Досить прокручувати стрічку новин. Як зменшити стрес від споживання негативної інформації
Фото: depositphotos.com

Doomscrolling (Думскролінг) – це звичка прокручувати стрічку соціальних мереж чи новинних сайтів, зосереджуючись головним чином на поганих новинах.

Тоня К. Гензел, докторка медичних наук та директорка програми соціальної роботи в Університеті Тулейн, стверджує в інтерв'ю для видання Healthline, що ця тенденція може бути пов'язана з реакцією "бій або втеча".

Коли люди стикаються з надзвичайно стресовою ситуацією, їх вроджена тенденція поведінки полягає в тому, щоб або втекти від небезпеки, або підготуватися до боротьби. Думскролінг може бути одним із кроків підготовки до боротьби.

Е. Елісон Голман, професорка Школи медсестер Сью і Білла Гросса в Університеті Каліфорнії, додає, що надмірне споживання поганих новин пов'язане зі збільшенням стресу.

За словами Голман, це ранні симптоми посттравматичного стресу, які пов’язані з подальшими проблемами психічного здоров’я: депресією, тривожністю та посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). 

Щоб підтримувати баланс споживання новин, Голман рекомендує дотримуватись таких правил:

  • Виберіть для інформування один-два авторитетні джерела.
  • Вибирайте час (один-два рази на день), коли будете перевіряти новини.
  • Обмежте кількість часу, який ви витрачаєте на споживання новин. Якщо вам захочеться знову погортати стрічку новин, знайдіть альтернативне заняття. Наприклад, прогуляйтесь на свіжому повітрі або пограйте з домашнім улюбленцем.
  • Уникайте новин у соціальних мережах. Адже вони часто розповсюджують недостовірну інформацію.
  • Використовуйте сайти перевірки фактів, перш ніж ділитися новинами, які ви бачите в соціальних мережах.
  • Перевірте, що відчуває ваше тіло, коли ви споживаєте новини. Якщо ви відчуваєте напругу, біль та проблеми з диханням, відкладіть гаджет. Якщо ви відчуваєте тривогу, зупиніться і зробіть щось, що змусить вас почувати себе краще. Наприклад, послухайте улюблену пісню. 

Гензел погоджується з більшістю порад Голман. Проте додає наступні рекомендації:

  • Уникайте читання новин перед сном. Оскільки зосередження на негативі ускладнює процес засинання.
  • Тримайтесь якомога далі від сенсаційних новин та заяв, оскільки вони можуть підвищити рівень вашого стресу.
  • Спочатку читайте заголовок, щоб ви могли одразу вирішити, чи важлива вам ця інформація.

Якщо після впровадження цих правил рівень стресу не знизиться, експертки радять звернутися до спеціаліста з психічного здоров'я.

Читайте також: