Зміст:
  1. Якими бувають велосипеди і який підійде для міста
    1. Гірський велосипед (MTB, mountain-bike)
    2. Міський велосипед (city bike)
    3. Гібридний велосипед (fitness bike)
    4. Шосейний велосипед (шосер)
  2. Де купити велосипед
  3. Критерії вибору велосипеда
    1. Розмір велосипеда – ростовка
    2. Сідло
    3. Посадка
    4. Кермо
    5. Гальма
  4. Аксесуари для велосипеда
  5. Правила дорожнього руху велосипедистів

Щодня 120 000 людей шукають електронні та звичайні велосипеди на сайті та у застосунках сервісу OLX. Свіжі дані компанія надала LIGA.net. Причина росту попиту – дефіцит пального та різке зростання цін.

Адже під час війни Росія зруйнувала Кременчуцький нафтопереробний завод та десятки нафтобаз у різних областях України. Окрім того, призупинився імпорт нафтопродуктів з РФ та Білорусі.

LIGA.Life оновила та доповнила матеріал про критерії вибору велосипеда від 16.04.2021. Велоентузіаст Євген Деркач розповів про види велосипедів, критерії вибору, обов’язкові аксесуари та правила дорожнього руху. Ціни на велосипеди оновлені станом на травень 2022 року.

Якими бувають велосипеди і який підійде для міста

"Якщо ви захотіли купити велосипед, не поспішайте. Візьміть спочатку його в оренду або попросіть у друзів. Спробуйте поїздити, відчуйте, чи вам комфортно, чи подобається велоїзда. Інколи люди купують дорогі велосипеди та одразу розуміють, що це не для них. Тому не витрачайте час та гроші – спробуйте, а потім купуйте, ретельно вивчаючи специфіку кожної моделі", – радить Євген.

Існує декілька видів велосипедів. Вони різняться за призначенням: для прогулянок, занять спортом, участі у перегонах, екстриму та туризму. Не всі з них – комфортний транспорт для їзди містом. 

Гірський велосипед (MTB, mountain-bike)

  • Характеристика: широкі колеса, міцна рама, м’яка вилка (місце, куди вставляється переднє колесо), яка пружинить, пряме кермо. Вага – від 12 кг.

  • Підійде для їзди ґрунтовою місцевістю, лісом, поганими дорогами. 

  • Недоліки: "Можна використовувати для їзди містом, але він має велику вагу і на ньому буде важче їхати, наприклад, затяжним підйомом асфальтованою дорогою".

  • Ціна: новий – від $500. "Не купуйте велосипед нижче цієї ціни. Ймовірно, у нього є брак або технічні недоліки, виправлення коштуватиме значно дорожче".

  • Висновок: "Це гарний варіант для першого велосипеда. Але людям, які починають захоплюватися велоїздою, захочеться збільшувати швидкість. Гірський велосипед програє за цим параметром шосейним чи навіть fitness bike. Проте його легко купити та за майже такі самі гроші продати".

Купити велосипед в Україні: як правильно підібрати. Інструкція та ціни
MTB. Фото: depositphotos.com

Міський велосипед (city bike)

  • Характеристика: передній кошик, великий задній багажник, широке та м’яке сідло, мало передач, коротка рама. Вага – від 15 кг. 

  • Підійде для їзди негорбистою місцевістю з рівними дорогами. Зазвичай це велосипеди, які здають в оренду в парках та скверах для велопрогулянок.

  • Недоліки: "City bike важкі, тому не підійдуть для доріг, де є підйом вгору. Вони також потребують прямої посадки. Тобто ви їдете ніби на стільці, поклавши руки на руль. Тому болять сідниці, бо вага не розподіляється рівномірно, а тисне на сідниці та ноги. На руки навантаження немає. Через годину їзди ви відчуєте біль".

  • Ціна: новий – від $400.

  • Висновок: "Для фотосесій, їзди парком та набережними – чудовий варіант. Не варто використовувати як замінник транспорту".

Купити велосипед в Україні: як правильно підібрати. Інструкція та ціни
City bike. Фото: depositphotos.com

Гібридний велосипед (fitness bike)

  • Характеристики: тонкі колеса, жорстка вилка, широкий спектр передач, пряме кермо. Вага – від 10 кг.

  • Підійде для їзди містом, горбистою місцевістю та ґрунтовими дорогами.

  • Недоліки: "Через тонку покришку на колесах не підійде для піщаної та кам’янистої місцевості".

  • Ціна: уживаний – від $450, новий – від $700.

  • Висновок: "Ідеальний варіант для заміни транспорту. Універсальний та доволі швидкий. Має прямий руль, зручний та зрозумілий у користуванні. Вага тіла розподіляється правильно, тому людина може не відчути втому".

Купити велосипед в Україні: як правильно підібрати. Інструкція та ціни
Fitness bike. Фото: depositphotos.com

Шосейний велосипед (шосер)

  • Характеристики: тонкі колеса, кермо-баран, яке дозволяє змінювати хват. Вага – від 8 кг.

  • Підійде для їзди велодоріжками та шосе.

  • Недоліки: не підійде для початківців.

  • Ціна: від $900. 

  • Висновок: "Цей велосипед передбачає положення тіла, яке шляхом аеродинаміки допомагало б розігнатися на велику швидкість. Він підійде для людей, які займаються велоспортом або тріатлоном".

Купити велосипед в Україні: як правильно підібрати. Інструкція та ціни
Шосер. Фото: depositphotos.com

Також існують електровелосипеди (e-bike). Зовнішньо – звичайний велосипед з електродвигуном та акумулятором. Людина може і крутити педалі, і користуватися двигуном. Його вмикають за потребою або під час руху вгору. 

Він підійде для руху містом, особливо для кур’єрів, які проводять цілий день за кермом. Ціна стартує від $1000.

Де купити велосипед

"Головне правило купівлі велосипеду: уникайте магазинів, де продають будматеріали або продукти разом з побутовими товарами. У мас-маркетах ціна на них нижча, але і якість погана. Це загрожує вашій безпеці", – упевнений Євген.

Радить купувати велосипед у веломагазинах. Зазвичай там є як уживані товари, так і нові моделі. Ціна на дорослі велосипеди в таких магазинах – від $300.

"Не бійтеся купувати уживані велосипеди. Адже новий коштує дорого. Якщо захочете його продати, втратите 30% від початкової ціни. Уживаний можете продати за ті самі гроші, що й купили".

Купуючи уживаний велосипед, попросіть його документи. Тобто чек з магазину, на якому вказаний номер рами.

"Не купуйте без документів. Це може бути крадений велосипед. На рамі є номер, за яким його можуть знайти".

У дилемі – купити новий велосипед чи вдосконалити старий – обирайте перший варіант. За словами Євгена, це дешевше. Тому що виробники купують запчастини гуртом. Окремо вони дорожчі. 

"Кардинально вдосконалюючи старий велосипед, ви тільки витрачаєте гроші та час. Але це не зробить із fitness bike шосейний".

Критерії вибору велосипеда

"Бажано, щоб під час купівлі вас супроводжувала людина, яка розуміється на велосипедах. Щоб перевірити усі деталі та обрати правильну посадку. Не в усіх магазинах є зацікавлені працівники".

Розмір велосипеда – ростовка

Головне – правильно обрати розмір велосипеда (ростовку). Для цього потрібно визначити виробника. 

Якісними та популярними марками є Giant, Trek, Specialized, Merida, Focus, Cannondale, Cube, Scott тощо. На офіційному сайті виробника вказана розмірна сітка на кожну модель велосипеда.

"Не купуйте за універсальною сіткою. Кожен виробник має свої особливості будови велосипеда. Неправильний розмір – біль в колінах, плечах та зап’ястях після години їзди. Це також впливає на ефективність, швидкість та безпеку", – радить Євген.

Якщо людина – на стику двох розмірів, для їзди містом обирайте менший розмір, а для велоспорту – більший. Наприклад, у виробника Giant зріст 170 см – граничний для розмірів S та M.

Сідло

"Вибір сідла важливіший для людей, які використовують велосипед для спорту або туризму. Проте для повсякденної їзди головне, щоб сідло не виглядало екзотично – дуже широке або занадто вузьке, дуже закруглене, з дивними вигинами та розрізами", – зазначає експерт.

Якщо людина раніше не їздила на велосипеді, то будь-яке сідло буде здаватися незручним. Подолайте перші 100-300 км (не за раз, а в сумі) та оцініть свій комфорт.

Якщо вам досі боляче чи незручно, то потрібно звернути увагу на ширину сідла та рівень твердості/м’якості.

"Дуже м’яке сідло підійде для їзди без навантажень та підйомів у парку, де сумарна дистанція – 1-2 км. Проте інтенсивна та тривала їзда на м’якому сідлі призведе до порушення кровообігу та оніміння ніг. Адже вага людини розподілятиметься не на сідничні кістки, а на м’які тканини", – пояснює Євген.

Ширина сідла залежить від статі велосипедиста. Адже існують жіночі (ширші) та чоловічі (вужчі) сідла. Оптимальна ширина сідла – на 1 см ширша від відстані між вашими сідничними буграми. Вузьке сідло буде тиснути між ногами, а широке – натирати внутрішню сторону стегна під час їзди. 

Тож якщо сідло занадто м’яке та вузьке/широке саме для вас, замініть його у профільному магазині. Опишіть консультанту проблему, він допоможе підібрати сідло. За словами Євгена, у магазині є спеціальні пристрої, які допомагають поміряти ширину сідла та обрати оптимальну для вас модель.

Посадка

"Часто дискомфорт, біль та втома виникають не через сідло, а неправильну посадку. По-перше, для цього потрібно обрати правильну ростовку велосипеда. По-друге, налаштувати оптимальну для вас висоту сідла та положення зап’ястя".

Щоб визначити правильну посадку:

  1. Сядьте на велосипед.
  2. Поставте п’яту на педаль так, щоб нога була повністю випрямлена. 
  3. Покрутіть педалі.
  4. Якщо нога не повністю випрямлена, то підійміть сідло. Якщо п’ята ледь-ледь дістає педалей, а ви через це маєте нахиляти корпус зі сторони в сторону – опустіть.

"Занизька позиція сідла ускладнить крутіння педалей. Основне навантаження спрямоване на коліна. Якщо сидіти дуже високо, то болітимуть не тільки коліна, але й зв’язки. Проте зазвичай новачки так не роблять, адже бояться впасти", – розповідає експерт.

Щодо положення зап’ясть, то руки не мають занадто вивертатися під час їзди. Це може призвести до оніміння та складності регулювання ситуації на дорозі – швидко гальмувати, перемикати передачі або об’їжджати інші об’єкти, міцно тримаючи кермо.

"Якщо ви збираєтесь їздити на велосипеді на незначні дистанції і у вас є фізпідготовка, то після правильно підібраної посадки не виникатимуть незручності. Проте якщо у вас є хронічні проблеми з шиєю, спиною чи колінами, то вірогідність неприємних відчуттів більш ймовірна", – розповідає Євген.

Для людей, які цікавляться велоїздою та хочуть професійно підійти до вибору велосипеда, існує процедура – bike fit. Її проводять на спеціальному станку у веломагазинах. За допомогою комп’ютера людині підбирають правильну посадку. Ціна такої послуги – від 3000 грн.

Кермо

Існує багато видів керма. Проте основні – пряме (fitness bike, MTB) та баран (шосейний велосипед). Вони не взаємозамінні. Тобто кермо-баран не можна замінити на пряме. Адже перемикачі швидкостей (монетка) для MTB не підійде шосейному велосипеду. Проте можна змінити пряме кермо на інший його різновид. 

Наприклад, повністю пряме кермо може бути незручним. Його зазвичай змінюють на варіант з невеликим вигином. А кермо-баран дещо лякає новачків, тому що незрозуміло, як правильно його тримати. 

Проте, за словами Євгена, для повсякденної їзди взагалі краще обирати fitness bike або MTB, які мають пряме кермо.

Тому що шосейні передбачені для спортивної їзди. Вони значно дорожчі, як і обладнання для них.

"Головний критерій вибору керма – ширина. Проте якщо розмір рами підібраний правильно, то кермо відповідатиме комплекції людини. Бувають випадки, коли хочеться вужче чи ширше кермо. Проте це індивідуальне питання".

Також слід приділити увагу гріпсам – ручкам, які одягають на кермо. Від них також залежить комфорт їзди. 

Наприклад, гріпси здаються занадто твердими чи тонкими. Під час їзди поганою дорогою набиватимуть долоні. Краще замінити їх на товстіші та м’якші, але без гелів всередині. 

"Висота керма регулюється в обмеженому діапазоні і залежить від штоку вилки. Все, що вам під силу – змінити довжину виносу (короткої трубки, яка тримає кермо) та кут нахилу керма", – додає Євген.

Гальма

Існує два види гальм: дискові та обідні. У 90% нових велосипедів стоять дискові гальма. Вони поділяються на гідравлічні та механічні. 

"Механічні гальма зустрічають рідко або їх ставлять на недорогих початкових моделях. Вони мають декілька переваг: краще гальмують в непогоду та міцніше тримаються, якщо швидко їхати з гори. Якщо зігнути колесо, вони не заважатимуть їзді. Але це не про побутове використання велосипеду. У такому разі вам взагалі без різниці вид гальм", – пояснює експерт.

Обідні гальма – старіша технологія. Якщо ви купуєте уживаний велосипед у нормальному доглянутому стані, то обідні гальма – це не недолік. Просто сучасні гідравлічні дискові гальма приємніші у використанні, додає Євген.

"Якщо ви купуєте новий велосипед, то гальма взагалі можна не перевіряти. Зазвичай веломагазини самі все налаштовують та просять приїхати на перевірку після 100-200 км їзди. Через 2-3 роки слід замінити гальмівну рідину (масло)".

Проте у разі купівлі уживаного велосипеда, слід перевірити:

  • наявність дивного звуку під час гальмування;

  • чи не чіпляється колесо за гальма;

  • чи не тече гальмівна рідина. Вона може залишати жирні сліди, які зазвичай вкриваються пилом. 

Аксесуари для велосипеда

Кожен власник велосипеда має завжди возити з собою:

  • насос;

  • запасну камеру;

  • латки та клей;

  • лопатки для зняття покришки та заміни камери.

"Бажано, щоб кожен велосипедист вмів міняти покришки та накачувати колеса. Тому що на автомобільних заправках та на шиномонтажі вам не допоможуть. Щонайбільше – це люди, які проїжджають повз".

Також подбайте про:

  • світло: спереду – ліхтарик з білим світлом, а ззаду – червоним. "Їздити ввечері без світла заборонено. У темний час доби велосипедиста без світла можуть не помітити, аварія неминуча. Але не купуйте ліхтарі з потужним світлом, щоб не осліпити водіїв машин, перехожих чи інших велосипедистів".

  • відбивачі. Більшість велосипедів продають із ними. Вони розташовані спереду, ззаду, на колесах, на педалях. Коли на них потрапляє світло, то відбивачі починають світитися.

  • мультитул – комплект базових інструментів. "Навіть якщо ви не вмієте самотужки міняти камеру, люди вам допоможуть. Але в них може не бути необхідних інструментів. Тому краще завжди з собою возити мультитул".

  • дзвінок. Допомагає попередити інших велосипедистів, а також пішоходів, які порушують правила і ходять велодоріжками.

Купити велосипед в Україні: як правильно підібрати. Інструкція та ціни
Фото: unsplash.com

Також варто подбати про власний захист. Як для дорослих, так і дітей обов’язково потрібен шолом.

"Як би вам не було незручно, шолом – ваша безпека. Краще обирайте їх у магазинах, щоб упевнитись у правильному розмірі та надійності моделі".

Для дітей існує додатковий захист на коліна та лікті. Проте для дорослих – лише для екстремальної велоїзди.

Ви можете захистити свої долоні, придбавши спортивні рукавиці з м’якою поверхнею на долоні. У разі падіння вони захистять руки від порізів та ран.

"Не раджу їздити на велосипеді з рюкзаком. Додаткова вага спричиняє біль у плечах та зап’ястях. Придбайте спеціальну сумку на велосипед або собі на пояс. Туди помістяться: додаткова камера, мультитул, ключі від квартири, телефон та гроші".

Також у веломагазинах вам можуть порадити придбати велокомп’ютер. Він вказує кількість обертів на хвилину (каденс), відстань, час та пульс.

"Такий гаджет потрібен радше спортсменам. Початківцям варто пам’ятати, що оптимальний каденс – 60 обертів на хвилину. Якщо він нижчий – це навантаження на суглоби. Вони запалюються та болять. У велоспорті каденс – 90. Тобто щонайбільше розвантажені суглоби і завантажені м’язи, а також оптимальна робота дихання та серця".

Правила дорожнього руху велосипедистів

"Будьте помітними та передбачуваними для водіїв. Хочете об’їхати припарковану машину – підійміть ліву руку в сторону, щоб водій з вами не зіштовхнувся. Повертаєте – також підійміть руку в сторону", – радить Євген.

У постанові Кабінету міністрів України від 10 жовтня 2001 року "Про правила дорожнього руху" є окремий розділ №6 "Вимоги до велосипедистів". 

Вони регламентують їзду дорогою велосипедом з 14 років.

Велосипед повинен мати дзвінок та світло: спереду – білого кольору, з боків – помаранчевого, позаду – червоного. Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді треба увімкнути ліхтар.

Якщо вас їде багато, рухайтеся групами один за одним, не заважаючи іншим. Колона велосипедистів має розділитися на групи до 10 людей з дистанцією руху між групами 80-100 м.

Забороняють керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим сигналом, а ввечері –  з вимкненим ліхтарем, не можна рухатися автомагістраллю і автомобільними дорогами, а також проїзною частиною, коли поруч є велосипедна доріжка.

Також заборонено рух тротуарами і пішохідними доріжками. Виняток – діти до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих.

Не можна їздити, не тримаючись за кермо, та знімати ноги з педалей. А також перевозити пасажирів на велосипеді. Виняток – діти до 7 років на додатковому сидінні.

Велосипедисти мають рухатися правою крайньою смугою якомога правіше. Виняток – об’їзд припаркованої машини або ямки.

Поворот ліворуч та розворот дозволені на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Також можна їхати узбіччям, якщо це не перешкоджає руху пішоходів.