Зміст:
  1. Турбулентний рік: переїзди, зміна штату та формату роботи
  2. Вихід на світову арену моди
  3. У планах – відновлення заробітку
  4. Шоурум в серці Парижа

Мета – збільшити глобальну впізнаваність і продажі на міжнародних ринках.

LIGA.Life розпитала бренди про рік роботи в умовах повномасштабної війни, вихід на міжнародний ринок та зміну прибутку. А кураторка проєкту Джен Сідарі, світова експертка з моди, засновниця та генеральна директорка ANGELFORFASHION.com, поділилась враженнями від співпраці з українськими дизайнерами та зміну їхнього сприйняття на світовому ринку моди.

Турбулентний рік: переїзди, зміна штату та формату роботи

Попри те що повномасштабна війна дійсно відкрила світу українські бренди, їхні дизайнери та засновники називають цей рік повним турбот. Перший виклик – безпека команди.

My Sleeping Gypsy запропонували співробітникам переїхати в Європу. Близько 15 жінок з дітьми поїхали в район Женевського озера, де проживає один з акціонерів бренду. Однак без належного бюджету та структури відновити роботу на новому місці вдалося лише через декілька місяців, коли прибула необхідна техніка. Нині більшість команди повернулася до України.

"Ми витратили багато часу та емоційних зусиль, щоб підтримати людей за кордоном. Не шкодую про це рішення, тому що для нас людський фактор стоїть вище бізнес-інтересів, а наш бренд має сімейний підхід до управління", – стверджує співзасновниця бренду Катерина Герман.

Нині бренд працює на повну силу в Києві. Для безпеки упорядкували бомбосховище у підвалі.

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
My Sleeping Gypsy. Фото надане брендом

Через виїзд частини працівників за кордон деякі бренди зіштовхнулись зі зменшенням штату. Так, у Kachorovska офісна команда зменшилась на 10-15%, а зі 100 осіб на виробництві виїхали за кордон десятеро.

Однак це не завадило бренду на початку повномасштабної війни шити берці для військових, а вже через два тижні – товар та шукати нові ринки збуту.

З метою безпеки країну залишали й деякі дизайнери. У результаті довелося переформатувати процес співпраці з командою. Дизайнерка та засновниця однойменного бренду Катерина Квіт розповідає, що найважчим випробуванням було підтримувати команду та виробляти колекції на відстані. 

"Перший місяць після 24 лютого було багато питань: чи рятувати склад та речі з Києва, чи вивозити команду. Для мене найголовнішим завданням було продовжити працювати та поступово рухатися в бік світового ринку. Нині розумію, що ухвалили правильне рішення – залишитися. Тепер планів немає, є тільки цілі", – додає Катерина.

Восени до всіх цих викликів додалися регулярні відключення світла. Бренд Chereshnivska досі розв’язує цю проблему. Адже це значно заважає продуктивності майстерні.

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
Chereshnivska. Фото надане брендом

Вихід на світову арену моди

Збут і вихід на нові ринки стали ще одними гострими питаннями для українських брендів. Фактично більшість з них втратили основу цільової аудиторії – українських споживачів. Але налагодити контакти з закордонними партнерами – також непросте завдання.

Засновниця бренду Chereshnivska Ірина Кохана розповідає, що для її бізнесу збут товару став головною проблемою. Нині вони активно беруть участь в торгових заходах за кордоном, презентаціях та показах. Навіть на момент нашої розмови Ірина поверталася з виставки Coterie у Нью-Йорку

"Нам вдалось отримати чимало замовлень. Маємо контакти баєрів з США, Канади, Мексики та багатьох інших країн. Також цього року вийшли на ринок Німеччини та Англії. Зараз цільова аудиторія на 70% – іноземці", – розповідає засновниця бренду.

У Katerina Kvit також активно налагоджують міжнародні зв’язки. Одяг їхнього бренду вже продається в Австрії, Польщі, Швеції та Кувейті. Ведуть переговори з партнерами в Канаді, Німеччині, Італії та США.

Засновниця бренду зізнається, що за останній рік зробили більше, ніж за декілька років до цього. 

"Українських клієнтів стало набагато менше, тому що розмір наших шкіряних речей важко обрати онлайн. Треба міряти. А більшість наших українських клієнтів нині за кордоном. Тому у нас більше сподівань на іноземний бізнес", – розповідає Катерина Квіт.

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
Katerina Kvit. Фото надане брендом

Щоб стати більш впізнаваними для закордонного споживача, бренд взуття Kachorovska ще в березні 2022 року почав розробляти міжнародний сайт, а у травні знайшов міжнародну PR-агенцію. Також в Лос-Анджелесі працює їхній шоурум, де товар купують зіркові стилісти.

"Щодня отримуємо 1-3 замовлення з різних країн світу, більшість з них зі США, країн Балтії та Польщі. Активно працюємо над виходом на міжнародні ринки з гуртовими продажами. Таке замовлення вже маємо з Канади. Однак, попри всі зусилля, іноземні продажі – лише 10% (до 24 лютого – 1%), а 90% – замовлення в Україні", – ділиться досвідом директорка та головна ідеологиня бренду Аліна Качоровська.

Нині бренд змінює свою цільову аудиторію. Працюють над переходом до люксового сегмента, відповідно трансформують контент та креатив.

На продажі My Sleeping Gypsy повномасштабне вторгнення не сильно вплинув. Адже вони експортують товар вже вісім років. Але все ж втратили декілька замовлень, коли міжнародні магазини не хотіли платити депозити українським виробникам.

Однак з грудня 2022 року бренд представлений на майданчику в лондонському універмазі Harrods, що, за словами Катерини Герман, велика честь.

"Більшість наших клієнтів – іноземці. Основними ринками є Європа, США та Близький Схід. Проте все одно у споживачів існує обережність в замовленні товарів українських брендів через невизначеність доставлення", – додає співзасновниця My Sleeping Gypsy.

У планах – відновлення заробітку

Через повномасштабну війну відбулося зниження заробітку. Наприклад, Chereshnivska дуже скоротили витрати через суттєве падіння продажів.

"Сьогодні нам вдалося відновити лише 40% українських продажів. Однак маємо гарні новини з-за кордону. У 2023 році плануємо приріст на 12% у продажах до 2021 року, якщо робити перерахунок у валюті", – стверджує Ірина Кохана.

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
Kachorovska. Фото надане брендом

У Katerina Kvit заробіток впав приблизно на 50%. Перші місяці робили повний розпродаж, тому що не знали, чи буде бренд існувати далі. Однак нині весняна колекція активно продається. Тож є надії, що заробіток вирівняється. 

Натомість Kachorovska ще влітку вийшли до довоєнних продажів. Але на 30% впала маржинальність через коливання валюти. Тож на початку лютого 2023 року вимушено підвищили ціни на продукт, щоб вирівняти прибуток. 

Шоурум в серці Парижа

З 3 березня за підтримки програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" в шоурумі, який розташований в першому окрузі Парижа, свої колекції представлять:

  • Kachorovska – український бренд жіночого взуття. Серед їхніх клієнтів модель Гейлі Бібер та акторка Зої Кравітц.

"Будемо дивувати анатомічністю. Це наша унікальна колодка, яка повторює форму стопи. Також вперше використали плетені елементи. Вся колекція буде про жіночність та зрілість – бренду, цільової аудиторії та світобачення, який склався за цей час", – описує Аліна Качоровська.

  • FROLOV – бренд одягу откутюр, який нещодавно вкотре заявив про себе, завдяки розробці мінісукні Firework для співачки Бейонсе.

  • My Sleeping Gypsy – екологічний бренд, який створює одяг з українськими мотивами. У шоурумі представлять колекцію, натхненну концепцією hygge – почуття добробуту, радості та інтимності у домішку з позитивом. 

"Прагнемо привернути увагу до радості та щоденного оптимізму життя та поділитися нашим бажанням миру у всьому світі за допомогою чудових ілюстрацій Бет Родуей, представлених у вишиванках цієї колекції", – стверджує співзасновниця бренду Катерина Герман.

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
Frolov. Фото надане брендом
  • Paskal – бренд, який використовує незвичні форми, лінії та структури у пошитті одягу.

  • Chereshnivska – екологічний унісекс-бренд, який використовує перероблені матеріали з принтами, намальованими вручну. Натхненням для нової колекції стало місто Львів. В основі принту – роботи українських скульпторів, які можна знайти у місті, наприклад, Йогана Пінзеля, Петра Вуйтовича, Антона Попеля, Михайла Дзиндра та Теодозії Бриж. 

"Також показуємо найкраще з наших попередніх колекцій – принтовані сорочки та Upcycle колекцію джинсів, сорочок та піджаків, капсула з вінтажних парашутів 1980-х років", – розповідає засновниця бренду Ірина Кохана.

  • Olena Dats – під час війни розробили у своїй майстерні одяг з доповненою реальністю. Вирізняються серед інших складними техніками обробки та декоруванням одягу.

  • Katerina Kvit – бренд з мінімалістичним підходом до дизайну та високими стандартами пошиття. Нова колекція дотична до теми війни, відображає, як життя може обірватися в один момент. 

Кураторка проєкту Джен Сідарі стверджує, що українські дизайнери та їхні бренди дуже змінилися за рік повномасштабної війни. Найбільші зміни – покращення знань англійської мови та зосередження на експорт за кордон. 

Українські бренди на Paris Fashion Week. Як за рік змінилися заробіток, клієнт та команда
Olena Dats. Фото надане брендом

"Війна дала їм більше видимості, але водночас набагато більше викликів. Вони витрачають дні на подорожі з рідної країни за кордон і назад. Тобто змушені більше працювати щодня, щоб керувати своїми компаніями", – каже світова експертка з моди.

Серед переваг української індустрії моди називає різноманітність.

Українці створюють дизайн з урахуванням ДНК свого бренду, тож немає великих збігів на вітчизняному ринку. Також Джен зазначає доволі справедливі ціни, навіть попри той факт, що дизайнери використовують переважно італійські матеріали, які вважаються найрозкішнішими. 

Однак додає, що українській моді не вистачає брендів взуття та сумок, на відміну від широкої пропозиції одягу.

"Жахлива війна пролила світло на неймовірний талант українських дизайнерів. Тепер увесь світ знає, що це вільна країна з західними цінностями, яка не зупиниться, допоки не переможе. Дизайнери нині мають світове визнання в провідних ЗМІ та в списку знаменитостей, де їхні проєкти мали бути завжди!" – підсумовує Джен.