Лікуйте очі зараз, бо буде дорожче – ціни вже зросли до 30% через імпорт медматеріалів
Фото: depositphotos.com

Як піднялись ціни на діагностику та лікування очей, які процедури не варто відкладати на потім і чи буде змінюватись вартість процедур у 2023 році. На запитання LIGA.Life відповіли "Ochi Clinic", "Новий Зір" та "Ocular".

На що найбільше зросли ціни і чому

В Ocular здорожчали лише ті послуги, де застосовують імпортні медичні матеріали та медикаменти. Наприклад, вартість рефракційної заміни кришталика, лазерної корекції зору та лікування ортокератологічними лінзами зросла на 10-15%. Натомість ціни на діагностику залишилися без змін.

Ochi Clinic поки що оперують та консультують за довоєнними цінами, хоча витратні матеріали здорожчали. Для військових всі послуги безоплатні.

"Новий Зір" підвищили ціни на 20-30%. Оперативне лікування відшарування сітківки та катаракти з імплантацією штучних кришталиків преміумсегмента – приклади послуг, які подорожчали найбільше через ріст цін на витратні матеріали. Цьому посприяли підвищення курсу валют та витрат на логістику.

Як зростуть ціни у 2023 році

Ochi Clinic утримували ціни протягом 2022 року, тому у другій половині січня 2023 року планують підвищення вартості послуг приблизно на 20%.

"Це пов’язано з витратними матеріалами, забезпеченням медичного центру автономними джерелами електропостачання та підвищенням цін на енергоносії для бізнесу", – пояснюють у клініці.

"Новий Зір" та "Ocular" поки що не можуть прогнозувати ріст вартості послуг. Динаміка цін залежатиме від курсу валют, ситуації на ринку закупівель обладнання та матеріалів і попиту.

Як і що лікують українці в офтальмологів: як змінювалися тренди

Перші два місяці повномасштабної війни в Ochi Clinic зверталися з гострими проблемами, які вимагали невідкладної допомоги.

"Ми призупинили роботу на два тижні після 24 лютого. Тож до нас зверталось багато пацієнтів, які ще до вторгнення почали лікування в інших медцентрах і не могли отримати подальшу допомогу після", – пояснюють в Ochi Clinic. Водночас упродовж перших 3-4 місяців великої війни стало набагато менше дитячих прийомів. Довоєнний попит на них повернувся у серпні.

В Ocular багато пацієнтів зверталися з наслідками впливу стресу, що викликає дискомфорт, зокрема зниження зору та сухість очей. Перебування в нестабільних умовах (переїзди, час в укритті) ускладнює догляд за контактними лінзами чи замовлення нових окулярів/лінз у разі пошкодження. Так людина залишається без можливості нормально бачити. 

"З травня до вересня був підвищений попит на лазерну корекцію зору, після якої людина стає вільною від використання контактних лінз/окулярів", – додають в Ocular. 

Пацієнти також перестали відкладати на потім хірургічні втручання, стверджують в Ochi Clinic: "Якщо є потреба в операції та відповідні можливості, клієнти записуються на найближчі дати".

Через пристосування до нових реалій життя на десятий місяць війни повертається попит на всі офтальмологічні послуги та планове лікування, розповідають в Ocular. Подібну тенденцію має Ochi Clinic, також звертаються цивільні та військові, які травмувались внаслідок бойових дій.

"Щодо послуг, які не потребують термінового лікування (виправлення косоокості, усунення птозу, блефаропластика, рефракційна заміна кришталиків, у деяких випадках лікування катаракти), люди більш виважено підходять до таких рішень та відкладають на "після зими", оскільки нині витрачають кошти дуже обережно", – додають в Ocular.

Попри війну, у листопаді 2022 року "Новий Зір" спостерігає зростання попиту на офтальмологічні послуги приблизно на 25%, у порівнянні з торішнім листопадом. Серед найпопулярніших процедур: діагностика зору, лазерна корекція, лікування катаракти та дитяча офтальмологія. Одна з потенційних причин росту попиту – зміщення акценту споживання.

"Якщо раніше люди віддавали перевагу побутовим речам, то зараз концентруються на більш фундаментальних чинниках – своєму здоров'ї та близьких", – пояснює Олег Єрютін, директор з маркетингу мережі "Новий Зір".

Читайте також: Полікуйте зуби зараз, щоб не переплатити потім. Як змінюються ціни на стоматологію