Полікуйте зуби зараз, щоб не переплатити потім. Як змінюються ціни на стоматологію
Фото: depositphotos.com

Чи варто чекати ще більшого здорожчання стоматологічних послуг, чи є в компаній брак матеріалів і на що особливо слід звернути увагу.

LIGA.Life розіслала запити в клініки "Yarema Dental", "Astra Dent", "Mom`s", "Dent Art" та "AVANTO". Відповіли "Yarema Dental" та "Astra Dent". Тренди у них однакові. 

Чому виросли ціни і на скільки 

Головна причина – ріст курсу валют. Адже витратні матеріали та технічне устаткування – імпортні. Фактично, все подорожчало на 36%: до війни все купували за курсом 33 грн, а з літа – 45 грн, кажуть в Astra Dent. 

Вони тримали цінник початку 2020 року до жовтня. Проте через 8 місяців повномасштабної війни довелось переглянути ціни. Немає чіткого відсотка здорожчання, все залежить від собівартості процедури: деякі підвищились на 5%, інші – на 15-17%.

У Yarema Dental вартість всіх процедур виросла на 35%.

Чи буде підвищення цін з нового року? "Залежить від ситуації на валютному ринку. Підвищується собівартість процедури – ростуть ціни", – відповідають обидві клініки. 

З чим звертаються до стоматологів зараз

За словами засновника стоматології Yarema Dental Яреми Міклоша, після початку повномасштабної війни косметична стоматологія (ортопедія та естетичне протезування) не мала попиту. На дев'ятий місяць війни ріст попиту на ці процедури також незначний.

"Проте майже щодня ми мали справу з "хворобами воєнного часу". Насамперед, це нічний бруксизм (сильне тертя зубами), що розвився через постійний стрес. Приблизно 70% людей зверталися з наслідками бруксизму –  з колотими, вивихнутими чи тріснутими зубами", – додає Міклош.

Помітною стала група пацієнтів, які на тлі війни та стресу перестали слідкувати за гігієною рота. Наслідок – накопичення міжзубних відкладень, які спричинили запалення ясен різної тяжкості.

Загалом, у Yarema Dental відвідувачів поменшало на 65-75% у порівнянні до 24 лютого. У Astra Dent також кажуть про зменшення пацієнтів, але не озвучують цифри. 

"Перші 2-3 місяці війни ключовими запитами були гострий біль, проблеми з ортопедичними конструкціями (мостами, коронками) та брекетами (відклеївся брекет, дуга травмує щоку). Люди вирішували лише ті проблеми, які спричиняли біль та дискомфорт", – запевняють в клініці.

Військові звертались у мережу переважно з запаленнями (карієс, пульпіт) перед відправленням на фронт, а місцеве ТРО – з гострим болем.

З травня до кінця червня люди активно вирішували системні проблеми: імплантації, протезування, ортодонтичне лікування, лікування каналів та щелепних суглобів. А пацієнти, які приїжджали з-за кордону, намагаються пройти повний комплекс: полікувати зуби, зробити гігієну ротової порожнини та відбілювання.

"Нині з початком активних обстрілів Києва поведінка пацієнтів знову змінилася. На перший план повернулись нагальні проблеми та лікування, яке вже почали і треба завершити", – додають в Astra Dent. 

Також помітним став страх розпочинати такі тривалі процедури як протезування. Люди бояться, що можуть не закінчити лікування. Окрім того, зменшилась кількість профілактичних та гігієнічних запитів.

Щоб процедури та операції не зупинялись через відсутність світла, обидві клініки придбали генератори.

Перебоїв з матеріалами та поставками в Yarema Dental та Astra Dent зараз теж немає. "Закладаємо більше часу на доставку та розширюємо коло постачальників, щоб підстрахуватися", – пояснюють в Astra Dent.

Що стоматологи радять зробити до здорожчання цін

"Якщо нині у вас є необхідність протезування чи імплантації, не відкладайте на потім. Ці послуги мають найвищу собівартість і дуже "чутливі" до курсу валют", – наголошують в Astra Dent. 

Та й загалом слід не відтягувати візит до стоматолога, якщо є така потреба, бо чим раніше починаєте лікування, тим дешевше це коштує.

"Не йдете лікувати карієс сьогодні, через 6 місяців треба лікувати пульпіт, що дорожче в 5 разів. Не лікуєте пульпіт – через рік втрачаєте зуб. Потрібно відновлювати його імплантом та коронкою, що ще в 3 рази дорожче", – додають в Astra Dent.

Читайте також: