокія: Серед книжок, які брали понад три рази: "Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті" Насім Ніколас Талеб; "Філософія Toyota. 14 принципів роботи злагодженої команди" Джефрі К. Лайкер; "Мистецтво війни" Сунь-цзи; "Атомні звички" Джеймс Клір; "Еволюція грошей. Фінансова історія світу" Ніл Фергюсон; "Анатомія воїна" Андрій Зелінський.
  • Мережа мультимаркетів "Аврора": від бізнес-літератури та психології до саморозвитку й художньої літератури. Також у бібліотеці є книги іноземними мовами. А нещодавно з’явилася нова рубрика "Білл Гейтс рекомендує", де зібрані книги, які вплинули на його світогляд і допомогли йому в професійному та особистому житті.
  • Headway: українська поезія: збірка творів Ліни Костенко "Триста поезій", Дмитра Павличка "Два кольори", "Антологія української поезії" тощо; художня література: "Тигролови" Іван Багряний, "Танґо смерті" Юрій Винничук, "Художник хиткого світу" Кадзуо Ішіґуру, "Нікелеві хлопці" Колсон Вайтхед тощо; нонфікшн: "Мистецтво зосереджуватися" Йоханн Гарі, "4000 тижнів" Олівер Беркмен, "Добре бути ірраціональними" Ден Аріелі та інші.

У Netpeak Group корпоративна бібліотека працювала протягом 2006-2020 років в офісах компаній. Однак після пандемії ідея перейшла в онлайн-формат: у спеціальному Telegram-каналі є корпоративне книжкове комʼюніті, куди завантажують придбані онлайн-книги й обмінюються своїми враження щодо прочитаного. 

Окрім книжкового ком’юніті, є ще 40 спільнот за інтересами, де є або гілки на тему матеріалів, або поради учасників щодо літератури за темою ком'юніті.

Бібліотека MEGOGO також почала формуватися дуже давно, ще в першому офісі компанії. Це сталось само собою – колеги просто обмінювались книгами на роботі. Згодом HR створила книжкову шафу, яка працювала у форматі буккросингу. Тобто робітники можуть обирати будь-яку книгу, читати її в офісі або брати додому. Але своєю чергою поповнювати екземплярами, якими хочуть поділитися з колегами. 

Стелаж поставили поруч з найпопулярнішою зоною – мітинг-румом, щоб книги завжди були в полі зору працівників. 

Нині він налічує до 100 книг різних тематик. Раз на квартал HR-менеджерки купують книги, орієнтуючись на інтерес співробітників.

"Найактивнішими користувачами бібліотеки є учасники онлайн-спільноти MEGOGO Book Club, а це 195 працівників – близько 25% від загальної кількості компанії", – розповідають у MEGOGO.

Компанія Headway створила не просто бібліотеку, а просвітницький простір, де стоять стелажі з книгами, проводять брейншторми та книжкові клуби. Там діє правило читацького залу: кожен може прийти й сфокусовано попрацювати чи почитати в тиші.

Бізнес читає. Як українські компанії популяризують книги й розвивають робітників
Книжковий простір Headway. Фото: Headway

"Ми налагодили співпрацю з книгарнею, яка щомісяця надсилає нам свої топновинки. Також запускаємо анкету на команду: кожен може запропонувати оновлення в бібліотеку та поділитись, чому ці книги будуть нам цікаві. А ми додаємо їх до щомісячного замовлення. Такий підхід дозволяє нам залишатись на одній хвилі з колегами та залучає команду в процес формування нашої "бази знань", – каже Марʼяна Болобан, Head of People в EdTech компанії Headway.

Скільки коштує створити корпоративну бібліотеку?
У компанії "Молокія" порахували: щоб створити якісну бібліотеку, орієнтовану на потреби компанії, потрібно не менше ніж 50 000 грн. Цих коштів вистачить для закупівлі понад 50 книг.

Headway закупили близько 200 книг для запуску офісної бібліотеки. Вважають, що ця кількість є оптимальною для старту. Середня ціна однієї книги – близько 360 грн. Відтак можна припустити, що запуск бібліотеки компанії коштував майже 72 000 грн. 

Співробітники BetterMe часто приносять власні книжки, тож фінальну суму важко порахувати. Однак мають декілька рекомендацій щодо оптимізації бюджету для тих, хто планує створити корпоративну бібліотеку:
  • домовтесь з українськими видавництвами/книгарнями про гуртове замовлення зі знижкою;
  • запровадьте формат буккросингу (обміну книжками): менше витрат, але не менше користі;
  • обирайте електронні книги, адже вони зазвичай на 30-40% дешевші, ніж паперові.

Буккросинг

Це ініціатива обміну книгами. Наприклад, одна людина прочитала певну книгу та залишила її в офісі для інших колег. Той, хто взяв її наступним, має залишити на її місці іншу книгу і так по колу. 

Такий метод поповнення бібліотеки практикують й українські компанії. Наприклад, у квітні 2023 року Молодіжний рух ДТЕК в ДТЕК Одеські електромережі запустив перший буккросинг у компанії. Метою була "лагідна" українізація, тобто читання виключно україномовних книг. Згодом цю ідею підхопили й інші оператори системи розподілу ДТЕК Мережі.

Бізнес читає. Як українські компанії популяризують книги й розвивають робітників
Буккросинг — стелаж ДТЕК Мережі (Фото: ДТЕК Мережі)

"Спочатку Молодіжки та HR принесли першу партію книжок на полиці підприємств. За два тижні більшості з них вже не було, зате з'явились нові книжки. Тоді ми зрозуміли: буккросингу бути!" – розповідає Світлана Гошовська, начальниця відділу з навчання та розвитку персоналу ДТЕК Мережі та додає:

"За нашими спостереженнями, через полиці загалом пройшло уже майже 900 книг! Правила прості: взяв книгу – поверни або постав заміну".

В основному працівники ОСР ДТЕК Мережі обмінюються нонфікшн та бізнес-літературою. Також є художні та професійні книжки. Наприклад, в Одесі залишили наукове видання про термомеханіку. На диво, книга не довго чекала свого читача.

"Наш буккросинг інколи виходить за межі компанії. Нещодавно один зі співробітників приніс книгу Віктора Франкла від своєї доньки. У деяких виданнях учасники залишають відгуки про прочитане й дякують власникам", – підсумовує Світлана.

Буккросинг також працює в Intellias, BetterMe, Headway та MEGOGO. А Netpeak Group тільки планує запустити цю ініціативу.

Книжкові клуби

У деяких компаніях навколо корпоративних бібліотек та буккросингу утворились книжкові комʼюніті. Це допомагає обʼєднувати книголюбів компанії та розвивати культуру читання. 

Наприклад, у Work.ua книжковий клуб існує вже 10 років! Його проводять з різною періодичністю – щомісяця або раз на декілька місяців в гібридному форматі – офлайн з трансляцією. Зазвичай долучаються до 15 осіб. Кожен може запропонувати книгу для обговорення. Наприклад, на День спротиву російській окупації Криму компанія читала та обговорювала "За Перекопом є земля" Анастасії Левкової. 

"Читацький аврорівський клуб" (ЧАК) ініціював генеральний директор мережі мультимаркетів "Аврора" – Тарас Панасенко. Часто саме лідери компанії радять літературу, яку було б корисно обговорити під час книжкових зустрічей. 

Бізнес читає. Як українські компанії популяризують книги й розвивають робітників
Читацький аврорівський клуб (Фото: Аврора Мультимаркет)

Клуб збирається онлайн раз на місяць, а місце модератора може зайняти будь-хто з учасників, повідомивши про це у чаті ЧАК заздалегідь. Саме модератор готує план бесіди та презентацію з переліком питань, щоб спрямовувати та спонукати учасників до обговорення. 

"Часто отримуємо зворотний зв'язок, що лише потрапивши на зустріч книжкового клубу, багато хто зважився на читання. Адже в дитинстві це було проблемою і здавалося ненависною процедурою, яку нав'язували батьки та навчальні заклади. Тепер, завдяки ЧАКу, читання перетворилося на приємний і натхненний процес, де можна поділитися альтернативною думкою і подискутувати", – зазначають у компанії.

Intellias запустили свій книжковий клуб у 2020 році. Присвятили його до святкування Гелловіну. Тож для читання обрали "Інститут" Стівена Кінга. Станом на липень 2024 року в компанії провели понад 35 таких подій. Зазвичай це щомісячні онлайн-зустрічі за участі 10-15 осіб, де чергується обговорення художньої та нонфікшн-літератури. Яку книгу обрати – голосують у Telegram-спільноті.  

"Наші зустрічі мають модераторів, які допомагають організувати і структурувати розмову, ставлять додаткові запитання для обговорення. Але переважно якщо сюжет чи тема виявились дуже цікавими, розмова й без запитань є жвавою", – розповідають у компанії.

Двічі на рік зустріч клубу у форматі офлайн проводять у Львові та Києві. Але це не обговорення конкретної книги, а, найімовірніше, літературні дискусії.

Також Intellias запрошує авторів книг (наприклад, Сергія Жадана) і людей, які долучаються до їх створення (зокрема, ілюстраторів та інших).

У Netpeak Group книжковий клуб виник на основі двох ініціатив – обговорень книжок та поетичних читань. Нині в літературному комʼюніті компанії 107 учасників. Організатори активно працюють над переформатуванням зустрічей. Окрім класичних дискусій навколо конкретної книги, у планах компанії спробувати дебатний формат, вікторини та квести за конкретною книгою, залучення спікерів тощо.

З іншого боку, книжкові клуби – це один з ефективних способів підтримки добробуту співробітників. Наприклад, Нова пошта запустили свій книжковий клуб в межах психологічної підтримки "Я – поруч" після початку повномасштабного вторгнення. 

Щомісячні літературні зустрічі модерує корпоративний психолог.

 Їх організовують в онлайн-форматі, щоб могли долучитися не тільки працівники з України, але й закордонних підрозділів. Книгу обирають у Telegram-спільноті, де близько 500 учасників. Підтримує цю ініціативу корпоративна онлайн-бібліотека, де можна знайти як нонфікшн, так і художню літературу.

Загалом книжкові клуби – це набагато більше, ніж просто популяризація читання. Українські бізнеси зазначають, що це:

  • особистісний розвиток та наповнення співробітників;
  • розвиток памʼяті, критичного мислення, креативності та інших навичок;
  • відчуття залученості;
  • покращення добробуту;
  • знайомство співробітників між собою та створення дружньої атмосфери в колективі;
  • адаптація новачків у компанії;
  • народження нових ідей, важливих для розвитку бізнесу.

І що дуже важливо в умовах повномасштабної війни: читацький клуб сприяє відновленню під час стресу

"У процесі обговорення книги розширюється бачення ситуації, змінюється кут зору, коли учасники чують різні думки стосовно однієї ситуації. Це сприяє життєстійкості", – підсумовують у Новій пошті.