В письменника Сорда, якого затримали на акції біля ОП, забрали державну нагороду

За рішенням Вінницького міського суду, у письменника і ветерана АТО Влада Сорда, якого затримали на акції на підтримку Сергія Стерненка під Офісом президента, забрали орден Богдана Хмельницького.

Про це йдеться в рішенні суду, пише Читомо.

Сорда звинуватили у незаконному зберіганні нагороди та наклали на нього штраф, сумою 1 275 гривень.

Як зазначається у матеріалах слідства, Сорд, перебуваючи після обстрілів під Іловайськом у лікарні, отримав від чоловіка в однострої "дубок" орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Тоді в палаті разом з Сордом перебували ще 5-7 бійців.

Читайте також: Суд відправив під домашній арешт активіста, який нібито розбив скло в Офісі президента

У суді ветеран пояснив обставини отримання нагороди, але додатково зазначив, що орденська книжка з часом була втрачена, тому показати її в суді не може.

Суд у своєму рішенні посилається на протоколи про адміністративне порушення видані 29 березня 2021 року, рапорт заступника начальника відділу поліції №2 Вінницького РУП ГУНП від 26 березня, листи керівника Апарату ОП, заступника начальника відділу місцевої поліції від 26 березня, а також протокол добровільної видачі від 29 березня.

У протоколах йдеться, що Сорд "незаконно зберігав державну нагороду, а саме: орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, чим вчинив незаконні дії щодо державних нагород".

Суд вважає доказом публікацію у фейсбуці депутата, який посилався на відповідь з Банкової про те, що Сорд державними нагородами не нагороджувався.

Сорд ще може подати апеляцію на рішення суду.

Орден Богдана Хмельницького – державна нагорода України – орден, призначений для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

  • 20 березня під стінами Офісу президента пройшов черговий мітинг на підтримку Стерненка: протестувальники вимагали звільнити активіста і вітали його з днем ​​народження. При цьому вони розмалювали стіни ОП, запускали петарди і розбили скло в дверях. Влада назвала акцію вакханалією і презирством до суспільства.
  • Поліція затримала одного з учасників акції, Владислава Стафійчука (Сорда). Заступник глави МВС Антон Геращенко заявив, що Стафійчук "бив вікна на дверях ОП", в поліції опублікували відео, на якому зображений цей момент. Пізніше поліція оголосила Стафійчуку про підозру.