Зміст:
  1. Останній день життя
  2. Що каже підозрювана
  3. Суд присяжних
  4. Важливо знати

Майже рік тому у Запоріжжі у приватному дитсадку померла дитина. На відео, поширеному у ЗМІ, видно, як вихователька прив’язує дівчинці до обличчя щось схоже на подушку. 

Батьки впевнені – їхню дитину вбила няня. Вона свою провину не визнає. Уже пів року справу розглядає суд присяжних. Що відбувається у суді та чим може завершитися справа, розбиралася LIGA.Life.

Останній день життя

29 травня 2020 року. Аліна Гак вперше приводить однорічну доньку Олесю до приватного дитсадка. За кілька годин після їй телефонують: "Леся мертва".

"Усе, що відбувалося після того, погано пам’ятаю. За сім хвилин ми з чоловіком були вже у квартирі виховательки.

Вона сиділа на ліжку і щось шукала у телефоні, а поряд – моя холодна дівчинка", – пригадує Аліна.

Розповідає: планувала найняти для дитини няню, вибір зупинила на Ірині Сухановій (власниця і вихователька садочка), вона нібито мала медичну освіту, багаторічний досвід у медичній і виховній сфері, а також купу фото й відео, де гуляє зі щасливими дітьми. 

Свої послуги рекламувала в інтернеті, там були позитивні відгуки. Дітей приймала у власній квартирі.

За словами Аліни, вони зідзвонилися, обговорили умови, за якими треба було платити 150 гривень за послуги з 9:00 до 16:00, а також домовилися про дату пробного візиту.

"Мене підкупило те, що у неї була медична освіта й те, що Леся зможе спілкуватися з однолітками, адже група була для дітей віком від одного року.

Коли я привела доньку, побачила умови перебування. Була камера спостереження, мені обіцяли, що зможу переглянути відео, як поводилася моя дитина. Нічого підозрілого не помітила. Донька з радістю пішла гратися до інших дітей, які вже були у квартирі",  – каже мама.

Вона ще деякий час постояла за дверима, впевнившись, що дочка поводиться спокійно, поїхала у справах.

За кілька годин Аліна з чоловіком не розуміли, що відбувається. "Двері нам відчинила донька Суханової. Перше, що я помітила – мокру, вимиту підлогу. У кімнаті було тихо (інших дітей уже забрали батьки). Швидкої ще не було, хоча дочка няні її викликала.

Вихователька лише розводила руками й казала: "Вона сама, я не знаю". У мене почалася істерика, чоловік намагався робити штучне дихання Лесі.

За 15 хвилин приїхала бригада медиків. Ще за 10 хвилин нам сказали, що все, дитини немає", – розповідає жінка.

Що каже підозрювана

Ірину Суханову того дня не арештували. Наступного вона так само приймала у себе дітей. Лише через тиждень після того, як батьки найняли адвоката й він опублікував відео, яке розлетілося у ЗМІ, де жінка нібито прив’язує до обличчя дитини подушку, її взяли під варту.

На відео видно, як вихователька (Ірина Суханова) майже кидає заплакану дівчинку на ліжко, вставляє їй до рота пустушку, а потім прив’язує до обличчя предмет, схожий на подушку, й виносить дитину до іншої кімнати. Що відбувається далі – невідомо.

За висновком судово-медичної експертизи, смерть маляти настала від потрапляння шлункового вмісту у дихальні шляхи, що призвело до удушення.

На думку батьків, це могло статися через те, що у дитини було закрите обличчя. Вихователька свою провину не визнає.

Під час обрання запобіжного заходу незадовго після трагедії Ірина Суханова наполягала: дитину не вбивала, жорстокості з її боку не було, а прив’язувала до дитини сторонній предмет, щоб захистити її під час падінь.

"Дівчинка весь час плакала. Я не розуміла, що з нею. Коли роздягла, побачила висип. Тож помила її й обробила кремом. Так, рухи були дещо різкі, але через те, що маю хвору спину і не можу плавно повертатися", – розповіла жінка у суді.

За її словами, у дитини були проблеми з ногами, через що вона часто падала. Тож, щоб дівчинка не травмувалася, вона й прив’язала "валик", який змайструвала з рушника та пелюшки.

"Дала їй пустушку, надягла валик на голову, а потім опустила його до підборіддя. Це потрібно було, щоб вона не травмувала обличчя, коли падає.

Потім я не могла зрозуміти, чи вона хоче спати, чи захворіла, тож віднесла в іншу кімнату, увімкнула телевізор і посиділа трохи з нею, поки вона не почала засинати. Валик зняла", – запевняє Ірина Суханова.

Згадує: пішла на кухню готувати їжу, паралельно слідкувати за іншими дітьми. Була впевнена, що маленька Леся заснула, адже ні плачу, ні криків не було. 

Десь за 15 хвилин до неї підійшла її донька і сказала, що дівчинка спить "наче мертва". Та жінка не звернула на це уваги, а коли ще за кілька хвилин зайшла до кімнати, побачила дитину ледь живою з судомами та слідами блювоти. Намагалася реанімувати її сама. Та все було марно. 

У заяві батьків до поліції вказано, що Суханова нібито зволікала з викликом швидкої. Чи так це було, розбиратиметься суд.

Суд присяжних

Досудове розслідування завершилося у вересні 2020 року, з того часу справу розглядають у суді з присяжними. За даними поліції, дозвільних документів на роботу ясел у жінки не було, як і відповідної освіти.

Адвокат Ірини Суханової Павло Буділка у коментарі LIGA.life стверджує, що його підзахисна має середню медичну освіту і досвід роботи у запорізьких медзакладах. Зазначає, дозвіл на роботу садка намагалась отримати, але не змогла.

"Вона намагалася його отримати, але це було нереально бюрократично. Так, це адміністративне правопорушення, не більше", – каже Павло Буділка.

Уже відбулося понад десять засідань, і графік слухань розписаний до кінця року. Нині триває процес долучення письмових доказів.

Батьки дівчинки вважають, що адвокати виховательки намагаються затягувати справу, а частина доказів знищена. Зник той самий "валик", який прив’язували дитині на обличчя.

"На відео ми чули, як донька Суханової каже: "Тебе посадять, мамо, не треба". Але її не долучили у якості свідка. Три адвокати Суханової поводяться на засіданнях суду так, ніби незнайомі зі справою. Заявили про необхідність зачитувати всі письмові документи, перш ніж їх передати суду. Було вже багато засідань, а ми ще навіть не перейшли до допиту свідків", – розповідає Аліна Гак.

На одному з засідань захисники няні вимагали від прокурора повністю зачитати результати розтину тіла дівчинки у присутності батьків. Прокурор ледь читала текст з усіма подробицями. Суддя двічі перепитувала в адвокатів, чи дійсно вони цього хочуть, ті наполягали на своєму.

На засіданні суду 18 лютого вихователька й тато дівчинки посварилися посеред процесу. Суханова стверджувала, що батьки "підкинули" їй дитину. Чоловік зірвався на крик, за що його ледь не вигнали з зали суду.

"Для нас кожен суд – каторга. Бачити її нахабне обличчя, чути, що вона каже.

Звинувачує мене, що я погана мати, а дитину ледь не силоміць їй віддала. Її адвокати стверджують, що у Лесі нібито була купа хронічних захворювань й вона була занедбана. Але це неправда, нас шокує цей цинізм. Існуємо від суду до суду. Щоразу стрес, не встигаємо відійти", – каже Аліна.

Адвокат Суханової Павло Буділка стверджує, що у лікарському свідоцтві про смерть зазначено, що дитина померла "внаслідок нещасного випадку поза виробництвом" і на це нібито слід звернути вагу, як і на інші захворювання дитини, які були до смерті.

"Смерть настала внаслідок нещасного випадку у поєднанні з хворобою дитини. Одягнення "валика" на шию дитини не перешкоджало вільному диханню.

Так, на відеозаписах після одягання ортопедичної конструкції дитина продовжує кричати. А крик відбувається на видиху, що підтверджує вільне дихання, як вдих, так і видих", – розповідає про позицію підзахисної адвокат.

Додає: реанімаційні засоби не дали результату, оскільки аспірація блювотних мас потребує професійної меддопомоги за наявності спецзасобів.

За словами Буділки, до кінця року очікується ще 15 засідань суду, до складу якого входять троє присяжних.

Чим завершиться справа, поки незрозуміло. Ірині Сухановій інкримінують умисне вбивство малолітньої дитини (п.2 ч.2 ст. 115 КК України). За це їй загрожує позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне ув'язнення. Нині ж вона до 21 березня перебуває у СІЗО та сподівається, що суд відпустить її під домашній арешт до власних трьох дітей. 

Родина Гак тим часом поки вчиться жити у нових реаліях. Старша донька Аліни, 7-річна Ліза, ледь не щодня згадує свою сестричку: "Вона плаче і просить відвезти на могилку іграшки. Вірить, що Леся на небесах і бачить нас".

 

Важливо знати

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов радить батькам, які обирають дитячий садок для дитини, звертати увагу на такі показники:

  • наявність ліцензії (якщо це приватний дитсадок);
  • освітня програма (вона повинна містити, зокрема, обсяг навантаження та очікувані результати навчання, перелік, зміст, тривалість предметів, які вивчатиме дитина тощо);
  • наповненість груп (від 10 до 20 осіб);
  • кадрове забезпечення (педпрацівником має бути людина з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педпрацівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки);
  • якість харчування (меню має враховувати особливі дієтичні потреби дітей (якщо такі є), відповідати принципам здорового харчування та натурального набору продуктів);
  • медобслуговування (медпрацівники мають відстежувати стан здоров’я дитини, контролювати виконання індивідуального плану щеплень та профілактичних медоглядів, надавати домедичну допомогу в невідкладному стані, інформувати батьків або інших законних представників про стан дитини та організацію ушпиталення за наявності показань).

Горбачов наголошує, що приватний дошкільний навчальний заклад обов’язково повинен мати ліцензію. Якщо її немає (а це в Україні часто), відповідальність за життя та здоров’я дитини під час перебування там повністю несуть батьки.

"Адже були неодноразові травмування та нещасні випадки дітей у таких закладах, а довести вину закладу чи окремого працівника практично неможливо", – каже освітній омбудсмен.