Зміст:
  1. Невдалий досвід роботи з косметологами
  2. Інструкція: як обрати косметолога
  3. Яким має бути перший візит до косметолога
  4. Як упізнати некваліфікованого косметолога?

З осені 2022 року попит на косметологічні процедури в Україні повернувся до довоєнного рівня. Навіть під час повномасштабної війни люди не забувають про зовнішній вигляд і звертаються за допомогою до спеціалістів. Але як обрати фахового косметолога, аби похід до нього не перетворився на нічний кошмар? 

LIGA.Life розібралася, на що варто звернути увагу при виборі спеціаліста, для яких послуг фахівець зобов’язаний мати медичну освіту і як не натрапити на некомпетентного косметолога. Про невдалий досвід, ціну на препарати і перший візит — у матеріалі. 

Невдалий досвід роботи з косметологами

Лікар-косметолог Марина Леонгардт розповідає: найчастіше з наслідками роботи некваліфікованих "колег" їй доводиться працювати після ін’єкційних процедур: 

"Як правило, це гіперкорекція після контурної пластики, коли клієнту ввели забагато препарату або зробили неправильний укол. Якось, наприклад, до мене прийшла молода дівчина, якій у верхню губу ввели цілий шприц (1 мл. — Ред.) філера. Це багато, і чомусь укол зробили лише в одну губу". 

Також бувають випадки невдалої біоревіталізації, коли клієнтам замість глибоких уколів роблять поверхневі. Зазвичай це може трапитися через незнання протоколу і техніки введення конкретного препарату. Як наслідок, пояснює лікарка, на поверхні шкіри виникають вузлики, які можуть залишатися на пів року і більше. 

Лікар-дерматолог і косметолог Віра Кара розповідає про випадки, коли до неї приходили пацієнти із психологічними травмами після некомпетентних "спеціалістів". Здебільшого такі косметологи залякували людей жахливим зовнішнім виглядом, тиснули і агресивно нав’язували якісь послуги чи конкретні препарати. 

"Дуже часто я бачу саме психологічні наслідки невдалого досвіду роботи з косметологом. Клієнтам нав’язують якісь проблеми, яких вони не бачили і не відчували. Їх переконують придбати цілий пакет доглядової косметики, залякують тим, що без цих засобів стан шкіри сильно погіршиться", — пояснює вона. 

Лікар розповідає і про ситуації, коли людям із хронічною розацеа (захворювання судинного характеру. — Ред.) некваліфіковані "фахівці" призначали агресивний пілінг. У результаті у таких клієнтів може загостритися захворювання, підвищитися чутливість шкіри або виникнути подразнюючий контактний дерматит.

Інструкція: як обрати косметолога

Освіта. Косметологи можуть бути різними, залежно від освіти та спектру послуг, які вони надають: 

  • Лікар-косметолог, косметолог-дерматолог із вищою медичною освітою може надавати усі косметологічні послуги та призначати лікування. Йдеться як про ін’єкційні процедури (контурна пластика, ботулінотерапія, мезотерапія, біоревіталізація тощо), так і про апаратні техніки, масажі чи вибір доглядової косметики. Для надання таких послуг необхідно мати відповідну ліцензію;
  • Косметолог із середньою медичною освітою може проводити деякі ін’єкційні процедури (мезотерапія, біоревіталізація, плацентотерапія) після рекомендації і під контролем лікаря-косметолога чи дерматолога. Самостійно призначати такі процедури він не має права;
  • Косметолог-естетист не зобов’язаний мати медичну освіту. Щоб надавати послуги з естетичної косметології (чистка, масаж, догляд) йому варто пройти спеціальні курси, які можуть тривати від двох місяців до пів року, а також навчитися працювати з препаратами різних космецевтичних фірм. Зазвичай йдеться про поверхневі знання з анатомії шкіри, фізіологічних процесів, хімічної будови засобів та різних апаратів і методів роботи. 

"Фактично, в Україні є змога працювати косметологом-естетистом без медичної освіти. Але є чіткі межі, й кожна космецевтична фірма зобов’язує проходити додаткове навчання саме по роботі зі своєю продукцією. Однак бувають випадки, коли в одному закладі працює декілька косметологів, навчання пройшов хтось один і просто переказав іншим. Тож потрібно запитувати у спеціаліста про його дипломи чи сертифікати. Як правило, такі документи зберігаються у клініках чи салонах, їх може надати адміністратор", — розповідає Віра Кара. 

Компетенції. Варто пам’ятати: косметологія — це про вирішення естетичних проблем організму. У випадку із захворюваннями допомогу може надати лише дерматолог. Він може призначити лікування і додаткові косметологічні процедури. 

На жаль, зазначає Віра Кара, часто пацієнти уникають першу ланку і йдуть із проблемною шкірою одразу до косметолога-естетиста. Цього робити не варто із кількох причин: 

  • По-перше, косметолог-естетист не може встановити діагноз, бо не має для цього необхідної освіти і можливостей проведення досліджень;
  • По-друге, естетист не надає медичні послуги, відповідно, не несе жодної відповідальності за встановлені діагнози та призначені послуги;
  • По-третє, косметолог-естетист не приділяє увагу новоутворенням на шкірі, бо це не входить до його компетенцій. Як результат клієнт не може своєчасно виявити проблему та розпочати її лікування. 

"Шкіра обличчя піддається сильному впливу ультрафіолету і часто на ній з’являються новоутворення, схожі на пігментні плями. Перед тим, як іти до косметолога, варто відвідати дерматолога і дізнатися, що це за новоутворення. Після цифрової дерматоскопії, абсолютно безболісного неінвазивного методу, дерматолог із вірогідністю 96% може встановити, що це", — зазначає лікар-дерматолог Віра Кара. 

Експертка радить відвідувати косметолога-естетиста лише у випадку, коли у людини немає хронічних захворювань шкіри, вона пройшла щорічний огляд у дерматолога і ніяких медичних проблем не виявила. Лише у такому разі або ж за рекомендацією дерматолога естетист може призначати догляд за шкірою.

"Найчастіше клієнти молодшого і середнього віку звертаються до косметолога через проблемну шкіру або себорею. Але в таких випадках, як правило, спершу необхідно йти до дерматолога. Навіть якщо якісь косметологічні процедури здалися дієвими, потрібно пам’ятати, що в інші періоди захворювання вони можуть не допомогти", — пояснює Віра Кара.

Ціна. Вартість косметологічних послуг залежить від багатьох факторів. За словами лікаря-косметолога Марини Леонгардт, у випадку з ін’єкціями в губи ціна може варіюватися від 130 до 200 євро. Якщо вам пропонують дешевшу процедуру — варто замислитися і перевірити сертифікацію препарату. 

Що стосується доглядових засобів, які використовує або радить використовувати косметолог, то тут прямої взаємозалежності "ціна-якість" немає, додає Леонгардт: 

"Зараз дуже багато якісних брендів у різних цінових категоріях, зокрема хороших українських. Тому все залежить від конкретного виробника. При підборі догляду косметолог враховує особливості шкіри, проблему, яку треба вирішити, і відштовхується від бюджету клієнта. Я зазвичай пропоную кілька варіантів — і ми вже обираємо з урахуванням фінансових можливостей людини".

За її словами, знайти непоганий крем для обличчя можна і за 300-400 грн. Цінник не завжди є показником. Натомість косметолог радить пріоретизувати вибір засобів так: 

  • Найбільш ефективна — професійна косметика для клінік та салонів;
  • на другому місці за якістю — аптечні препарати;
  • на третьому місці — засоби мережевих компаній на зразок Amway, Avon, Oriflame тощо;
  • на четвертому місці — мас-маркет, магазинні засоби, значна частина вартості яких — це витрати на рекламу. 

Сертифікація препаратів. Перевірений препарат, особливо, якщо йдеться про ін’єкційні процедури, — одна із запорук безпечного походу до косметолога. Тому засобу потрібно приділити увагу. Поцікавтеся у фахівця назвою препарату, терміном придатності, сертифікатом і компанією-виробником, дізнайтеся як, куди і в якому об’ємі буде вводитися речовина. Кваліфіковані спеціалісти, розповідає Марина Леонгардт, не просто усе розкажуть, але й дадуть із собою паспорт препарату з усією інформацією.

"Перед тим, як проводити ін’єкційну процедуру, дізнайтеся більше про те, що вам будуть вводити. Якщо таку послугу надають косметологи без медичної освіти, варто насторожитися. Адже виникають питання, як такі спеціалісти легально придбали і використовують препарат. Фактично, це може бути якийсь небезпечний засіб, тому перед процедурою перевірте, чи зареєстрований він в Україні", — рекомендує лікар-дерматолог Віра Кара. 

Стерильність. Не менш важливий пункт — чистота. Переконайтеся, що препарат був герметично запакований, усі поверхні оброблені, а інструменти — стерильні. Відкривати їх спеціаліст має безпосередньо у вашій присутності. 

Яким має бути перший візит до косметолога

Перша зустріч із косметологом — це обов’язково повноцінна консультація. Під час неї фахівець збирає анамнез, оцінює стан шкіри, визначає проблеми, з якими у подальшому працюватиме. 

"Під час першої консультації я зазвичай пишу, що потрібно і що можна зробити, а пацієнт уже собі щось позначає і планує подальші дії. Ми дивимося, який тип шкіри у людини, які є проблеми — і я пропоную варіанти лікування, розписую якісь процедури", — розповідає косметолог Марина Леонгардт.

Віра Кара додає: консультацію необхідно пройти перед будь-якою процедурою. Не звертайтеся одразу за конкретною послугою, а краще спершу послухайте спеціаліста, визначте проблему, дізнайтеся про її причини і шляхи вирішення. 

"Гарні консультації — це ключ до ефективного результату. Ви маєте розуміти характеристики своєї шкіри, що вас очікує, аби думати про наступні кроки. Часто буває так, що у салонах немає консультації, вона безкоштовна або закладена у кілька хвилин до процедури. В такому випадку вважайте, що консультації немає", — пояснює лікар. 

Вона додає: кваліфікований косметолог володіє інформацією і розуміє межі своїх компетенцій. Такий фахівець завжди знайде час на консультацію і наголосить на важливих деталях. Ба більше — він може навіть не провести процедуру і перенаправити до дерматолога, але вважатиме за важливе надати всю інформацію клієнтові. 

Як упізнати некваліфікованого косметолога?

1. Надає медичні послуги без відповідної освіти

Не погоджуйтеся на жодні "уколи краси" та інші медичні процедури у фахівців без профільної освіти. Навіть якщо до цього людина завершила 100500 курсів. Це може бути небезпечно, адже в разі загострення чи алергічної реакції людина не зможе надати вам кваліфіковану медичну допомогу.

2. Ставить діагнози і призначає лікування

Знову ж таки, для цього потрібна медична освіта. Досвідчені лікарі час від часу проводять додаткові консиліуми та обстеження — і навіть тоді не завжди можуть визначити діагноз і причини. Що вже казати про людину, яка пройшла кількамісячний курс. 

3. Не проводить консультацій

Якщо косметолог не надає консультації, а одразу погоджується виконати "придбану" вами послугу — це привід замислитися, чи до того фахівця ви потрапили. Існує вірогідність, що такий спеціаліст просто боїться взяти на себе відповідальність. 

4. Нав’язує певні послуги і засоби

Агресивне просування косметологом певних процедур і засобів також не вітається. Це може свідчити про особисту зацікавленість фахівця, клініки або салону. Якщо спеціаліст не може обґрунтувати необхідність цих послуг, тисне на клієнта, залякує — варто критично оцінити фаховість такої людини. 

5. Дає гучні обіцянки

Звісно, усе залежить від конкретної проблеми, з якою приходить клієнт. Якщо, приміром, йдеться про антивікові процедури, то косметолог-естетист не може створити магічний ефект завдяки звичайній масці чи слабкому пілінгу за кілька візитів. 

Компетентний фахівець може призначити засоби і процедури для підтримки стану шкіри, однак пояснить клієнту, що в довгостроковій перспективі можуть знадобитися інші процедури від інших фахівців. 

6. Не пропонує альтернатив

Не існує єдиної правильної процедури чи засобу. Важливо, аби косметолог орієнтувався у різних методах і техніках, а також розумів, якими можуть бути проблеми шкіри і як їх можна вирішити.