На аукціоні продали скелет стегозавра за рекордні 44,6 млн доларів
Фото: EPA

На аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку продали найбільшу та найповнішу скам’янілість стегозавра за рекордні 44,6 млн доларів.

Про це пише The Guardian. 

Рештки динозавра на прізвисько Апекс знайшов палеонтолог Джейсон Купер на приватній ділянці в окрузі Моффат, штат Колорадо, у 2022 році.

У The Guardian пишуть, що покупець забажав зберегти свою анонімність і тільки заявив: "Апекс народився в Америці й збирається залишитися в Америці!"

Однак, за даними The Wall Street Journal, покупцем став мільярдер і засновник хедж-фонду Citadel Кен Гріффін 

Висота Апекса – 3,4 м, а довжина – 8,2 м. Отже, Апекс на 30% більший, ніж Софі – найбільш неушкоджений зразок стегозавра, який виставили у Лондонському музеї природознавства.

Скелет Апекса складається з 254 кісткових елементів, що робить його одним з найкраще збережених динозаврів. Адже загалом кількість кісток у його подібних сягає близько 319.

За інформацією Sotheby’s, скелет належав великому дорослому стегозавру, але з ознаками ревматоїдного артриту. Це вказує на те, що він дожив до похилого віку.

Серед інших лотів Sotheby’s цього разу були метеорити, мінерали та палеолітичні інструменти. Загалом аукціон склав 45,8 млн доларів, що є найвищою сумою в історії аукціону природничої історії.