Як змінилась форма Національної збірної України з футболу з 1992 року. Відео матчів
Фото: Facebook сторінка Андрія Павелка

Щойно, 7 червня, наша збірна вперше вийшла на поле у новій формі. Її головний елемент – карта України, зображена по центру футболки. На комірці з зовнішньої сторони написано: "Слава Україні", а з внутрішньої – "Героям Слава!".

Відео: Youtube-канал "Ukrainian Assoсiation of Football"

LIGA.Life пригадала, як змінювалась форма збірної України з футболу з її першого матчу, який відбувся у 1992 році. 

Умовно історію форми національної збірної можна поділити на п'ять етапів, залежно від її виробника та технічного партнера команди: Umbro, Puma, Lotto, Adidas, Joma.

29 квітня 1992 року відбувся перший матч національної збірної України проти Угорщини в Ужгороді. Українські футболісти виступили у жовто-синій формі з червоною стрічкою на рукаві. Під цією формою футболісти виступали до 1994 року, поки технічним партнером збірної не стала компанія Umbro.
Відео: Youtube-канал "Yvanyuk"
На гостьові матчі українські футболісти вдягали синю форму з бордовими позначками та великою жовтою емблемою збірної.
Відео: Youtube-канал "Спортивная Беларусь / Sports of Belarus"

Umbro (1994-1997)

Перша форма для збірної України від компанії Umbro була жовто-синя. У 1996 році жовті футболки доповнились синіми вертикальними смугами.

На відборі до Чемпіонату світу-1998 українська збірна грала у синій формі з вертикальними біло-синіми смугами та жовтими рукавами. 

Відео: Youtube-канал "maksdk1"

Puma (1997-2002)

Збірна України змінила технічного спонсора у 1997 році. Ним стала компанія Puma. 

Дизайн форми передбачав жовті футболку та гетри, а також сині шорти. Проте на рукавах футболістів з'явились сині п'ятикутники, які нагадували контури футбольного м'яча.

Відео: Youtube-канал "Юрій Сірко"

У 1998 році форма не зазнала кардинальних змін. Проте замість синіх п'ятикутників на рукавах футболістів з'явились сині довгі смуги. У цій формі українська збірна виступала на відборі Чемпіонату світу-2000. 

Відео: Youtube-канал "maksdk1"

Наступна зміна дизайну була у 2001 році до початку відбору на Чемпіонат світу-2002. Українці вдягнули сині футболки з жовтими вставками та жовті шорти і гетри.

Відео: Youtube-канал "maksdk1"

Lotto (2002-2009)

На заміну Puma прийшла італійська компанія Lotto. Цікаво, що на кваліфікації до Євро-2004 українці виступили у формі без синього кольору. На заміну традиційно синьо-жовтій гаммі прийшла жовта форма з чорно-білими вставками.

Відео: Youtube-канал "68andik86"

У 2004 році синій колір знову повернувся в дизайн форми. На відборі до Чемпіонату світу-2006 українська збірна виступила в синіх кофтах з жовтими рукавами та синіх шортах.

Відео: Youtube-канал "maksdk1"

З 2006 року жовту футболку збірної прикрасили синіми гострими смужками. У цій формі збірна грала до 2008 року.

Відео: Youtube-канал "maksdk1"

Adidas (2009-2017)

У відбірковому турі на Чемпіонат світу-2010 збірна виступила в жовтій формі з притаманними для компанії Adidas трьома синіми смугами. Також дизайн передбачав різнокольорові рукави футболки: жовтий та синій.

Відео: Youtube-канал "Football Hub"

Упродовж Євро-2012 українські футболісти грали у формі з вишиванкою на грудях. На комірці футболки з'явився напис: "Україно, вперед!".

Відео: Youtube-канал "lapse football"

На відборі до Євро-2016 збірна виступила у жовтій формі з синіми вертикальними тонкими смужками.

На самому чемпіонаті футболісти виступили у жовтій формі з синіми смугами у стилі Adidas.

Відео: Youtube-канал "hromadske"

Joma (2018-2021)

У 2017 році Українська асоціація футболу підписала контракт з іспанським виробником та новим технічним партнером  компанією Joma. 

Нова форма була у двох кольорах – синій та жовтий, з вертикальним зображенням вишиванки на футболці.

Відео: Youtube-канал "Ukrainian Assoсiation of Football"

У 2018 році окрім синьої та жовтої форми з'явився додатковий білий комплект. Вишивка зображувалась з обох боків футболки, а на зворотному боці з'явився напис "Слава Україні".

Відео: Youtube-канал "Ukrainian Assoсiation of Football"

На Євро-2020 національна збірна України виступить в оновленій формі з контурами країни.