Зміст:
  1. Собаки-вегани. Історія Басі та Джека
  2. За бажанням і показанням. Чому домашні улюбленці стають веганами
  3. Перехід на новий раціон. Як перевести улюбленця на веганський корм

За різними даними, домашні улюбленці споживають від 12% до 20% світового обсягу м’яса. Дослідження, проведене у 2018 році вченими Університету в Вагенінгені (Нідерланди) та Гогенгеймського університету (Німеччина), показало: частка кормів для собак і котів у загальному виробництві м’яса становить від 10-12% у Нідерландах та Іспанії до 32-39% у США та Великій Британії.

На тлі зростання популярності вегетаріанства й веганства дедалі частіше власники чотирилапих переводять домашніх улюбленців на рослинний корм. Щодо цього у суспільстві досі точаться дискусії, адже поки немає достатнього наукового підтвердження, що така дієта забезпечує котів і собак усіма необхідними нутрієнтами. Тож перед ухваленням рішення варто проконсультуватися з ветеринаром.

Що варто врахувати під час переведення домашнього улюбленця на веганський раціон, які існують альтернативи звичайному корму та в яких випадках перехід на рослинне харчування для чотирилапих протипоказаний? Про це LIGA.Life запитала у ветеринарної лікарки-дієтологині Лідії Лободіної, а також в Олександра Красних — вегана, зоозахисника, власника собак Басі та Джека, які харчуються рослинним кормом.

Собаки-вегани. Історія Басі та Джека

У родині Олександра Красних продукти тваринного походження не споживає ніхто. Шість-сім років тому він разом зі своєю дівчиною Катериною стали веганами, згодом на рослинне харчування перевели домашнього улюбленця — чихуахуа Басю. Раціон замінювали поступово, каже хлопець:

Мій собака — веган. Чому домашніх улюбленців переводять на рослинний корм
Олександр Красних і Джек
"Ми шукали такий корм, який був би не лише смачним для Басі, але й здоровим. Виявили, що є доступні альтернативи, хоч і трохи дорожчі, ніж більшість сухих кормів. У результаті обрали два види: на основі сочевиці та картоплі".

До початку повномасштабної війни Олександр активно волонтерив: брав участь у зоозахисних акціях від ГО "Кожна тварина", допомагав у собачому притулку в Бородянці. Там він чотири-п’ять років тому і зустрів Джека, якого згодом забрав до себе.

Спершу пара планувала прилаштувати собаку в іншу родину, брати Джека до себе не хотіли. Для цього було кілька причин. По-перше, Олександр і Катерина винаймали квартиру, власниця якої ледь дозволила жити з маленькою чихуахуа. Тож про більшого пса і не йшлося. По-друге, пара хвилювалася, чи ладнатиме Джек із Басею. А по-третє, принциповим було питання: чи зможе собака їсти веганський корм.

"Ми почали із третього: приносили веганський корм у притулок і перевіряли, чи Джек його їстиме. Бо насправді не усім він може подобатися, навіть якщо це собака із притулку. Але Джеку все було нормально, він його їв. Це був перший тест, який пес пройшов", — розповідає Олександр.

Мій собака — веган. Чому домашніх улюбленців переводять на рослинний корм
Бася (ліворуч) і Джек (праворуч). Фото: Олександр Красних

Джек був дуже худим і мав травму після бійки з іншою собакою, тож пара віддала його на платну перетримку. За цей час планували знайти псові родину, а якщо не вдасться — винайняти іншу квартиру, де зможуть жити з двома улюбленцями. Зрештою так і сталося.

На перетримці Джек був місяць, там його відгодували та підлікували. Олександр та Катерина регулярно приїжджали до пса, привозили веганський корм, знайомили з Басею. Жодної агресії не було, тож другий тест хвостатий пройшов. А щойно пара знайшла нову квартиру, Джек переїхав до родини.

"З того часу він так і їсть свій веганський корм. Не знаю, чи правильно буде назвати Джека веганом, бо все ж це не його етична позиція. Якщо у нього буде можливість з’їсти щось інше — думаю, він з’їсть. Але в нас у квартирі взагалі немає жодних продуктів тваринного походження. Навіть якщо приходять гості, ми одразу попереджаємо, щоб нічого такого не приносили, навіть для себе", — каже власник пса.

Основний раціон улюбленців Олександра та Каті — корм на основі сочевиці або картоплі. Пакування на 10 кг коштує близько 3000 грн. Це трохи дорожче середньої вартості преміальних кормів для собак, але дешевше класів "суперпреміум" чи "холістік".

"Я не знаю, скільки коштує зараз звичайний корм, напевно, веганський буде трохи дорожчим. Але для нас це невелика ціна, яку ми готові платити. Ми не хочемо, щоб інші тварини страждали через корм для наших собак", — пояснює хлопець.

Мій собака — веган. Чому домашніх улюбленців переводять на рослинний корм
Джек (ліворуч) і Бася (праворуч). Фото: Олександр Красних

Як виняток, у випадку розладів травлення Джеку та Басі можуть дати трохи корму на основі комах. Він багатий на білок, допомагає швидко налагодити травлення чотирилапих, і, як каже Олександр, після одного-двох днів такого харчування улюбленці повертаються до рослинного раціону.

А от із веганськими смаколиками все складніше. Парі вдалося відшукати рослинні ласощі для собак у вигляді кісточок. Утім, вибір дуже малий, тож найкращі смаколики для Джека і Басі — ті, що господарі час від часу можуть дати зі столу. Здебільшого це овочі, фрукти, каші тощо.

"Кілька днів тому Басі виповнилося 11 років і Катя зробила їй подарунок — нарізала в тарілку все, що собака любить: веганські ковбаски, перець, огірок. (...) А Джек дуже любить мандарини. Тож коли ми їх їмо, обов’язково залишаємо йому трохи", — ділиться власник чотирилапих.

За бажанням і показанням. Чому домашні улюбленці стають веганами

Перехід домашніх улюбленців на веганський чи вегетаріанський раціон може відбуватися за медичними показаннями. Зокрема, якщо тварина має повну непереносимість білка, розповідає ветеринарна лікарка-дієтологиня Лідія Лободіна:

Мій собака — веган. Чому домашніх улюбленців переводять на рослинний корм
Лідія Лободіна

"Якщо ми перепробуємо абсолютно всі білки: курку, яловичину, рибу, ягня, конину, є навіть корми із м’ясом кенгуру, — і всі ці варіанти не підходять, тоді можна розглядати веганські та вегетаріанські корми. Для собак є гарні альтернативи з білком комах. Найчастіше для таких кормів використовують личинки львинки чорної, хрущака борошняного або дорослих цвіркунів домовиків".

Серед інших показань до веганського раціону — портосистемний шунт. Це судинна патологія у котів та собак, коли порушується кровообіг печінки, кров не фільтрується і шкідливі токсини не адсорбуються. У такому випадку ветеринарний лікар може призначити раціон із тофу.

Однак у більшості випадків переведення хвостатих на рослинну дієту відбувається за бажанням власників, пояснює лікарка:

"Зараз веганство стало дуже популярним і багато власників хочуть, щоб їхні тварини теж були, скажімо, більш етичними. Але з погляду ветеринарії та дієтології, ми маємо враховувати, що коти — хижаки, а собаки належать до м’ясоїдно-всеїдних".

Рослини — це здебільшого вуглеводи, і, залежно від виду тварини, домашні улюбленці мають різну потребу в них. Приміром, для собак допускається 50% вуглеводів у раціоні, а для котів — 30%. Водночас котів рідше переводять на веганську чи вегетаріанську дієту, оскільки без м’яса у них можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.

Наприклад, нестача амінокислоти таурину. Песики можуть виробляти її в достатній кількості або власники можуть додавати амінокислоту в раціон улюбленця, якщо собаці понад п'ять років. Натомість котам потрібне постійне додавання таурину, якого найбільше саме в м’ясі.

"Котики більш схильні до хвороб сечостатевої системи та ниркової недостатності. Тому завжди потрібно контролювати рівень кальцію та фосфору, якого дуже багато в м’ясі", — додає Лідія Лободіна.

Перехід на новий раціон. Як перевести улюбленця на веганський корм

У будь-якому випадку — як для власників собак, так і котів — перед переходом на рослинний раціон варто спершу проконсультуватися із ветеринарним лікарем. Спеціаліст оцінить загальний стан тварини, проаналізує поточний раціон, перевірить, чи збігається він із потребами тварини та особливостями її організму, і зрештою підбере новий раціон. Усе це вираховується за певними формулами, з урахуванням можливих алергічних реакцій та хвороб шлунково-кишкового тракту.

Найчастіше через відсутність м’яса у раціоні домашнім улюбленцям не вистачає кальцію, фосфору, цинку та таурину. Тож за потреби ветеринар може індивідуально підібрати добавки або рекомендувати, чим можна надолужити дефіцит тих чи інших нутрієнтів.

Мій собака — веган. Чому домашніх улюбленців переводять на рослинний корм
Фото: M Burke / Unsplash

"Перехід на будь-який корм або раціон, не лише рослинний, обов’язково потрібно робити плавним. Я зазвичай рекомендую переводити тварину на нове харчування упродовж тижня: перші два дні даємо 25% нового корму і 75% старого, третій і четвертий дні — 50% на 50%, п’ятий і шостий — 75% нового корму і 25% старого, а на сьомий уже можна пробувати повний перехід", — зазначає Лідія Лободіна.

Якщо після переходу на новий корм у тварини виникли діарея, закреп, метеоризм, здуття, блювота (ознаки розладу травлення) або свербіж і почервоніння (алергічна реакція), варто звернутися до лікаря і, можливо, переглянути раціон. Натомість гарний апетит, регулярна дефекація, блискуча шерсть, пружна шкіра та веселий настрій свідчитимуть, що тварині підходить харчування.