Україна отримала інноваційний препарат профілактики ВІЛ
Фото: unsplash.com

Україна отримала інноваційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоровʼя.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

CAB-LA – новий антиретровірусний препарат для профілактики ВІЛ (PrEP). Це інʼєкція, яка вводиться внутрішньомʼязово і призначається людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ.

"Його головна перевага – тривала дія, що дозволяє приймати препарат рідше, ніж щоденні таблетки. Це означає менше клопоту для пацієнтів та більший комфорт у щоденному житті", – стверджують в МОЗ.

Україна отримала цей препарат в межах міжнародної співпраці за програмою PEPFAR (Надзвичайна ініціатива президента США з надання допомоги у глобальній боротьбі з ВІЛ/СНІДом у світі). У межах  пілотного проєкту препарат буде доступним для пацієнтів з групи ризику у двох медзакладах у Києві та Львові. 

"Доконтактна профілактика є одним з доказових методів контролю за епідемією ВІЛ-інфекції у світі. За останні три роки кількість осіб, які отримують доконтактну профілактику в Україні, зросла втричі", – зазначає заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Поява препарату тривалої дії (CAB-LA) дозволить розширити доступ та охоплення послугами з доконтактної профілактики інфікування ВІЛ, а також профілактики ВІЛ-інфекції в Україні.

  • За результатами 2023 року обсяг обстежень на ВІЛ в медзакладах України зріс на майже 40%.
  • За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році виявили 12 925 випадків ВІЛ, призначено АРТ (антиретровірусна терапія) 10 836 особам.
  • Станом на 1 січня 2024 року в Україні 118 348 осіб, які живуть з ВІЛ, отримують антиретровірусну терапію.