У Фінляндії кількість підліткових абортів зменшилась на 66%. Як це вдалось
Фото: unsplash.com

Кількість підліткових абортів у Фінляндії зменшилась на 66% у період із 2000 до 2023 року. Такого результату вдалось досягти завдяки наданню безплатної контрацепції підліткам та обовʼязковому статевому вихованню у школах.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Про це повідомляють у Фінському інституті охорони здоровʼя THL, пише Reuters.

У 1990-х роках у Фінляндії зросла кількість абортів серед жінок віком до 20 років, що стало поштовхом до реагування з боку влади. Так, таблетки екстреної контрацепції почали продавати без рецептів для дівчат віком від 15 років. Також запровадили уроки статевого виховання у школах.

"З другої половини 2010-х років на зниження кількості абортів серед молоді також вплинуло запровадження безплатної контрацепції в багатьох службах добробуту", — йдеться у звіті THL.

У результаті кількість абортів впала з 2144 (2000 рік) до 722 (2023 рік) серед усіх підлітків віком від 19 років і молодше.

У 2022 році Фінляндія також ухвалила закон про лібералізацію абортів. Так із вересня 2023 року припинили вимагати від жінок вказання причини аборту. Нині жінка може зробити процедуру за власним бажанням протягом перших 12 тижнів вагітності.