Припиніть гортати стрічку у Facebook. Вісім ознак потреби у відпочинку від соцмереж
Фото: unsplash.com

Уявіть, ви почуваєтесь щасливим та задоволеним. У вас в житті все добре. Раптом у вас з'явилось кілька вільних хвилин, і ви вирішили відкрити Facebook. Починаєте гортати стрічку, а там: 

  • допис від друга про початок роботи в компанії мрії;
  • політичні дебати колег;
  • відео сусіда, який відпочиває у тропічній країні;
  • ваша двоюрідна сестра опублікувала фото "до" та "після" схуднення.

Що ви відчуваєте в ці моменти? Починаєте задумуватись про власну кар’єру, гніватись через політику, дивуєтесь, чому не можете дозволити собі відпустку, і шукаєте в пошуковику дієту, яка б допомогла позбутися зайвих кілограмів.

Для деяких людей соціальні мережі перетворилися на емоційні американські гірки з порівняннями, транслюванням досконалості та безліччю різних думок. Тож як зупинити гортання стрічки, яке тільки пригнічує?

Поведінкова терапевткиня Джейн Пернотто Ерман пояснила в інтерв'ю для ресурсу Healthessential від Cleveland Clinic, як мати здорові стосунки з соціальними мережами та за яких ознак слід зробити перерву.

Скільки часу слід витрачати на соціальні мережі?

Соціальні мережі є величезною частиною сучасного життя. Вони мають як переваги, так і недоліки. Це одночасно і спосіб зв'язку зі своїм оточення, і слизький шлях до депресії, самотності, тривоги та низької самооцінки.

Як віднайти здоровий баланс?

Згідно з дослідженням, скорочення використання соціальних мереж до 30 хвилин на день може спричинити покращення психічного здоров’я та добробуту. Учасники дослідження повідомили про зменшення депресії та відчуття самотності, коли вони скорочували час користування платформами.

Проблема в тому, що на соціальних платформах відбувається багато порівнянь. Людям може бути важко розгледіти фільтри на фото чи ідеалізовані підписи. 

"Соціальні медіа сприяють копанню у власній голові. Ми робимо висновки, порівнюємо та мріємо про те, що бачимо в мережі. Ми не живемо власним життям, а занурюємось у віртуальний світ, який може бути не таким, як здається", – стверджує Ерман.

Проте, щоб отримати переваги від обмеження соціальних мереж, потрібен час. Згідно з результатами дослідження, учасникам знадобилось близько трьох тижнів, щоб помітити переваги.

Що таке детокс від соціальних мереж?

Це перерва у користуванні Facebook, Instagram, Tik Tok та іншими мережами. Ви визначаєте, скільки він триватиме і що передбачує. 

Це може бути видалення застосунку, відписка від акаунтів, які змушують вас сумніватися у своїй самооцінці. Також є варіант утримання від користування усіма платформами протягом місяця або максимальне скорочення щоденного користування застосунками.

Вісім ознак потреби у детоксі від соціальних мереж

  1. Ви не можете припинити порівнювати. Пам'ятайте, що часто люди залишають поза соціальними мережами погані новини, труднощі, смуток та тривогу. Вони діляться перемогами, щастям, а інколи ідеалізованою картинкою, яка є вигадкою. Якщо вам потрібно нагадати собі, що ідеальних людей не буває, відпочиньте від соцмереж.
  2. Ви несвідомо прокручуєте стрічку. За словами терапевткині, у соціальних мережах ми знаходимо втіху. Це ніби заміна перекуру. Якщо ви заходите в Instagram навіть не усвідомлюючи цього, візьміть перерву у користуванні ним.
  3. Ви помічаєте, що вас дратує все, що бачите у стрічці.
  4. Ви відчуваєте тривогу без перевірки стрічки. Чи можете ви вийти в магазин, не відчуваючи тривоги розлуки з соціальними мережами? Ви прагнете написати твіт чи опублікувати статус і не можете думати ні про що інше?
  5. Ви витрачаєте багато часу на прокручування соціальних мереж. Нетривалі візити до різних платформ здаються нешкідливими, але спробуйте підсумувати витрачений час. Дослідження показало, що люди взаємодіють зі своїми смартфонами 2617 разів на день. Це прокручування, клацання, надсилання текстових повідомлень. Знайдіть підказку для себе: запитайте партнера або друга, що вони думають про ваші звички гортання соціальних мереж.
  6. Ви не можете насолоджуватися тим, що робите, не опублікувавши звіт про це. Ви не можете відкласти телефон на весіллі свого друга, не опублікувавши про це фото. Потім ви витрачаєте половину вечора, перевіряючи, скільки лайків отримали.
  7. Це перше, що ви перевіряєте вранці, і останнє, що ви перевіряєте ввечері. Дослідження показало, що 80% користувачів смартфонів перевіряли свій телефон протягом 15 хвилин після пробудження. Ця звичка пов’язана з підвищеним стресом і тривогою. Ба більше, вона забирає ваш час і увагу. А погляд на телефон перед сном стимулює роботу мозку, ускладнюючи засинання.
  8. Соціальні мережі більше не приносять задоволення. Якщо платформи втратили свій блиск і радість, можливо, варто від них відійти?

Як бути більш уважним до користування соціальними мережами та телефоном?

Переконайтесь, що ви використовуєте соціальні мережі з певною метою. Ерман радить:

  • Відстежуйте використання. Завантажте програму або змініть налаштування, щоб отримувати повідомлення про кількість часу, яку ви проводите в соціальних мережах щодня. Визначте, які платформи ви використовуєте найчастіше, і встановіть для кожної з них відведений час. 
  • Виділіть проміжок часу для перегляду соціальних мереж. Наприклад, перевіряйте щонеділі вранці свої улюблені облікові записи. Також можете переглядати улюблені платформи протягом 10 хвилин щодня під час обіду.
  • Змініть картинку заблокованого екрана. Це може бути підказка для уважнішого ставлення до телефону. Спробуйте вибрати цитату чи картинку, яка нагадуватиме вам про цілеспрямоване користування телефоном.

Наостанок: практикуйте уважність, використовуючи телефон і соціальні мережі, щоб менше прокручувати стрічку несвідомо і більше жити.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин