Перший столичний фастфуд. Історія Київської перепічки: походження слова та рецепт
Фото: Facebook-сторінка Yummy Kiev

Центр Києва. На Хрещатику як завжди людно та шумно. Навкруги всі поспішають. Тільки не на вулиці Богдана Хмельницького, 3а. Біля віконечка з синьо-жовтим написом "Київська перепічка" стоїть довга черга. Запах смаженого тіста посилює відчуття голоду та бажання спробувати традиційний київський фастфуд, який приваблює киян та гостей столиці протягом останніх 40 років.

"Історія перепічки розпочалась 1981 року на вулиці Леніна, 3а. Хоч назва вулиці змінилась, розташування, рецепт та довга черга досі залишаються незмінними атрибутами першого київського фастфуду", – розповідає гідеса Наталі Пиріг.

Слово "перепічка" відоме українцям ще з давніх часів. Так називали пиріжок з тіста, яке залишилось після приготування хліба. 

"Це був перекус, так би мовити, від хліба до хліба. Пиріжок смажили на пательні, змащеній салом або маслом. Начинки всередині тіста не було".

Рецепт київської перепічки дещо відрізняється від класичного розуміння страви. Це також пиріжок, але з сосискою всередині та смажений у фритюрі. Подається страва у паперовому пакетику та з серветками. Адже перепічка доволі жирна, може залишити масні сліди на руках.

"У 80-х роках поруч з "Київською перепічкою" працював гастроном. Пішли чутки, що до страви додають сосиски з магазину, у яких стік термін придатності. Проте складно уявити, що у 80-90-х роках в магазинах псувались сосиски та їх викидали. Можливо, віконце з перепічкою складало конкуренцію іншому закладу. Завдяки чуткам хтось захотів закрити його", – розповідає гідеса.

За свою історію "Київська перепічка" жодного разу не закривалась і не змінювала розташування. До асортименту додались лише гарячі та газовані напої. Єдина нестабільна річ в її історії – ціна. Коли заклад щойно відкрили, перепічка коштувала лише 22 копійки. Сьогодні її ціна – 25 гривень.

Що пишуть про перепічку у світі

Перепічка здобула неабияку популярність серед туристів. Відгуки про віконце на вулиці Богдана Хмельницького можна знайти на сайті для подорожей TripAdvisor, а також:

  • Сайт для мандрівників Like a local: "Перепічка – це ідеальна страва, яку можна їсти на вулиці чи на ходу. Ви також можете постояти біля одного з найближчих столиків, щоб скуштувати її. Протягом багатьох років це місце приваблює зовсім різних відвідувачів: ділових людей та студентів, молодих та літніх. Усі вони приїжджають сюди за сосискою, загорнутою у смажене тісто. Варто спробувати!".
  • Путівник Vacation Goose Travel Guide Kiev Ukraine: "Фактично це лише вікно у стіні, де подають сосиски у смаженому тісті, але за десятиліття свого існування воно стало одним з пам'яток центру Києва (розташоване прямо за рогом Хрещатика). Тут завжди можна побачити чергу зі студентів, бізнесменів та робітників".
  • Путівник Ukraine: The Bradt Travel Guide: "Мій улюблений заклад у Києві та єдиний фастфуд, який постійно працює з часів незалежності. Перепічка – типовий київський перекус, подібний до сосиски у тісті. Сосиска вкрита тістом і добре просмажена (смакота!)".
  • Путівник Lonely Planet Ukraine: "Вічно довга черга рухається з блискавичною швидкістю до вікна, де дві жінки роздають апетитну сосиску в смаженому тісті. Цей заклад виник задовго до того, як місцеві мешканці вперше почули про хотдоги. Важливий досвід для київських туристів".

Приблизний рецепт Київської перепічки

Відомий фастфуд можна приготувати вдома. Проте замість фритюру використати пательню, щедро змащену соняшниковою олією.

Інгредієнти:

  • 5 сосисок;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 20 г пресованих дріжджів;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 1 склянка води;
  • сіль та соняшникова олія.

Техніка приготування:

  1. Розітріть дріжджі з цукром до однорідної маси, влийте трішки теплої води та залишіть на одну годину в теплому місці.
  2. Коли опара почне покриватися бульбашками, додайте остачу води, борошно та замісіть тісто.
  3. Накрийте опару рушником та поставте в тепле місце. Замішуйте тісто ще 2-3 рази.
  4. Коли тісто збільшиться вдвічі, розкачайте його.
  5. Покладіть на розкачане тісто сосиску.
  6. Смажте на розпеченій пательні, вкритій соняшниковою олією.

Смачного!

Читайте також:

  • Сніданок по-ізраїльськи. Історія шакшуки: як її правильно готувати та подавати
  • Італійський десерт з заплутаною історією. Коли світ вперше скуштував тірамісу
  • Десерт вартий віршів. Історія знаменитого сливового пирога від The New York Times

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин