Офіс президента про Медведчука у книжці "Справа Василя Стуса": Не просто "персонаж твору"
Віктор Медведчук. Фото: Тетяна Зенькович/EPA

В Офісі президента України відреагували на рішення Дарницького райсуду про заборону поширювати книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без згоди Віктора Медведчука.

У коментарі, опублікованому на сайті ОПУ, зазначають, що здивовані деякими формулюваннями у рішенні суду.

Читайте також: Як ефект Стрейзанд б’є по куму Путіна – додрукують понад 15 000 книг про Стуса і Медведчука

"...оскільки ця книга є опрацюванням реальної репресивної кримінальної справи проти Василя Стуса, яка була порушена в СРСР та за якою він був засуджений, вважаємо дивним визначення позивача Медведчука В. В. як "персонажа (дійової особи) твору". Більшу частину змісту книги становить точний передрук матеріалів кримінальної справи. Тобто суто документальна основа книжки не викликає найменших сумнівів", – йдеться в повідомленні.

І зазначається, що за цією логікою книги, Медведчук є учасником справжнього процесу, який мав місце в історії, а не просто "персонажем твору". 

Читайте також: Медведчук добився заборони книги про суд над Стусом. Тепер точно варто прочитати переказ

"Поведінка учасника проаналізована виключно на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів і літературною вигадкою", – йдеться в коментарі.

І разом з тим, в ОПУ додали, що не сумніваються в незалежності судової гілки влади в Україні.

І нагадують, що цензура в Україні прямо та недвозначно заборонена Конституцією і закликає "чесно дивитися на події минулого нашого народу та дії або бездіяльність окремих осіб".

"Незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників", – наголосили у відомстві.