Зміст:
  1. 4 місяці роботи під обстрілами та без світла
  2. Осучаснення української етніки
  3. Воїн з двома парами крил
  4. Скільки коштував костюм

Перший етап передбачав показ національних костюмів. Вікторія вийшла на сцену в образі Воїна Світла. Золоті обладунки, великі механічні крила з українським орнаментом, довга біла спідниця та мінімалістичний, але сповнений символів, головний убір.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Образ створила українська художниця по костюмах Леся Патока. LIGA.Life розпитала її про історію створення костюма, складнощі виготовлення, вагу крил та символіку.

Воїн Світла на "Міс Всесвіт". Як PATOKA створили костюм без світла та під обстрілами
Леся Патока

4 місяці роботи під обстрілами та без світла

Історія Воїна Світла розпочалась у липні 2022 року. Вікторія звернулася до бренду PATOKA з бажанням співпраці над національним костюмом для "Міс Всесвіт". Однак на той момент художниця по костюмах була з донькою за кордоном. Половина команди також роз’їхалась. 

"Я не уявляла, як це реалізувати. Однак колаборація стала можливою завдяки терпінню моєї бізнес-партнерки Олі та бажанню Вікторії створювати цей костюм лише з нами", – зізнається Леся.

Все почалось з розвитку концепту костюма. На це пішов увесь серпень. Вікторія хотіла образ, який "розповів би" про війну в Україні. Леся запропонувала декілька концепцій та створила мудборди (дошки з матеріалами, які стосуються однієї тематики. – Ред.). Для натхнення художниця по костюмах переглядала багато сучасного українського арту та зображень рицарських обладунків.

"Концепт Воїна Світла – дуже потужний. Він став основою. Далі ми дізналися, що Вікторія – корінна киянка. Так з'явився додатковий образ-символ – Архангел Михаїл – захисник Києва", – пояснює Леся.

Після створення концепції команда перейшла до малювання ескізів олівцем. За словами Лесі, їх було декілька. Поступово вносили правки, вибирали основу. Наступний етап – створення ескізу в кольорі. Знову внесли правки. Лише після цього почали закупівлю матеріалів. 

Воїн Світла на "Міс Всесвіт". Як PATOKA створили костюм без світла та під обстрілами
Ескіз Воїна Світла. Фото: Леся Патока

Процес створення костюма розтягнувся на всю осінь. Спочатку Вікторія була у відрядженні, потім довелося скасувати примірки через обстріли Києва. Далі почались відключення електроенергії.

"Це були 4 місяці суцільних труднощів. Матеріали в дефіциті. Через відсутність світла постачальники тканин затримували відправлення на 2-3 дні. Часом у студії світло було лише 3-4 години на день, але один лише парогенератор розігрівається 30 хв. До того ж було дуже холодно", – розповідає Патока.

Сама художниця по костюмах всі 4 місяці жила на 2 міста – Київ та Львів. Більшість примірок відбувалось онлайн, що було дуже важко для Лесі. Адже за її словами, вона – людина тактильна. Їй потрібно торкатися тканин та вносити правки за фактом, а не із затримкою зв’язку, сидячи у підвалі.

"У якийсь момент руки опускались. Було дуже важко. Скаржилася своїм близьким, що образ сам собою дуже складний, а з постійними відключеннями світла його створення перетворилося на свого роду битву, де кожен з нас – воїн", – пригадує Леся.

Попри це, команда не сумнівалась, що встигнуть доробити костюм вчасно. У цьому їм допоміг чіткий дедлайн (початок грудня) та досвід роботи за будь-яких умов.

Воїн Світла на "Міс Всесвіт". Як PATOKA створили костюм без світла та під обстрілами
Вікторія Апанасенко. Фото: Леся Патока

Осучаснення української етніки

Загалом над образом працювало 5 людей: художниця по костюмах, закрійник, кравчиня, майстриня головних уборів та помічниця у процесі створення крил. За комунікацію та організацію примірок відповідала партнерка Лесі – Ольга.

Основою костюму був комбінезон-обладунки з патерном у вигляді пелюсток.

Закрійник вирізав 300 золотих пелюсток, а кравчиня кожну пришивала вручну. 

Біла сукня стала прикладом сучасної подачі української етніки: пишна форма рукавів притаманна вишиванкам; крайка – пасок, який намотується на талії та зав’язується на бік; спідниця з елементами плахти, а не суцільний кльош. За допомогою осучаснених деталей художниця по костюмах намагалася передати образ нинішньої України. 

Голову Вікторії прикрашав мінімалістичний убір, сповнений символами. Спершу він може нагадувати німб із променями, які мають святі, зокрема Архангел Михаїл. Також можна розгледіти зірку-провідницю, яка веде людину по життю. І наостанок – вінок із золотих колосків – символ України. 

"З одного боку, ми хотіли створити головний убір, який не обтяжує образ. З іншого – сповнений символів. Так і вийшло. Кожен глядач може знайти в ньому свої сенси", – додає Патока.

Воїн Світла на "Міс Всесвіт". Як PATOKA створили костюм без світла та під обстрілами
Вікторія Апанасенко. Фото: Леся Патока

Воїн з двома парами крил

Ключовий елемент образу – механічні крила, які мають відкритися на сцені.

Однак насправді ці крила виготовив не бренд PATOKA, а американська мономайстриня. 

У липні Вікторія розповіла Лесі про майстриню, яка останні 11 років створює різноманітні крила від янголів до драконів. Вона хотіла співпрацювати з українською моделлю для конкурсу "Міс Всесвіт". Леся створила концепцію та ескіз крил. Окремо розробили етнічний орнамент, який має прикрашати їх. 

"На майже передостанній примірці я приїхала до Києва. Вікторія була дуже засмученою, тому що механічні крила не встигнуть приїхати в Україну до зйомок промо. Вона попросила нас створити другу пару", – пригадує Патока.

Залишалося 10 днів до фотосесії. У Києві постійні обстріли й жорсткі блекаути. Однак Леся погоджується створити ще одні крила: "Без них образ не мав би значення. Адже в них закладено серйозний символізм".

Через затримку матеріалів час для створення крил скоротився до 6 днів.

Художниця по костюмах привезла велику валізу деталей з Києва до Львова, де разом із помічницею Олександрою вирізали кожну пір’їну вручну, а потім розмальовували. Спеціальним будівельним феном "видували" форми обладунків крил. Етнічний орнамент робили з дзеркального золотого пластику, який відбивав промені софітів.

"Коли було світло, створювали основу. Коли відключали, розмальовували пір’їни. Останні дні, коли не було електроенергії, на свічках розігрівали клей і збирали крила докупи", – розповідає Леся.

Воїн Світла на "Міс Всесвіт". Як PATOKA створили костюм без світла та під обстрілами
Створення крил зі свічками. Фото: Леся Патока

Для виробу вагою понад 7 кг придбали окреме місце у потязі до Києва, де робили останні примірки та правки. Так під час зйомок промо Вікторія була з немеханічними крилами від бренду PATOKA. Однак на сцені "Міс Всесвіт" модель вийшла у крилах, виготовлених американською майстринею.

"Мало створити крутий костюм. Дуже важливо його правильно подати. Вікторії вдалося зробити "вау-ефект" та викликати гордість. Це був магічний момент у темні часи. Дуже пишаємось, як Вікторія змогла донести образ Воїна Світла", – підсумовує художниця по костюмах.

Відео: YouTube-канал "Miss Universe". Виступ Вікторії – 51:37.

Скільки коштував костюм

Це конфіденційна інформація, стверджує Патока. Однак представниця України самостійно оплатила цей костюм. Тож усі права на нього належать їй. 

"Це абсолютно ексклюзивна річ. Отже, коли до нас звертаються з проханням повторити такий костюм чи дати на виставку, ми цього зробити не можемо. Ця річ унікальна і належить лише Вікторії", – додає Леся.

LIGA.Life звернулася з питанням щодо вартості костюма до представників конкурсу в Україні. На момент виходу інтерв’ю відповіді поки не отримали.

Читайте також: Українські веснянки та антивоєнні настрої на Paris Fashion Week. Чим запам’ятався цей сезон