ВООЗ схвалила першу вакцину від мавпячої віспи
Фото: freepik

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) схвалила вакцину проти віспи від Bavarian Nordic як першу вакцину проти mpox (раніше мавпяча віспа. — Ред.). В Африці зараз спостерігається спалах цієї хвороби.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це повідомляє ВООЗ.

Вакцина призначена для людей віком від 18 та вводиться 2 дозами з інтервалом у 4 тижні.

За рекомендаціями ВООЗ потрібно вводити одноразову дозу вакцини там, де її запаси обмежені. Наявні дані показують, що однодозова вакцина MVA-BN, введена перед зараженням, має 76% ефективності захисту від mpox, а дві інʼєкції гарантують приблизно 82% ефективності.

Компанія Bavarian Nordic запевняє, що може постачити ще 50 мільйонів доз протягом наступних 12—18 місяців додатково до 13 мільйонів доз, про доправлення яких до 2025 року вона оголосила раніше.

Наразі компанія веде переговори зі світовими регуляторами лікарських засобів, аби їй дозволили новий спосіб виробництва цієї вакцини, що прискорить процес.

20 країн підтвердили 103 тисячі випадків захворювання на mpox з початку глобального спалаху в 2022 році. У 2024 році – 25 237 імовірних і підтверджених випадків, смертельних від різних спалахів у 14 країнах Африки – 723.

Mpox — це вірусна інфекція, яка зазвичай зустрічається у тварин у Центральній та Західній Африці. Раніше вона мала назву "мавпяча віспа", однак у 2022 році Всесвітня організація охорони здоровʼя рекомендувала замінити цей термін на mpox.

Способи зараження:

  • контакт з хворою твариною, проте вчені не впевнені, що зараження відбувається саме від мавп. Дослідники, навпаки, мають впевненість, що переносять інфекцію гризуни

  • укус інфікованої тварини

  • через контакт із рідиною тварини — кровʼю, фекаліями, слиною тощо.

  • якщо зʼїсти недостатньо прожарене мʼясо

Віспа проявляється лихоманкою та висипами.