"Боялися бути заполітизованими". Мінкульт пояснив, чому не обрали тризуб Чорновола
Колаж: LIGA.net

У коментарі для LIGA.Life пресслужба Мінкульту пояснила, чому обрали такий жест для позначення "Тризуба Незалежності".

"Боялися бути заполітизованими. Обирали серед різних варіантів тризубу, які є популярними саме в Україні, і побачили, що "тризуб Чорновола" широко використовується партією "Свобода". Тому в цьому бачили пересторогу".

Ідея флешмобу #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ належить креативному агенству Banda. Агенство запропонувало Мінкульту зробити флешмоб до Дня Незалежності. Одним з варіантів був жест-привітання. Залишалось лише придумати символ-жест, який об'єднує українців.

"Після довгих дискусій Banda нас переконала, що цей жест найбезпечніший і зрозумілий усім. Ба більше, він означає букву Н мовою жестів, тому може стати символом Дня Незалежності", – пояснюють в пресслужбі.
Ініціатива агенства – абсолютне волонтерство. Флешмоб не фінансується державою, як й багато інших акцій, подій, вистав в ці дні: "На них абсолютно немає коштів".
Проте чому Мінкульт видалив пост з оголошенням флешмобу?
"Суспільство вимагало від нас видалити цей пост та визнати те, що ми помилилися. Це ми зараз і робимо. Тому що таке в нас суспільство: не дає права на помилки та не хоче чути те, що ми дійсно мали на увазі. Ми отримали тисячі коментарів, тому дослухалися та видалили пост", – пояснюють у міністерстві та додають, що жест "Two in the pink, one in the stink" та "Тризуб від Banda та Мінкульту" все ж дещо відрізняються.
У чому дійсно бачать помилку, так це у використанні мови жестів. За їхніми словами, вона дуже сенситивна та, напевно, не слід було її чіпати. 
"Ми не наполягаємо та не закликаємо використовувати цей жест. Флешмоб – це за бажанням. Будь-хто може обрати свій жест, який для нього символізує тризуб та єднання України на День Незалежності", – запевняють у міністерстві.
Доповнено о 18:48: Banda вибачилося за свою ініціативу: "Планувалося все трішки інакше, але вийшло не дуже. Про*бали. Вибачте. Перший пост ми прибрали, бо нас попросили деякі зірки. Ми їх розуміємо. Ми б і себе з цього всього прибрали, але не можемо. Тому будемо вигрібати. Заслужено".
  • Креативне агенство Banda разом з Міністерством культури та інформаційної політики України запропонувало жест, яким українці можуть привітати одне одного з Днем Незалежності. Проте ідея нового тризуба обурила деяких українців. Адже цей жест має жаргонне значення з сексуальним підтекстом.