Попереду сезонна зміна чобіт із зимових на весняні, тож LIGA.Life розпитала лікаря-подолога та засновницю навчального центру "School Lutsai" Оксану Луцай про те, як правильно визначити розмір ноги, чому не слід купувати взуття на розмір менше та як запобігти виникненню мозолів.

Як вибрати нове взуття і не нашкодити пальцям, нігтям і п’ятам. Радить подолог

Як правильно міряти розмір ноги

За словами лікарки, існує 2 найпоширеніші проблеми:

  • купівля взуття, ігноруючи індивідуальні параметри стопи. Наприклад, в однієї людини перший палець довший за другий, а в іншої – навпаки. Тож універсальна модель їм не підійде;

  • підбір взуття, спираючись на звички. Тобто минулого року взуття сподобалось, тож цього людина купує щось подібне. Так кожного разу повторює одні й ті самі помилки, наприклад, натирання мозолів в однакових місцях.

Цих помилок можна уникнути, запевняє експертка. Перший крок – дослідити параметри стопи:

  1. Візьміть 2 аркуші А4. Поставте на них ноги паралельно одна одній. Важливо виміряти окремо дві стопи, тому що зазвичай вони мають різні параметри.
  2. Попросіть іншу людину обвести ручкою чи олівцем ваші стопи. Не робіть це самостійно! Під час нахилу ви переміщаєте вагу на передню частину стопи. Так виникає похибка у вимірюваннях. Також слідкуйте за положенням тіла. Маєте стояти рівно, дивлячись вперед, руки опущені. 
  3. Попросіть також поміряти лінійкою висоту великого пальця. Тобто відстань від підлоги до його найвищої частини. Це допоможе запобігти купівлі занадто тісного взуття. Адже більшість моделей міцно зшивають спереду.
  4. Поміряйте довжину стопи – від середини п’ятки по найдовшому пальцю.
  5. Поміряйте ширину найбільшої частини п’ятки та носака. Останні параметри вказують на об’єм та довжину майбутньої устілки. 
  6. Додайте до довжини устілки ширину великого пальця руки. Зазвичай у дітей це приблизно 7 мм, а у дорослих – 10-12 мм. Цей запас допоможе стопі вільно функціонувати під час руху. Якщо знехтувати цим, то можна завдати шкоди колінам та спині.
Як вибрати нове взуття і не нашкодити пальцям, нігтям і п’ятам. Радить подолог
Фото: Pexels

"З цими показниками потрібно йти до магазину, де вам підберуть відповідний розмір та модель", – пояснює Оксана.

Однак не завжди розмір – це ціла цифра. Наприклад, це може бути 38,5.

Через це 38 розмір тисне, а 39 здається дещо завеликим. Якщо у магазині немає середнього розміру (38,5), беріть більший (39), але перевірте декілька деталей:

  • задник має бути не твердим і не м’яким, а щільним (фіксувальним). Тобто взуття має міцно триматися на п'яті;

  • завдяки шнуркам/липучкам/застібкам взуття має фіксуватися на гомілковостопному суглобі. Наприклад, якщо це кросівки, то перешнуруйте їх під свою ногу, щоб вона не тільки міцно була зафіксована, але й мала простір для функціонування під час ходьби.

"Поширена помилка – люди обирають менший розмір, тому що бояться, що нога буде "соватись туди-сюди". Однак фізіологічно стопа все одно буде прагнути вперед. Якщо простору для цього не буде, шкіра на п’ятці постійно буде розриватися, а пальці – боліти через тиск", – пояснює Оксана.

Але мозолі – не єдиний наслідок взуття маленького розміру. Взуваючи його, наші пальці складаються так, як можуть. Результат – під час руху суглоби поступово почнуть змінювати своє природне положення, деформуючись. 

"Щоб краще зрозуміти цей процес, уявіть, що ви хочете дістати з банки солений огірок. Рука заширока для горлечка банки. Щоб вона змогла пролізти, потрібно скласти всі пальці докупи. Подібне відбувається і з пальцями ніг, коли ви одягаєте затісне взуття", – додає лікарка.

Яскравий приклад такої деформації: горбик на стопі біля великого пальця. Здається, що кістка виступає, але насправді це палець змінив своє положення, розвернувшись до сусіднього. 

"Також у практиці часто стикаюсь із болючими мозолями, які виникають між пальцями, на них або на стопі. Щоб прибрати їх, подологу потрібно 2 хвилини, але якщо не виявити джерело проблеми, то людина буде мучитись навіть уві сні", – розповідає Оксана.

Як вибрати нове взуття і не нашкодити пальцям, нігтям і п’ятам. Радить подолог
Фото: Pexels

Серед інших поширених проблем, які виникають через неправильно підібране взуття:

  • оніхолізис – захворювання нігтів, під час якого вони відшаровуються від поверхні пальця (нігтьового ложа). 

  • деформація нігтьової пластини через тиск на ніготь з двох сторін;

  • вростання нігтя в палець;

  • інфекції (найчастіше грибкові), як вторинна проблема цих станів.

Читайте також: Тріщини на п'ятах та свербіж. Як лікувати та запобігати грибковим інфекціям стоп

На що звернути увагу під час вибору взуття

Окрім довжини та ширини устілки, а також висоти носака, перевірте підошву. Вона має бути гнучкою. Візьміть взуття за передню та задню частину і спробуйте зігнути. Не згинається і занадто тверда – пошукайте іншу модель.

Підошва має гнутися там, де це роблять пальці.

Це дасть змогу стопі природно перекочуватись під час руху та відштовхуватись від землі.

Також слід бути обережними з підборами. Їх можна мати у гардеробі, але носити до 3 годин поспіль. Адже постійне використання взуття на підборах поступово змінить поставу та чинитиме сильне навантаження на передню частину стопи. 

"Підбори 2-4 см – більш-менш комфортна висота. Понад 4 см – це вже про красу, яка може відгукнутись травматизмом. Тому 3 години походили – перевзулись у щось зручніше. Якщо підбори передбачені у дрескоді компанії, треба переглянути це питання з колегами. Адже організм за це вам точно не подякує!", – наголошує лікарка-подолог.

Також важливо врахувати сезон. Адже вибір зимового та весняного/осіннього взуття відрізняється. На це є декілька причин:

  • зимове взуття має утеплювач. Разом зі шкарпеткою вони "крадуть" об’єм всередині чобітка. У весняному взутті роль "крадія" виконуватиме лише шкарпетка. Тому слід враховувати зміну об’єму під час вибору;

  • підошва зимового взуття зазвичай негнучка, щоб не послизнутися. Тож часто доводиться обирати або ту, що гнеться, але ковзає на льоду, або ту що не гнеться, але травмує стопу. Є моделі, де ці два фактори поєднуються. Але, за словами лікарки, це доволі дороге взуття. З весняним простіше, адже обирати не доводиться. Потрібна просто гнучка підошва.

Однак вибір весняного взуття після зимового – не найскладніше завдання.

Потрібно також правильно перейти з одних чобіт у інші.

"Спочатку вам може здаватися, що весняне взуття затісне. Однак річ не у чоботях, а у стопі. За зимовий період нога змінює своє положення. Щоб уникнути деформації під час переходу, одягайте весняне взуття ввечері, коли стопа максимально набрякла, і походіть 30 хвилин -1 годину кімнатою", – радить експертка.

Також зверніть увагу на больові точки: де натирає, тисне, викликає дискомфорт. Перед виходом наклейте на ці місця пластирі або покладіть силіконові вкладки, які продаються в аптеці. Це допоможе захистити стопу від мозолів чи розриву шкіри