Як вибрати одяг для бігу взимку: взуття, шкарпетки, головний убір, верхній одяг
Фото: Flickr

Для багатьох бігунів прохолодна погода – це приємні тренування після спекотного літа. Однак, осіння та зимова погода крім жаданої свіжості приносить дощ, сніг, сильний вітер та слизьке покриття. Для того, щоб біг за таких умов був максимально комфортним, необхідно подбати про одяг та взуття.

Одяг

Як зазначають експерти, біг у холодну погоду є безпечним, якщо бігун має відповідний одяг. Тут важливо зберегти баланс: одяг повинен бути достатньо легким, оскільки під час руху тіло нагрівається, і водночас достатньо теплим, бо як тільки-но людина зупиниться, її тіло швидко охолоне.

Оскільки одяг після тренування зазвичай вологий (або й мокрий), варто подбати про додатковий комплект сухого вбрання, який можна одягнути після тренування, якщо ви не прямуєте одразу в душ. 

У холодну пору року варто одягатися як капустинка – шарами (це стосується не лише занять спортом). По-перше, це забезпечить надійну теплоізоляцію завдяки повітрю між шарами одягу. По-друге, є можливість роздягатися в міру нагрівання тіла: так, на початку пробіжки може бути вельми свіжо, а згодом може стати настільки гаряче, що захочеться зняти котрийсь елемент одягу. 

Перший шар – це термобілизна, яка і зберігає тепло, і вбирає вологу, якщо ви спітніли. Для другого шару підійде флісовий одяг. І наостанок має бути куртка, яка захистить від вітру, снігу, дощу і морозу. 

Отож, формуючи зимовий гардероб для бігу, варто "озброїтися": 

  • термобілизною;
  • біговими лосини чи штанами;
  • кофтою;
  • курткою-вітрівкою і/або штанами-вітрівками;
  • рукавицями;
  • пов'язкою на голову чи шапкою;
  • термошкарпетками для бігу (підійдуть також вовняні або синтетичні).

Таблиця температур та відповідного вбрання для бігу

У холодну пору, залежно від температурного режиму, рекомендують одягатися наступним чином:

  • від 15°C: майка і шорти.
  • від 10 до 15°C: футболка з коротким рукавом і шорти.
  • від 5 до 10°C: футболка довгим рукавом (кофта), шорти чи лосини, рукавиці та пов'язка за потреби. 
  • від -1 до 5°C: футболка довгим рукавом (кофтина), шорти чи лосини, рукавиці, пов'язка.
  • від -6 до -1°C: футболка + кофта або кофта + куртка-вітрівка, лосини, рукавиці та пов’язка чи шапка.
  • від -12 до -6°C: дві кофти, лосини, рукавиці, пов’язка або шапка, куртка-вітрівка, штани-вітрівки.
  • від -15°C і нижче: дві кофти, лосини, куртка-вітрівка, штани-вітрівки, рукавиці, пов’язка або шапка, лижна маска.

Додатковий захист

Диявол криється в деталях, тому для комфортних занять спортом варто подбати про захист очей та шкіри. Окуляри потрібні, щоб захистити очі не тільки від вітру та холоду, але й від яскравого зимового сонця. Тому вибирайте окуляри з високим ступенем захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Під час зимового бігу для захисту шкіри обличчя та рук (якщо ви не одягаєте рукавиці) варто застосовувати жирний крем. Тонкий шар крему надійно запобігатиме обвітрюванню шкіри.

Взуття

А для надійного захисту ніг необхідно вибирати взуття, що відповідає погоді. 

Головний критерій у виборі взуття для зимового бігу – підошва. Вона має бути еластичною і м'якою і не повинна обмежувати рухи. Водночас підошва повинна бути досить щільною, щоб ноги не промерзали. Необхідно, щоб взуття мало протектор, тобто об'ємний рельєф на підошві, що забезпечує зчеплення із замерзлою та слизькою землею. Протектор не лише зменшить ризики падіння, але й сприятиме контролю швидкості.

Також важливо, щоб взуття мало утеплення. Найкраще вибирати черевики з утеплювачем з натуральних матеріалів, оскільки він і зігріває ногу, і дозволяє їй "дихати". Деякі сучасні штучні матеріали також можуть впоратися з цим.

Вибирайте взуття зі знімними устілками, які можна легко висушити та замінити за потреби. Кросівки для зимового бігу повинні бути вищими, ніж літні, тому краще вибирати взуття з високим задником і язичком.

Декілька порад наостанок

Взимку намагайтеся планувати свої пробіжки у світлу пору доби, оскільки поки світить сонце, на вулиці набагато тепліше. Ідеальний варіант – сонячний ранок в морозні дні. Допустима максимальна температура для зимового бігу – мінус двадцять. 

Взимку під час бігу необхідна повна концентрація. Важливо бути "тут і зараз", щоб контролювати рухи та дихання, стежити за поверхнею і зчепленням з нею.

Обов'язково розминайтеся перед бігом та слідкуйте за диханням під час пробіжки. Під час зимового бігу обов'язково дихати через ніс. Також опціонально можна вдихати через ніс, а видихати через рот.

Під час зимового бігу навантаження повинно помірним. Після бігу необхідно зігрітися – випити чашку чаю і прийняти теплий душ або ванну.