Зміст:
  1. Обирайте правильний час
  2. Вчасно приймайте ліки
  3. Моніторте якість повітря
  4. Носіть захисний одяг
  5. Змийте алергени після тренування

Важливе

  • Перед тренуванням перевірте, чи забруднене повітря надворі. Якщо індекс якості повітря перевищує позначку 100 — можливо, варто залишитися вдома чи поїхати у зал.
  • Обирайте для занять спортом прохолодну пору дня або час після дощу.
  • Після тренування залишайте використане взуття біля дверей, одяг одразу кладіть у пральну машину, закриту сумку чи корзину.

Тепла погода та більша кількість денного світла навесні дають привід частіше перебувати на свіжому повітрі. Втім, для алергіків це може стати справжнім випробуванням, особливо якщо йдеться про тренування надворі. Адже під час занять спортом вони піддаються сильнішому впливу алергенів.

Приміром, під час тренувань на свіжому повітрі в сезон цвітіння чутливі до пилку люди можуть відчувати подразнення дихальних шляхів, що впливає на виконання вправ. Наслідки часто спостерігаються і після занять спортом, коли запалення впливає на сон і перешкоджає належному відновленню м’язів.

Контролювати запалення, яке вже почалося, важко, тож краще навчитися запобігати виникненню алергічних реакцій, вважає алерголог Манан Шах із Денвера. Разом із колегами у статті для The New York Times він дав поради, як покращити заняття спортом на свіжому повітрі у сезон алергії. LIGA.Life переповідає найцікавіше.

Обирайте правильний час

Під час тренувань на свіжому повітрі ви не можете повністю уникнути алергенів. Однак їхню кількість можна обмежити, якщо підібрати для занять спортом правильний час. Приміром, рано-вранці та ввечері вологість вища, а температура повітря нижча, ніж удень. Відповідно, у цей час рослини продукують менше пилку.

"У прохолодну пору дня утворення пилку буде трохи меншим", — зазначає доктор Педро Ламот, доцент медичної школи Університету Еморі, який спеціалізується на алергіях.

Ще один ідеальний час для фізичної активності надворі — після дощу, адже він очищає повітря й змушує пилок та інші алергени осідати. Водночас варто уникати тренувань на відкритому повітрі в сухі та вітряні дні.

Вчасно приймайте ліки

"Якщо ви йдете на тренування і вже маєте симптоми алергії, вони лише погіршаться", — каже Педро Ламот і додає: "Ви потрапите у замкнене коло".

Тож він радить вчасно приймати ліки перед тим, як вийти на вулицю. Деякі медичні препарати починають діяти за 20-60 хвилин, інші вживають під час або після тренувань. Проконсультуйтеся з лікарем, аби підібрати максимально ефективний для себе засіб.

У довгостроковій перспективі, якщо ви плануєте займатися спортом на свіжому повітрі протягом багатьох років, доктор Манан Шах пропонує імунотерапію. Це введення невеликих доз алергенів, до яких чутлива людина, протягом тривалого часу. Упродовж курсу дозування поступово збільшують, внаслідок чого організм "звикає" до алергенів і симптоми захворювання проявляються менше.

Моніторте якість повітря

Запалення дихальних шляхів внаслідок алергії робить вас особливо чутливими до забруднювачів повітря. Наприклад, вихлопних газів від авто чи диму від пожежі.

Це створює додаткові ризики й погіршує ситуацію, тож перед заняттям спортом надворі слід перевірити якість повітря. Якщо індекс якості повітря перевищує позначку 100 (помаранчевий за кольоровою шкалою), можливо, варто залишитися вдома або поїхати в зал.

Носіть захисний одяг

Алергологиня клініки Клівленда Соня Парашар радить використовувати під час тренування захисні аксесуари, які можуть обмежити потрапляння алергенів до організму людини. Наприклад, вона рекомендує носити надворі головні убори на кшталт капелюха з крисами або козирку, а також сонцезахисні окуляри.

Зменшити кількість пилку, який вдихає людина, може допомогти носіння маски. Найефективнішою для фільтрації повітря є маска-респіратор №95, але інші моделі більш розраховані для використання під час виконання фізичних вправ.

Змийте алергени після тренування

Після занять спортом на свіжому повітрі, намагайтеся не розносити алергени по дому. Залиште взуття біля дверей, змініть одяг для тренувань і покладіть використані речі одразу в пральну машину, в закриту сумку чи кошик. Одразу прийміть душ, щоб змити алергени з тіла, очистити ніс та очі.

"Мета — вивести алергени з вашого організму, щоб вони не подразнювали верхні дихальні шляхи решту дня", — каже доктор Манан Шах.

Для очищення носа від пилку, інших алергенів та забруднювачів він пропонує використовувати назальний спрей або ополіскувач.