Що таке тренування Буткемп. Ідеальний спосіб схуднути до літа у веселій компанії
Фото: depositphotos.com

До літа залишилося не так багато часу. Якщо ви хочете схуднути та додати об’єму м’язам – тренування Bootcamp можуть стати вашим порятунком.

Тренери обіцяють, що ви спалите не менше 500 ккал за клас, а завдяки прискореному метаболізму цей процес продовжуватиметься після закінчення тренування ще щонайменше годину. 

Що таке буткемп тренування

Тренування буткемп по суті є видом інтервальних тренувань – сплески інтенсивної активності чергуються з інтервалами легшої активності. Ця програма поєднує в собі схеми інтенсивних вправ, які ви робите приблизно від 30 до 60 секунд кожна, роблячи паузу між вправами лише на кілька секунд. Ідея полягає у формуванні сили та витривалості.

Зазвичай, вони складаються з поєднання досить інтенсивних аеробних, силових тренувань та вправ на швидкість, і все це в межах кожного заняття. Під час одного тренування може бути зроблений акцент на гімнастиці (віджимання, підтягування, скручування тощо), інше може бути у військовому стилі.

Переваги буткемп тренування

Мета цього виду тренувань – забезпечити навантаження на все тіло, яке формує силу та витривалість. Вони дійсно схожі на кросфіт, але все ж таки дають менше навантаження.

Крім того, вони пропонують більш складне та різноманітне тренування. Для занять потрібне дуже просте додаткове спортивне обладнання або взагалі можна взагалі обійтися без нього.

Ще одна перевага буткемп тренувань – більшість з них поєднують періоди дуже енергійних вправ з короткими перервами на відпочинок, і тому вважаються формами високоінтенсивних інтервальних тренувань (HIIT), говорить Джон Поркарі, професор фізичних вправ та спорту, директор програми фізіології клінічних вправ в Університеті Вісконсіна, Ла Кросс.

Тренування HIIT максимізують досягнення фізичної форми за найкоротший проміжок часу. Дослідження Поркарі показало, що під час буткемп тренувань середній пульс учасників досягав 77% від максимального, що знаходиться в межах, необхідних для поліпшення фізичної підготовленості, повідомляє Американський коледж спортивної медицини. 

Крім того, вони створюють серед учасників відчуття товариськості – можна сказати, що це родзинка цього виду тренувань, адже ви почуваєтеся в команді єдиним організмом. Можна навіть уявити, що ви всі разом готуєтесь до якоїсь особливої місії. 

Для кого ці тренування

Буткем тренування часто приваблюють людей, які шукають більш інтенсивних навантажень. Вправи для початківців зазвичай мають реактивні, швидкі рухи, які можуть бути надто складними для тих, хто ще не у формі.

Але якщо у вас міцний фундамент, побудований силовими та аеробними тренуваннями, ви, мабуть, готові до таких навантажень. 

Якщо ви старше 40 років, вагітні, не займалися фізичними вправами протягом певного часу або маєте певні проблеми зі здоров’ям, перед початком тренувань краще порадитися з лікарем.

Приклади командного буткемп (bootkamp) тренування

Як ми вже  говорили раніше, ці тренування можна проводити в групі на вулиці або в приміщенні, і це точно буде веселіше робити у компанії, тому тут ми вирішили підібрати вуличні буткемп тренування.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.