Зміст:
  1. Що говорить наука
  2. Коментар дієтологині
  3. Рецепти смачних та корисних сніданків
    1. Сендвіч з хумусом і тунцем
    2. Запечене авокадо з яйцем

Це не означає, що ми повинні відмовитись від улюблених сирників чи запашних французьких тостів, але спершу все ж таки краще відкусити шматочок яєшні або сендвіча з авокадо. Чому так? Річ у тому, як солодке діє на наш рівень інсуліну та підшлункову залозу на пустий шлунок.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Що говорить наука

Коли ми їмо вуглеводи на сніданок, цукри та крохмаль, що містяться у багатьох харчових продуктах, вони викликають великі стрибки рівня цукру в крові. Результати епідеміологічних досліджень показують, що існують зв'язки між споживанням сніданку та меншим ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу та метаболічним синдромом. Споживання, у порівнянні з пропуском сніданку, покращувало реакції на глюкозу та інсулін протягом дня. 

Склад сніданку також може бути важливим. Дієтичні режими з високим вмістом швидких вуглеводів пов’язані з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Отже, часткове заміщення солодкого чимось більш корисним – цільнозернові, білки та ненасичені жирні кислоти – на сніданок може бути корисним для вашої підшлункової залози, покращення метаболізму, підтримання здорової ваги та гарного настрою.

Коментар дієтологині

Чому краще починати ранок з солоного сніданку. Коментує дієтолог
Ірина Гудим, фото з власного архіву

Дієтологиня Ірина Гудим також не радить відразу починати свій сніданок зі швидких вуглеводів.

Солодкі сніданки також можуть зашкодити людям, яким важко схуднути або утримувати вагу на одному рівні, а також для ласунів загалом. Коли ми з’їдаємо щось солодке або щось з високим глікемічним індексом (навіть картопляне пюре, білий рис, манна каша, кус-кус), організм різко видає велику порцію інсуліну. 

Цей процес не тільки підвищує ризик отримати діабет 2 типу. Після такого різкого стрибка він також різко падає, що швидко викликає в нас бажання знову з’їсти щось солодке. Тобто якщо у вас на сніданок були млинці з білого борошна разом з медом або варенням, то десь вже через годину вам знову захочеться щось з’їсти. І це "щось" буде не корисне білкове у поєднанні з клітковиною та корисними жирами, а солодке. Організм знову вимагатиме у вас цей інсуліновий пік.

Таким чином ми розбалансовуємо наш організм (органи) до сприйняття інсуліну, що може призвести до підвищеного ризику отримати діабет 2 типу та метаболічний синдром.

Якщо це був збалансований сніданок (білок, клітковина та корисні жири), то у якості десерту щось солоденьке з’їсти можна. Наприклад, після яєць з авокадо або сиру з фруктами цукерка або шматочок солодкого не зашкодять. Коли у раціоні присутні клітковина, білок або корисні жири, вони врівноважують цей інсуліновий стрибок, який ви отримаєте після того, як з’їсте швидкі вуглеводи.

Так, сніданок – це дуже важлива частина нашого денного раціону, й пропускати його не бажано, але у першу чергу важливо, щоб він був збалансований та корисний. Якщо це будуть солодкі пластівці з молоком, кекс або шматочок пирога, тоді корисніше буде його пропустити.

Рецепти смачних та корисних сніданків

Сендвіч з хумусом і тунцем

Чому краще починати ранок з солоного сніданку. Коментує дієтолог
Сендвіч з хумусом, фото – unsplash.com

Інгредієнти:

  • 1,5 банки тунця;

  • 1/4 склянки червоної цибулі;

  • 2 столові ложки хумусу;

  • 1 столова ложка соусу барбекю;

  • мелений чорний перець;

  • 2 скибочки цільнозернового хліба;

  • 1/4 авокадо.

Як приготувати.

  1. У невеликій мисці змішайте тунець, червону цибулю, хумус, соус барбекю і мелений перець.

  2. Підсмажте хліб і додайте намазку до обох скибочок.

  3. Прикрасити сендвічі варто скибочками авокадо та цибулею.

Інші рецепти за посиланням.

Запечене авокадо з яйцем

Чому краще починати ранок з солоного сніданку. Коментує дієтолог
Depositphotos запечене авокадо

Інгредієнти:

  • 2 авокадо;

  • 4 яйця;

  • сіль і перець на ваш смак;

  • козячий сир;

  • кінза;

  • бекон;

  • цибуля.

Як приготувати.

  1. Розігрійте духовку до 200°C.

  2. Розріжте авокадо навпіл. Вийміть кісточку і приберіть 1-1,5 столових ложок авокадо, створивши більшу порожнину.

  3. Покладіть авокадо у форму для випікання.

  4. Обережно розбийте яйце всередину авокадо. Також можете додати сир, бекон та цибулю.

  5. Випікайте 15-20 хвилин.

  6. Посипте сіллю, перцем та кінзою.

Інші рецепти за посиланням.

Смачного та гарного ранку!

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм-каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.