Фільм Лозниці "Бабин Яр. Контекст" претендує на Європейський Оскар
Сергій Лозниця. Фото: Радіо Свобода

Документальний фільм Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст" у списку учасників European Film Awards.

25 серпня Європейська кіноакадемія оголосила назви 40 ігрових і 15 документальних фільмів, відібраних на участь у кінопремії.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Стрічка українського режисера конкуруватиме з документальними фільмами: "Все включено"/"All-in" (Бельгія, Нідерланди, Франція), режисер Volkan Üce; "Горбачов. Рай"/"Gorbachev. Heaven" (Латвія, Чехія), режисер Віталій Манський; "Ми"/"We" (Франція), режисер Аліс Діоп; "Друга сторона ріки"/"The Other Side of the River" (Німеччина, Фінляндія), режисерка Антонія Кіліан.

Документальний фільм "Бабин Яр. Контекст" зроблений нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". В основі картини – архівні матеріали про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії. Фільм "Бабин Яр. Контекст" уже має нагороду Каннського кінофестивалю – "Золоте око", розділивши перше місце з документальною роботою індійського режисера, за кращий документальний фільм, який бере участь в одній із секцій Каннського міжнародного кінофестивалю. Прем’єра стрічки Сергія Лозниці в Україні відбудеться в жовтні та буде приурочена до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

European Film Awards, або Європейський кіноприз, – нагорода за видатні досягнення в європейському кінематографі, яку вручає Європейська кіноакадемія (European Film Academy) щорічно з 1988 року. За задумом засновників, вона конкурує з "Оскаром" як головна кінематографічна премія Об’єднаної Європи. Нагороди роздають у понад 10 категоріях.

Повний перелік стрічок, які цього року отримають право змагатися за European Film Awards, оголосять у вересні. Зазначається, що на головну кінопремію європейського континенту претендує рекордна кількість фільмів.

Шорт-лист номінантів оголосять 9 листопада на Європейському кінофестивалі в Севільї. Його сформує колегія з більш ніж 4 тисяч членів академії. Переможців оголосять у Берліні 11 грудня 2021 року.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин