Зміст:
  1. Коли з’являються родимки
  2. Родимка виросла та змінила колір – це нормально?
  3. До якого лікаря звернутися
  4. Коли потрібно видаляти родимку
  5. Як видаляють родимку

Травень – місяць обізнаності про меланому – злоякісне новоутворення на шкірі. За статистикою 2020 року, приблизно 325 000 особам у всьому світі діагностували меланому. А приблизно 57 000 людей померли від цієї хвороби.

Саме тому LIGA.Life перевипускає статтю про родимки, їхні видимі зміни та діагностику раку шкіри, яка вийшла 15 серпня 2022 року. На всі запитання – відповіла дерматологиня Катерина Бакіко

Коли з’являються родимки

Родимка – доброякісне новоутворення на шкірі, нігтях і слизовій оболонці (губах, кон’юнктиві, статевих органах).

Їхня кількість залежить від типу шкіри та генетики.

Зокрема люди з білою шкірою більш схильні до утворення пігментації, веснянок, родимок, а зі смаглявою – менше. 

"Зазвичай родимки з’являються у підлітковому та молодому віці. Рідше – з народження. Після 50 років нові родимки мають насторожити. Адже саме у старшому віці люди більш схильні до раку шкіри", – пояснює Катерина.

Лікарка також пояснює, що не варто вірити тезі, що багато родимок свідчать про проблеми з печінкою чи підшлунковою, або є результатом глистів чи токсинів. Насправді шкіра – окремий орган, і кількість родимок не залежить від проблем з внутрішніми органами чи від токсинів. Лише від типу шкіри, генетики, сонця та стилю життя.

Родимка виросла та змінила колір – це нормально?

Будь-яке новоутворення проходить природні фази росту: поява – ріст (у родимок він дуже повільний на відміну від висипів) – зупинка. Але є зовнішні впливи, які можуть змінити ці фази. Наприклад, якщо людина отримала сонячний опік, то родимка може збільшитись. Натомість стрес не впливає на збільшення родимок.

Проте є злоякісні новоутвори. Для них характерний стрімкий ріст. Тому раз на місяць людина має самостійно оглядати свою шкіру. 

"Вийшли з душу – не поспішайте одягатися. Візьміть маленьке дзеркальце та станьте оголеним перед великим дзеркалом. Уважно подивіться на родимки та інші новоутвори на всьому тілі, зокрема важкодоступні місця: за вухами, між пальцями, на спині, під пахвами, під грудьми, в паху", – радить дерматологиня.

Щоб не пропустити поганих ознак, дотримуйтесь правила АКОРД:

  • А – асиметрія. Зверніть увагу на симетрію утворення: чи не відрізняється по горизонталі чи вертикалі від своєї симетричної частини.

  • К – краї. В ідеалі вони мають бути рівними та симетричними. Якщо людина помітила, що якийсь край випливає, розширюється, особливо з часом, – зверніться до лікаря. 

  • О – забарвлення (окрас). Родимка має бути одного кольору. Зазвичай це коричневий, але бувають і рожеві, і світло-коричневі – це нормально. Також важлива симетрія кольорів. Якщо є вкраплення червоного, рожевого, фіолетового та чорного, треба звернутися до лікаря.

  • Р – розмір. Якщо родимка понад 5 мм в діаметрі (більше гумки від олівця), то на це слід звернути увагу.

  • Д  – динаміка (зміни у часі). Якщо помітили ці зміни протягом кількох місяців, пів року, тижнів – зверніться до лікаря. Кровоточивість та наявність виразок за відсутності травм та подряпин також мають насторожити. 

Важливо при цьому не вірити міфам. 

Наприклад, кажуть, що родимка, на якій росте волосся – обов’язково доброякісна. Але насправді з раку шкіри також може рости волосина. Тож їх все одно слід перевіряти.

Ще один міф – віра в те, що якщо зачепити чи травмувати родимку, буде рак.

Рак шкіри схильний до кровоточивості та виразок, бо його поверхня доволі рихла.

Якщо ви подряпали родимку, продезінфікуйте її та притисніть ватним стерильним тампоном, щоб зупинити кровотечу. Далі – зверніться до лікаря.

Читайте також: Пітнієте, червонієте та відчуваєте свербіж? Це реакція шкіри на стрес – пояснює дерматолог

До якого лікаря звернутися

Почніть з терапевта чи педіатра. Деякі спеціалісти мають дерматоскопи – прилади зі спеціальним світлом та лупою для вивчення новоутворень. Вони також можуть скерувати вас до профільних спеціалістів – дерматолога, онколога, хірурга, дерматоонколога.

Коли потрібно видаляти родимку

"Уявімо: пацієнт помітив зміни родимки. Звернувся до лікаря. Він уважно оглянув усю шкіру пацієнта та додатково розпитав про сімейну історію онкозахворювань, випадки сонячних опіків, досвід хіміотерапії. Це ті речі, які знижують імунітет і можуть призвести до раку шкіри", – пояснює лікарка.

Далі є три сценарії:

  1. Родимка виявилася доброякісною. Пацієнт не у групі ризику: в родині немає випадків раку шкіри, не засмагає, працює в офісі, а не на вулиці, користується сонцезахисним кремом. Лікар може дати рекомендації щодо частоти оглядів та догляду за шкірою.
  2. Родимка доброякісна, але пацієнт у групі ризику. Лікар рекомендує раз на рік проходити обстеження та доглядати за шкірою.
  3. Лікар має сумніви. Це привід для подальшої діагностики родимки. Її видаляють хірургічним методом та відправляють на гістологічне дослідження. Патогістолог вивчає її під мікроскопом, щоб перевірити злоякісність. Залежно від діагнозу лікар призначає лікування.
  4. Лікар діагностує рак шкіри. Дерматолог разом з онкологом видаляють родимку, дають рекомендації щодо подальшого лікування та стилю життя (захист від сонця, періодичний огляд у лікаря).

"Тобто родимка видаляється у двох випадках: одразу після діагностики раку шкіри, у разі сумнівів та необхідності подальшого дослідження. Також є третій варіант – за бажанням пацієнта. Наприклад, якщо йому просто не подобається родимка", – підсумовує Катерина.

Важливо: видалення родимки не призводить до метастазу, корені родимок не метастазують. Їх можна видаляти. 

Як видаляють родимку

Особливої підготовки до процедури немає. Якщо заважатиме волосся на руці чи нозі, лікар може зголити самостійно. Лікар дезінфікує ділянку шкіри та робить маленький укол під родимку для знеболення.

Методи видалення можуть бути різними:

  • вирізання хірургічним лезом (shave-біопсія);

  • висікання круглим скальпелем;

  • висікання звичайним скальпелем.

"Розріз буде майже таким, як розмір родимки. Після видалення краї можуть зшити або припекти. Лікар накладе пластир та пояснить, як обробляти ранку та коли прийти ще раз. Усі методи прості, швидкі та не дуже дискомфортні. Шрам залишиться, але майже непомітний", – запевняє лікарка. 

Після процедури майже немає заборон. Слід лише утриматися від сауни та інтенсивних фізнавантажень.

Ціна видалення родимок – від 250 до 1500 грн. Залежить від міста, клініки, лікаря та розміру родимки.