Зміст:
  1. Від власного інтересу до соціальної ідеї
  2. Як визначається рівень доказовості
  3. Великі плани

Українським Facebook шириться новина про створення Telegram-боту Dokazovo. Він дозволяє перевірити доказовість лікарських препаратів, спираючись на Державний реєстр лікарських засобів України, FDA (U.S. Food and Drug Administration), агрегатор DrugBank та організацію Cochrane.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

LIGA.Life розпитала розробника чатбота Вадима Іваненка про ідею створення, неточності в інформації та відгуки користувачів.

Від власного інтересу до соціальної ідеї

Вадим працює розробником програмного забезпечення останні 6 років в таких компаніях, як Uklon та Helsi. Ідея створити чатбот про доказовість ліків з’явилась, коли чоловік самотужки перевіряв призначені препарати на сайтах FDA, ВООЗ, DrugBank. Каже, що не хотів витрачати зайві гроші на неефективні ліки.

Згодом побачив український сайт Dokazovo.in.ua, який має подібну до чату ідею, але, за словами Вадима, слабку реалізацію. Тож вирішив зробити краще у Telegram.

"Чатбот – це зручно і технічно легше в реалізації, ніж підтримка сайту. Нині він на етапі перевірки ідеї: чи вона працює, чи є потреба в такому сервісі", – додає розробник.

Ресурс запрацював пів року тому, але тривалий час ним користувався лише Вадим. Згодом поділився посиланням на своїй сторінці у LinkedIn та Twitter. В останній соцмережі сконтактував з українським анестезіологом та автором книги "Сміх у кінці тунелю" Іваном Черненком. 27 березня лікар поділився ботом на своїй сторінці у Facebook, що зробило його віральним. Нині кількість користувачів досягла 23 000.

Як визначається рівень доказовості

Базою для бота став Державний реєстр лікарських засобів України. Звідти Вадим отримує інформацію про активні речовини препаратів. Саме їх він шукає на сайтах FDA, ВООЗ, DrugBank, Cochrane, щоб оцінити рівень дослідженості. Нині у чатботі 13 000 препаратів, пошук інформації про більшість з них автоматизована. 

"Але є так званий blacklist ліків – "фуфломіцини" (препарати без доведеної ефективності). Вони перелічені на ресурсі FakеDrugs. Інформацію про них заповнюю вручну", – додає Вадим.

Загалом бот розділяє ліки на 4 категорії за рівнем доказовості:

  • високий. Діюча речовина препарату має статус FDA-approved. Тобто їхня безпека та ефективність добре досліджені;

  • задовільний. Немає статусу FDA-approved, але має approved by DrugBank. Цей ресурс збирає інформацію з різних джерел, включно з європейськими реєстрами. Оскільки строгість досліджень різниться, то рівень доказовості нижчий;

  • низький. Це гомеопатія, препарати фітотерапії та з blacklist;

  • не розрахований рівень дослідженості. "Інколи в реєстрах заявники не вказують активну речовину. Через це не можу розрахувати рівень доказовості препарату", – пояснює розробник. 

Доказовість активно змінюється з часом. Тому інколи інформація в боті може бути неточною. Нині Вадим працює над алгоритмом, який розраховуватиме рівні точніше.

"Препаратів приблизно 13 000, а я один. Тому вручну перевірити всі – неможливо, а алгоритми можуть помилятись".

Також користувачі помітили, що в боті можна знайти не всі ліки. На це є дві причини: або препарату немає в українському реєстрі, або інформація в боті за пів року існування змінилась. 

Великі плани

Зараз Вадим активно збирає зауваження від користувачів, щоб покращити роботу боту. Каже, що критика вся конструктивна. Тож в планах розробка складних задач, а саме:

  • додавання інформації про протоколи лікування. Це дозволить оцінювати ефективність препаратів за конкретних станів, а не тільки загальний рівень доказовості;

  • пошук ліків за діючою речовиною;

  • інтеграція більшої кількості джерел;

  • пошук джерела, звідки можна взяти інформацію про харчові та дієтичні добавки (БАДи).

Також Вадим припускає, що в майбутньому з’явиться тематичний вебсайт та застосунок. Але для цього потрібна команда, особливо працівники з медичною компетентністю. Адже саме цього розробнику на даному етапі бракує.

Читайте також: Перш ніж купити дієтичні добавки, зазирніть у холодильник. Як їсти та отримувати вітаміни