Відчуваєте пригнічення, роздратованість або фрустрацію, коли все навколо запалюється новорічними вогниками, в магазинах та кавʼярнях звучить різдвяна музика, а в соцмережах щасливі сімʼї прикрашають ялинки

Ви такі не одні, відчувати так званий "різдвяний блюз" – нормально, особливо в умовах воєнного стану. Адже новини, обстріли, переживання за близьких, які воюють, підсилюють негативні емоції.

Чому виникає стан "святкового пригнічення" та як підтримати себе в цей момент LIGA.Life, пояснили Марта Приріз, психологиня, наративна терапевтка та магістерка сімейної та парної психотерапії (Сент-Луїс, США), та Анна Кочуренко, психологиня у методі когнітивно-поведінкової терапії.

Чому мене пригнічують свята

Різдвяний (святковий) блюз або святкове пригнічення – відчуття смутку, пригнічення, самотності або роздратування в період листопад-грудень, коли світ готується до Нового року та святкування Різдва

Повномасштабна війна в Україні лише підсилила цей стан. За словами Марти, війна знищила у багатьох українців можливість радіти та чекати чогось хорошого. А свята насамперед асоціюються зі світлом, добром, затишком, ба навіть чудом.

"Це нормально, якщо вам не хочеться святкувати або ви не маєте теплого відчуття очікування свята. Ми настільки втомлені, емоційно виснажені, фрустровані новинами або відсутністю обнадійливих новин, що просто не можемо чекати чогось хорошого", – додає Марта.

Марта Приріз

Так у людей може виникати стан ангедонії – нездатність отримувати задоволення від того, що раніше його викликало. 

"Цей стан проявляється поганим настроєм та відчуттям "нічого не хочеться робити", "який сенс щось робити, все одно краще не буде". Від цього падатиме й продуктивність, тому що важкі думки заповнюватимуть все всередині людини та не залишатимуть внутрішнього ресурсу на роботу, хобі, фізактивність тощо", – пояснює Анна. 

Важливо в цей момент зупинитися і подумати: "Що саме викликає цей різдвяний блюз? Що дратує найбільше?"

Можливо, тригер – не ялинки та подарунки, а щось – більше. Наприклад:

  • Соціальний тиск атмосфери. Людина може відчувати тиск від масової культури та маркетингу. Адже фільми, реклама, пісні зазвичай кажуть про те, що період зимових свят – ледь не найщасливіша мить року. 

"Однак наша реальність війни – абсолютно не святкова. Вона болюча, пошматована і важка. Тому святковий контент може збільшувати відчуття пригнічення, ізольованості та небажання святкувати", – пояснює Марта.

"Тобто для деяких зимові свята – болісне нагадування, що всі навколо проводять ці дні з родиною, а саме ти – ні. Цей стан підігрівають соцмережі, де інші публікують фото за родинним столом або біля ялинки", – додає Анна. 

Анна Кочуренко
  • Зустріч з рідними. Не для всіх зустріч з родиною на свята – виключно позитивні емоції. Поїздка до родичів може провокувати повторення давніх конфліктів та образ. 

"В цей період може спостерігатися збільшення токсичності і нездорова модель поведінки, коли зближаємось з родичами. Наприклад, сидите разом за столом, а вас раптом питають: "Коли вже діти? А чого їх немає? А що з тобою не так?" тощо", – наводить приклади Марта.

  • Великі фінансові витрати. Для людей, які працюють в торгівлі, період з "чорної пʼятниці" і до Нового року вважається дуже прибутковим. З іншого боку, для споживача – це період суцільних витрат: подарунки, ялинкові прикраси, святковий стіл тощо. Люди, які мають фінансові труднощі, можуть відчувати додатковий тиск з боку реклами та ідеї дарування подарунків, запевняє Анна.
Пригнічує святкова атмосфера. Що таке різдвяний блюз та як подбати про себе в цей період
Фото: pexels
  • Підсумки року. В останні дні грудня є традиція – згадувати, що було хорошого та поганого протягом року, який минає. Однак для людей, які пережили втрату (близької людини, житла, роботи), розлучення або інший негативний досвід, така традиція може бути травматичною. Ймовірно, це і буде провокувати пригнічення від усього святкового.
  • Сезонна зміна настрою. Восени та взимку зменшується тривалість світлового дня, що може провокувати й зміну психологічного стану. Пригніченість, плаксивість, дратівливість, смуток, відсутність бажання та сенсу щось роботи – ті емоції, які людина може відчувати в цей момент. Серйозніша форма цього стану – сезонний афективний розлад (САР), який характеризується депресивними епізодами. Відтак у деяких людей саме цей стан може бути причиною пригніченого настрою, а не різдвяні декорації. 
Детальніше про САР читайте за посиланням: Осіння журбинка чи депресія? Психолог пояснив, чому восени настрій погіршується

Як підтримати себе під час свят

Психологині радять:

  • Організуйте час тільки для себе. Ви – найдорожча для себе людина, наголошує Анна. Тож подумайте, що допоможе вам нормалізувати цей стан "святкового пригнічення" та подбати про себе. Можливо, саме час цілий день провести з улюбленою книгою, виспатись, влаштувати марафон серіалів чи фільмів. Зробіть те, що вам потрібно найбільше саме в цей день.

"Запитайте себе: "Як я хочу полегшити собі святковий період?" Дозвольте собі не бути радісним, залишатися вдома, не піти в гості, спати допізна і дивитися улюблені серіали. Це все приносить відчуття спокою, контролю, врешті-решт – стабілізує стан", – радить Марта. 

  • Влаштуйте детокс від соцмереж, якщо в цьому є потреба. Тригером негативних емоцій у святковий період можуть бути саме соцмережі. Адже зазвичай люди намагаються транслювати там ідеальну картинку сімейного Різдва з подарунками, ялинкою з Pinterest та піжамами в клітинку. Відчуваєте, що вас це все пригнічує – вийдіть на певний час з соцмереж, радить Анна.
  • Запитайте у близьких про їхнє самопочуття в цей період. Можливо, ви не одні переживаєте різдвяний блюз. Це допоможе відчути підтримку, зменшити власні очікування від себе та нагадає, що це нормальний стан – не бути щасливим та радісним на свята.
Пригнічує святкова атмосфера. Що таке різдвяний блюз та як подбати про себе в цей період
Фото: pexels
  • Знайдіть те, що вас тішить під час Різдва та Нового року. Можливо, ви обожнюєте кутю, пампухи з джемом чи перегляд фільму "Сам удома", а прикрашання ялинки чи збір з сімʼєю за столом вас пригнічує. 

"Виділіть ту частину, яка в святкуванні вам подобається найбільше, і реалізуйте її. Не відмовляйтесь від традицій, які приносять вам задоволення. Любите кутю – готуйте!" – наголошує Анна. 

  • Якщо ваш партнер хоче святкувати, а у вас немає настрою – обговоріть це. Адже ми маємо поважати цінності та сенси близької людини, але не обслуговувати їх. Анна радить обирати з позиції – що важливіше вашим стосункам, а не кожному окремо. 

"Важливо, щоб кожен партнер говорив саме від себе, а не те, що хоче почути інший. Якщо вам сумно залишатися одному вдома на Різдво, скажіть про це. Так це не буде сприйматися як вимога, а навпаки – щирість. У такій розмові буде легше знайти рішення, яке буде на користь кожному з партнерів, а головне – стосункам", – радить Анна. 

  • Відчуваєте пригнічення та небажання щось робити понад два тижні після свят – зверніться за фаховою допомогою. Можливо, проблема була не у святах, а саме у вашому ментальному стані. 

"Ми не маємо багато швидких інструментів, щоб дати собі раду з різдвяним блюзом, але якщо людина розуміє, що з нею відбувається, як це називається й ідентифікує причини, чому цей стан виникає, то для багатьох з нас це вже величезна хвиля полегшення, валідизації і момент важливого інсайту", – підсумовує Марта.