Зміст:
  1. Як знайти хорошого перукаря
  2. Прийшли до перукаря: на що слід звернути увагу
  3. Чи має перукар діагностувати стан волосся та шкіри голови
  4. Поширені помилки перукарів
  5. Чи має перукар обговорювати особисті теми з клієнтом
  6. Скільки має триматися стрижка

"Попросила підрівняти кінчики, а мені зістригли половину довжини", "Перукар відмовив мене від чубчика. Сказав, що не пасуватиме", "Майстер поскаржився, що в мене багато лупи. Я й так про це знаю!". Знайомо?

LIGA.Life поговорила з майстром стрижок та зачісок Мілою Лановенко про ознаки компетентного перукаря, поширені помилки серед майстрів, чистоту робочого місця та формування ціни.

Як знайти хорошого перукаря

Найдоступніший спосіб пошуку – соцмережі. Багато сучасних перукарів ведуть сторінку в Instagram. Переваги такого пошуку:

  • необов’язково одразу робити вибір. Підпишіться на майстра і протягом тижня подивіться на його роботу та поведінку;

  • фото та відео в Instagram – це сучасне портфоліо майстра. Тож можете оцінити його роботу з різними типами волосся та довжиною, а також здатність обіграти стрижку;

  • можливість відчути перукаря як людину. Цей фактор допоможе побудувати довіру між вами та перукарем;

  • доступ до інформації про освіту та досвід роботи. Майстри часто публікують перелік сертифікатів та дипломів про фахове навчання. Міла радить звернути увагу на перукарів, які володіють англійськими техніками Vidal Sesson. Це вже вказує на їхній професіоналізм. 

"Натомість попереднє місце роботи не має особливого значення для вас. Тому що можна неякісно працювати як в салоні, так і в приватному кабінеті", – додає майстриня.

Альтернативи соцмережам – сайти салонів та особисті рекомендації друзів/колег/знайомих.

Прийшли до перукаря: на що слід звернути увагу

Як вибрати перукаря і за якими ознаками впізнати поганого фахівця
Фото: Pexels

Професійний перукар:

  • протирає покриття та візок з інструментами після кожного клієнта;

  • дезінфікує всі інструменти та чистить щітки. Ніякого чужого волосся;

  • щодня прибирає кожен закуток робочого місця. Павутина, бруд, пил – їх не має бути;

  • інструменти, які впали під час роботи, перукар має промити з милом та дезінфікувати при клієнті;

  • замочує щітки у спецрозчині наприкінці робочого дня. "Наприклад, на поверхні круглих щіток-браш накопичується багато бруду. Якщо її не чистити, про гарну укладку можна забути", – додає Міла.

Наступний обов’язковий етап зустрічі з перукарем – консультація. Упродовж неї професійний майстер має запитати:

  • Чи є фотографія бажаної стрижки? Хороший перукар не гарантуватиме ідентичний результат. Адже все залежить від кольору, текстури та густоти волосся. Під час консультації професіонал має пояснити, як ця зачіска виглядатиме на вашому волоссі. "Наприклад, якщо дівчина хоче каре, я загинаю волосся, і ми обираємо бажану довжину. Якщо чубчик, прикладаю пасмо, щоб показати приблизно, як це буде виглядати", – пояснює експертка.

Важливо: хороший майстер ніколи не відмовляє клієнта. І чубчик, і каре личитимуть усім. Хороший майстер підбере довжину та густоту чубчика, яка відповідатиме типу обличчя. Якщо клієнт сумнівається у каре, то перукар спочатку запропонує подовжений варіант. Що також є зміною, але не такою кардинальною. 
  • Яку стрижку/довжину/нахил чубчика ви точно не хочете? Це запитання буде особливо корисним, якщо клієнтка не має фотоприкладу. Більшість людей точно знає, який результат не хотіли б побачити.

  • Наскільки хочете підстригти кінчики? Хороший перукар ніколи не візьметься одразу стригти кінчики без оцінки загального стану волосся. Наприклад, якщо кінчики пошкоджені і це більше, ніж бажані 2 см, перукар може запропонувати зробити стрижку шарами: прибрати пошкоджене волосся по всій довжині та підстригти 2 см. Так волосся виглядатиме здоровим та гарним.

  • Чи є у вас алергія на компоненти косметичних та доглядових засобів? "Це рідкість, але бувають випадки, коли клієнтки мають алергію на інгредієнти шампунів. Раджу жінкам говорити про це майстру, щоб не накликати біди", – додає Міла.

Правильна консультація має тривати щонайменше 5-10 хв. Але впродовж неї хороший майстер ніколи не обговорюватиме попереднього перукаря чи критикувати його роботу: "Ваш колега цього не почує, але ви образите клієнта, який обрав його".

Далі майстер обов’язково має помити вам голову. Пульверизатори не допоможуть.
Як вибрати перукаря і за якими ознаками впізнати поганого фахівця
Фото: Pexels

Адже не буває хорошої стрижки на брудне волосся, навіть якщо ви помили його перед виходом.

"Волосся висихає в певному положенні. Заломлення або закручення на кінцях може призвести до нерівної стрижки. Окрім того, після миття сальні залози починають активно працювати, виділяючи себум на шкірі. Ви помили та висушили, а голова вже знову брудна. Тому перукар має промити ваше волосся хоча б раз, щоб зріз був рівним", – наголошує Міла.

Чи має перукар діагностувати стан волосся та шкіри голови

Так, але делікатно. Компетентний перукар не буде:

  • ставити під сумнів попередні дії клієнта. Навіть якщо бачить, що шампунь не підходить або клієнт миє волосся неправильно;

  • критикувати стан волосся та шкіри голови;

  • коментувати лупу чи випадіння волосся в стилі: "Ого, у вас так багато лупи!";

  • нав’язувати рішення. Майстер має максимально просто донести до клієнта, за яких умов волосся матиме гарний вигляд. Але остаточно має вирішувати клієнт;

  • агресивно продавати засоби для волосся. Хороший перукар має радити та допомагати, а не нав’язувати.

Базові знання з трихології вирізняють компетентного перукаря. Він знає будову волосся, шкіри голови, склад усіх продуктів. У робочому кейсі має декілька шампунів для різних типів шкіри голови, щоб у разі особливостей клієнта це не стало перешкодою.

Наприклад, перукар помітив, що у клієнтки – виражена лупа. Хороший майстер використає делікатний синонім "себорейного дерматиту", наприклад, "лущення". Далі – обережно підведе до цієї теми – без критики та засудження. 

"Якщо бачу, що дівчина каже: "Так-так, я знаю. Працюю, борюсь, займаюсь з лікарями", – більше цю тему не чіпаю", – пояснює майстриня.

Перукар може спрямувати вас до трихолога або сімейного лікаря для перевірки рівня вітамінів. Зазвичай це відбувається, якщо у людини надмірна лупа чи випадіння волосся.

"Доглядова косметика – лише один з компонентів на шляху до здорового волосся та шкіри голови. Проте без консультації та лікування від спеціаліста уся косметика – витрачені кошти", – додає Міла.

Читайте також: Пекельні маски та бойкот фену. Поради з інтернету про випадіння волосся коментує трихолог

Поширені помилки перукарів

  • Стригти людину без нахилу голови. Також рівний зріз не вийде, якщо клієнт тримає в одній руці телефон або закидує ногу на ногу. Рівна стрижка досягається лише за симетричного положення тіла.

  • Перукар не реагує на зауваження клієнта. Він може необережно натягнути пасмо або сушити голову за високих температур. Клієнту боляче та пече в голову. Хороший майстер візьме іншу щітку та зменшить градус фену. 

  • Стригти машинкою – одна з ознак непрофесіоналізму. Рівний зріз можна досягти лише ножицями.

  • Уникнення перевірки форми "на суху". Після закінчення стрижки перукар має обов’язково подивитися кінцевий результат. Для цього він може попросити вас встати, повернути голову в одну, а потім іншу сторону. Можливо, потрібно щось допрацювати.

  • Стрижка за 30 хв. В середньому тривалість стрижки має бути 1,5 години і містити: консультацію, миття голови, стрижку та укладку.

  • Крутити волосся або робити об’ємну укладку після стрижки. Це приховає справжній результат. Професійний перукар має забезпечити укладку за формою стрижки.

  • Виставляти вищий цінник від домовленого. Під час запису компетентний перукар має чітко пояснити, з чого складається ціна. Якщо майстер, наприклад, заговорився і зробив вам скраб, який зазвичай йде за окрему плату, він не має враховувати його в ціні. Адже ви не давали згоду на проведення цієї процедури.

Читайте також: Модні процедури для волосся: розбираємо з лікарем ботокс, кератин, ламінування та інші

Чи має перукар обговорювати особисті теми з клієнтом

Як вибрати перукаря і за якими ознаками впізнати поганого фахівця
Фото: Unsplash

"Немає однозначної відповіді. Перукар має зчитувати клієнта. Якщо дівчина не хоче говорити, то впродовж процесу майстер може тільки пояснювати, як доглядати за волоссям, які засоби будуть корисними, як правильно мити голову. Проте бувають балакучі клієнти. На них зазвичай виділяю більше часу, тому що вони люблять поговорити навіть під час сушіння феном", – пояснює Міла.

Проте важливо не починати самостійно теми, які можуть травмувати клієнта: війна, переїздсмерть близьких, стосунки тощо.

Скільки має триматися стрижка

Все залежить від її типу, стверджує експертка. 

"Стрижка довгого волосся буде носитися місяцями до травмування кінчиків. Щойно вони стануть сухими, втрачатимуть форму та не будуть вкладатися, час йти на стрижку", – радить Міла.

Натомість каре стрижуть до третього хребця. В середньому за три тижні волосся спадатиме на плечі, що ускладнить укладку. У такому разі слід звернутися до перукаря.

З чубчиком легше – щойно волосся починає спадати на очі, йдіть на стрижку. Але якщо у вас подовжений чубчик, слідкуйте за його довжиною. Щойно відросте нижче куточків губ, від тяжкості буде вирівнюватись та негарно звисати, записуйтесь на стрижку.

"Хороший спеціаліст пояснює ці нюанси впродовж консультації. Але грамотна стрижка буде піддаватись укладці ще довго після стрижки", – підсумовує майстриня.

Читайте також: Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років