Зміст:
  1. Зміни в шкірі після 30 
  2. Звички, які впливають на здоров’я шкіри
  3. Що має бути в косметичці жінок 30+
  4. Антивікові креми та засоби з позначками 30+ 
  5. Скраб чи пілінг: що обрати в 30+
  6. Чому перед сном слід зняти макіяж
  7. Як запобігти старінню шкіри

"30 років – вік, коли вперше слід переступити поріг лікаря-дерматолога або косметолога", – каже дерматовенеролог клініки "Оберіг" Ярослав Лата

LIGA.Life розпитала лікаря про зміни в шкірі після 30 років, можливі методи боротьби зі зморшками та засоби, які мають бути в косметичці у цьому віці.

Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років
Ярослав Лата

Зміни в шкірі після 30 

У 30+ років жінки зазвичай помічають:

  • зміну колірності шкіри. Вона перестає бути однорідно тілесною, з’являються червоні чи жовті плями; 

  • плями на шкірі, які виникають внаслідок хронічної дії сонячних променів

  • дрібну сіточку зморшок, яка пов’язана зі зневодненням шкіри;

  • пори стають ширшими;

  • розширюються судини;

  • перші зміни в ділянці під оком, зокрема, проявляється носослізна борозна та темні кола під очима. Це дає втомлений вигляд обличчю, ніби жінка довго плакала;

  • мімічні (динамічні) зморшки стають більш видимими, особливо в зоні чола та навколо очей;

  • кільця Венери на шиї. Їх формує м’яз платизма (підшкірний м’яз шиї), який з віком відіграє роль депресора. Тягне всю нижню третину обличчя донизу. 

"Усе це впливає на якість шкіри. Щоб запобігти подальшому розвитку цих станів, потрібен догляд, здоровий спосіб життя та косметологічні процедури", – стверджує лікар.

Читайте також: Синці та мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог

Звички, які впливають на здоров’я шкіри

Після 30 років слід серйозно задуматися про спосіб життя, каже дерматолог.

Серед головних змін:

  • Якщо ви не займались спортом, почніть. Це може бути будь-що – від йоги до боксу.

  • Розробіть різноманітний та збалансований раціон. "Але не потрібно себе різко обмежувати в певних продуктах, наприклад, викреслювати м’ясо. Це джерело білка, який відіграє важливу роль в структурі шкіри", – наголошує Ярослав.

  • Встановіть регулярний графік сну. Намагайтеся спати на спині, щоб попереджувати появу асиметричних зморшків. Наприклад, притискання щоки до подушки під час сну призводить до поглиблення носо-губної складки. Але, попри поширене уявлення, здоров'я шкіри від матеріалу постільної білизни не залежить.

  • Зверніться до лікаря-дерматолога або косметолога. Спеціаліст допоможе профілактувати передчасне старіння шкіри та розв’язати проблеми, які турбують зараз. 

Що має бути в косметичці жінок 30+

"Неправильно рекомендувати засоби, які підійдуть усім жінкам цього віку. Адже у кожної є особливості. Загальні рекомендації передбачають лише три обов’язкові продукти – засіб для очищення, крем та маска з патчами", – пояснює лікар.

  • Засіб для очищення шкіри

Головне правило – має відповідати типу шкіри та проблемам, які має жінка. За словами Ярослава, найкращий варіант – гель для вмивання, який допоможе очистити поверхневий шар від шкірного сала. Просто вмивання водою не допоможе, те саме стосується тоніка чи міцелярної води. 

"Використовувати ці засоби для очищення – помилка. Тонік та міцелярна вода не змиваються зі шкіри".
  • Крем 

Він має підбиратися за типом шкіри. Наприклад, якщо шкіра схильна до сухості, необхідна жирніша емульсія. Але чим жирніша шкіра, тим легшим має бути засіб. 

Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років
Фото: Depositphotos
Щоб визначити свій тип шкіри, читайте: Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд

У магазині ви можете побачити денний та нічний крем. Навіщо їх розділяти?

"Це має значення лише за умови, що нічний крем містить компоненти, несумісні з сонячним випромінюванням: ретинол, бета-гідроксикислоти, AHA-кислоти. Їх не можна наносити на шкіру вдень, тому що в комбінації з сонцем вони можуть призводити до опіків та подразнення шкіри", – пояснює лікар.

Ще одна потенційна причина – денні засоби мають легшу структуру. Тому що вдень активно працюють сальні залози, які виробляють шкірне сало. Воно дає масний блиск на обличчі. Якщо засіб буде жирним, блиск стане більш видимим. На противагу, нічні засоби щільніші та інтенсивніші за формулою. 

Проте не всі виробники добросовісні. Інколи нічний та денний крем різняться тільки пакуванням та ціною. Для цього слід уважно читати склад продукту.

  • Маски та патчі

Можуть бути у формі крему та гідроксигелю з розчином гіалуронової кислоти, вітаміну С, пептидів шовку чи вітамінних комплексів. Також існують гідрогелеві маски та на тканій основі. 

"Незалежно від виду маски, використовуйте її не частіше ніж 2-3 рази на тиждень та тримайте не довше 30-40 хв. Спати з ними заборонено. Маска створена для того, щоб шкіра отримала корисні інгредієнти з неї і віддала токсичні продукти життєдіяльності. Для цього достатньо 40 хв. Далі – змили маску або зняли з обличчя і викинули. Вони не придатні для повторного використання", – наголошує дерматолог.

Останні п'ять років в косметології вивчають мікрофлору шкіри, і зараз спеціалісти виступають за збереження та зміцнення мікробіому шкіри (тобто корисних мікроорганізмів, які на ній живуть). 

Читайте також: Годуйте кишківник і не страждайте від акне. Як мікробіом кишківника впливає на шкіру

"Після агресивних процедур, наприклад пілінгу, потрібен пребіотик – засіб, який стимулює розмноження та живлення хорошої мікрофлори. Це важливий фактор для збереження здоров’я шкіри. Цим засобом можуть бути маски, які містять екстракти пребіотичних фракцій бактерій", – розповідає лікар.

Цих трьох засобів достатньо.

Думка, що на обличчя слід наносити і сироватку, і крем, і флюїд, а потім ще й маску – помилкова. 

"Такий великий асортимент доглядової косметики розроблений для розширення продажів. Очистили шкіру – відчули сухість. Хочеться зволожити кремом. Але між цими двома фазами маркетологи пропонують тонік та міцелярну воду. Насправді це не дасть особливого ефекту. Обіцяної тонізації не буде. Тому своїм клієнтам рекомендую мінімізувати догляд, щоб шкіра могла дихати", – пояснює експерт.

Антивікові креми та засоби з позначками 30+ 

На поличках з косметикою можна побачити креми з підписом "антивіковий", "для жінок 25+, 30+, 40+". Проте чи дійсно вони працюють?

"Вікове розподілення створене для споживачів. Так легше орієнтуватися в купі баночок, які виставлені на прилавку. Вони відрізняються концентрацією речовин, що діють, та комбінацією активних інгредієнтів, залежно від вікових потреб. Але якщо в 30 років жінка намаститься кремом 40+, нічого страшного не буде", – запевняє лікар.

Антивіковий ефект має звичайний зволожувальний крем.

Тому що він дозволяє розгладжувати дрібні зморшки, а відповідно – профілактувати вікові зміни. Проте є складніші за технологією креми, які містять вітаміни, мінерали, екстракти рослин, пептиди. Окрім зволоження, засіб живить шкіру, а отже, дає потужніший антивіковий ефект.

"Такі компоненти можуть стимулювати певні фактори росту, оновлювати клітинний потенціал, підвищувати показники регенерації шкіри, зміцнювати стінки судин. Але такі засоби зазвичай коштують 1000-3000 грн. Адже під час виробництва застосовують нанотехнології, які забезпечують проникнення інгредієнтів у шкіру. Також використовують натуральні компоненти, а не хімічні аналоги, що підвищує ціну продукту", – пояснює Ярослав.

Скраб чи пілінг: що обрати в 30+

Скраб – це механічний пілінг, який допомагає відлущити мертві клітини, стверджує дерматолог. Можна використовувати обидва засоби, але з періодичністю. 

Наприклад, скраби слід застосовувати раз на 10-14 днів. Нанесли на шкіру легкими рухами та змили. Терти до почервоніння не варто, це лише подразнює шкіру. Частіше споживання може сформувати чутливий гідрогенний тип шкіри, що призведе до подразнення. 

Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років
Фото: Depositphotos
Важливо: людям з сухою шкірою, схильною до подразнень, не рекомендують скраби та пілінги. 

Також існують хімічні пілінги:

  • Поверхневі – це доглядова процедура, яку можна повторювати кожні 10-14 днів. Вони містять слабкі розчини кислот. Підсушують та злущують шкіру. Періоду реабілітації майже немає. Після процедури може з’явитися почервоніння.

  • Середні – це контрольований опік, який відлущує майже весь епідермальний шар шкіри. Процедуру слід виконувати не частіше, ніж раз в 1,5-2 місяці. Реабілітація триває 10 днів. 

  • Дуже глибокі – зняття шкірних покривів до дермального шару. Це серйозна процедура, яка вимагає тривалої реабілітації та уникнення сонячних променів. 

"Тема пілінгів дуже відповідальна. Тому що зараз хімічні види широко доступні в магазинах. Недотримання терміну придатності чи реабілітації може призвести до серйозних проблем, які доведеться лікувати у дерматолога", – пояснює лікар.

Чому перед сном слід зняти макіяж

Головна причина – будь-який косметичний засіб містить певну концентрацію солей та інших важких для шкіри компонентів. Чим довше макіяж буде на шкірі, тим сухішою вона буде після очищення. Адже відбувається дегідратація верхніх шарів епідермісу.

"Уявіть, ви носите на обличчі не тільки туш чи тональний крем, але й суміш злущених клітин, шкірного сала та поту. Все це сприяє розмноженню поганої мікрофлори. Тому на ранок ви можете побачити висипи чи відчути підвищену чутливість", – стверджує лікар.

Проте все залежить від типу та здоров’я шкіри. Лікарі рекомендують очищати її перед сном, але якщо забули, то зробіть це зранку. Виникли проблеми чи дискомфорт – зверніться до дерматолога.

Як запобігти старінню шкіри

Перший крок – доглядати за шкірою вдома: очищення + зволоження. Другий – регулярні візити до косметолога. Лікар може порадити процедури, які допоможуть профілактувати чи прибрати статичні поверхневі зморшки. Серед можливих процедур:

  • Ботулінотерапія – це ін’єкції ботоксу (ботулотоксину). Під його дією м’яз розслабляється, тому мімічні зморшки в зоні очей (гусячі лапки), між брів та на чолі розгладжуються. Також лікар рекомендує цю процедуру жінкам з 30 років, які не мають виражених зморшків в цих зонах. Це допоможе запобігти їхньому розвитку. Ціна – від 900 грн.

"Ботокс – це не страшно. Ніхто від нього не вмирає. Він має величезну доказову базу. Він не діятиме вічно, через 4-6 місяців слід знову повторити ін’єкцію, щоб отримати бажаний ефект", – пояснює лікар.

  • Мезотерапія – це глибоке живлення та зволоження шкіри. Лікар-дерматолог чи косметолог робить ін’єкцію маленькою дозою препарату в проблемну зону. Кінцевий результат – покращення мікроциркуляції крові та дихання шкіри, що призупиняє процеси передчасного старіння. Також цю процедуру можуть призначати жінкам будь-якого віку у разі сильної пігментації чи акне. Ціна – від 600 грн. Одним з підвидів мезотерапії є біоревіталізація.

  • Біоревіталізація – ін’єкційна процедура з відновлення шкіри. Зазвичай головною субстанцією є нестабілізована гіалуронова кислота, яка відповідає за зволоження шкіри. Гіалуронова кислота утримує воду й нормалізує міжклітинний простір та живить клітини. Ціна – від 1500 грн.

Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років
Фото: Depositphotos

"І біоревіталізація, і інші види мезотерапії – профілактичні процедури. Не слід очікувати від них корекції зморшок, як це робить ботокс. Це живлення шкіри, яке потрібно, щоб мати гарний вигляд і в 40, і в 50 років. Частота проведення – раз на 1-3 місяці", – наголошує Ярослав.

  • Плазмоліфтинг – також ін’єкція. Для її проведення у пацієнта беруть кров. Далі – проводять процедуру, щоб отримати лише плазму – рідку жовту частину крові, збагачену тромбоцитами. Саме вони виконують головну роль у цій процедурі, адже відповідають за живлення пошкоджених судин та тканин. Лікар вводить ін’єкцію плазми у зону на обличчі, яка потребує відновлення. Результат – покращення пружності шкіри та її природного кольору. Тому особливо потрібна жінкам, які мають дещо в’ялу шкіру та "втомлений" колір обличчя. Ціна – від 700 грн.

"Часто плазмоліфтинг поєднують з травмувальними процедурами – хімічними пілінгами чи лазерними шліфуваннями. Адже тромбоцитарні фактори росту впливають на відновлення шкіри", – пояснює лікар.

Але не ін’єкціями єдиними. У вашому догляді має бути місце для розслаблення та відпочинку.

Тому за можливості раз на тиждень робіть масажі обличчя, шиї та зони декольте.

"Це міф, що масаж розтягує шкіру. Цього неможливо досягти, тому що шкіра – самовідновлюваний ресурс. Адже містить колаген та еластин, які повернуть форму шкірного покриву", – пояснює лікар.

Під час масажу відбувається вплив на м’які тканини. Це і лімфодренаж, і рефлексотерапія, і відпочинок. Проте він не допоможе прибрати сформовані зморшки чи нависання повік.

Ви також можете проводити цю процедуру самостійно за допомогою роликів чи шкребка "Гуаша". Головне – уникайте інтенсивного механічного впливу на шкіру, а також використання великої кількості олій, які можуть викликати подразнення. 

Читайте також: Як швидко схуднути. Аналізуємо популярні види масажу для втрати ваги