Собаки допомагають власникам у боротьби зі стресом та депресією під час COVID-19 – вчені
Фото: unsplash.com

Собаки допомагають у боротьбі з депресією та стресом під час пандемії COVID-19.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE.

Учасниками дослідження стали 768 власників собак та 767 потенційних власників. Вони оцінили свій рівень депресії, тривожності та щастя.

Дослідники виявили, що люди, які взаємодіють принаймні з однією собакою почуваються психологічно краще під час пандемії.

Власники собак у порівнянні з потенційними власниками собак повідомили про:

  • значно нижчий показник депресії;
  • більш доступну соціальну підтримку;
  • тісніший зв’язок/прихильність до домашніх тварин.

На думку авторів дослідження, володіння собакою забезпечило людям сильне почуття соціальної підтримки, що допомогло нівелювати деякі негативні психологічні наслідки, спричинені пандемією COVID-19.

Близько 70% власників собак і 65% потенційних власників собак повідомили, що під час пандемії отримали високу соціальну підтримку з боку сім’ї та друзів.

Собаки та психічне здоров'я

Собаки можуть допомогти в боротьбі з депресією, оскільки вони зменшують відчуття самотності та ізоляції, пояснює Healthline психотерапевт Акуа К. Боатенг.

Вони також заохочують до фізичної активності, зокрема до тривалих прогулянок, та до спілкування з іншими власниками собак.

Боатенг додає, що собаки можуть допомогти:

  • заспокоїти нервову систему під час тривожних симптомів;
  • вони відчувають зміни настрою, а отже, можуть створити відчуття турботи про власників;
  • відвернути увагу від тривожних думок;
  • обійми з собакою можуть зменшити стрес в організмі;
  • знизити ескалацію панічних атак.

Зробіть свідомий вибір

Завести собаку – серйозне рішення.

"Відповідальність за догляд за домашнім улюбленцем може стати джерелом стресу. Якщо людина відчуває себе перевантаженою повсякденними завданнями, це може погіршити ситуацію", – пояснює Боатенг.

Запитайте себе, чи є у вас час, сили та фінанси для догляду за собакою. Також поговоріть з іншими членами вашої родини, щоб переконатися, що вони готові доглядати за улюбленцем та допомагати вам.

За даними National Alliance on Mental Illness, хоча догляд за собаками потребує багато часу та грошей, додаткова відповідальність може допомогти людині з депресією розвинути почуття власної гідності.

Боатенг також попереджає, що втрата домашнього улюбленця може спричинити проблеми з психічним здоров’ям через емоційний зв’язок та підтримку, яку надає тварина. Вона радить переконатися заздалегідь, що у вас є належне психічне здоров’я та соціальна підтримка, щоб зменшити наслідки втрати улюбленця.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин