Уникайте drama queen. Як відсторонитися від чужих проблем та інтриг
Фото: depositphotos.com

Життя сповнене злетів і падінь. Проте інколи вони перетворюються в масштабні драматичні події.

За словами психіатрині Ебігейл Бреннер, драма часто супроводжує серйозні життєві зміни. У результаті вони можуть змінити спосіб життя, хід і напрямок того, до чого ми прагнемо та що для цього робимо. Це нормальне явище, яке трапляється з більшістю людей.

Однак є окрема категорія людей – "драматичні королеви" (drama queens). Вони схильні перетворювати маленькі негаразди у великі проблеми, невдачі – в катастрофи, а буденні справи – у визначну подію. Через призму драматичної атмосфери вони сприймають ціле життя. Для них створювати драму – значить жити.

Проте як така поведінка впливає на емоційне та фізичне самопочуття? Складні життєві події можуть викликати напади паніки, постійне відчуття тривоги, втрату або посилення апетиту та стрес. 

Якщо у вашому житті є люди, які постійно залучують вас у проблеми, інтриги та конфлікти, подумайте, чи вас це влаштовує. Запитайте себе: "Чи вас приваблює драма? Вам подобається бути у центрі уваги? Чи драма змушує почуватися вас особливо важливими?"

Як тільки ви зрозумієте, що є частиною драматичного життя іншої людини, зосередьтесь на шляхах уникнення чужих проблем та стресових ситуацій.

У статті для Psychology Today Бреннер радить звернути увагу на такі аспекти:

  • Оцініть свої стосунки

Які люди вас приваблюють, кого ви залучаєте до свого життя? Чи є у вашому колі люди, яким потрібно багато уваги?

Головне завдання – звести до мінімуму людей, які привносять драму у ваше життя. Шукайте друзів, з якими легко бути поруч. Вони мають бути не вимогливими до уваги та позитивно ставитися до життя. 

Проте пам'ятайте, що навіть таким людям потрібен час і підтримка друзів, особливо коли життя перевернулося з ніг на голову.

Вони розраховують на ваш час та увагу. Такі кризові випадки не мають ознак драми. Вони вимагають не запальних емоцій та необдуманих вчинків, а прояву дружньої турботи.

  • Подумайте, як ви взаємодієте з іншими людьми

Навчіться слухати і спостерігати, перш ніж реагувати та діяти, особливо у випадку емоційної комунікації. Якщо хтось занадто драматизує ситуацію, відступіть та дистанціюйтесь психологічно чи навіть фізично.

Не пропонуйте поради чи рішення, особливо якщо вас про це не просять. Спробуйте змінити хід розмови на щось більш нейтральне.

Якщо хтось сердиться на вас за те, що ви не граєте за "драматичним сценарієм", будьте чесним та поділіться своїми почуттями.

Якщо людина вас не зрозуміє та не прийме ваші почуття, відійдіть від цих відносин. Адже невдовзі стосунки призведуть до збільшення відчуття тривоги та постійного стресу.

  • Зосередьтеся на власному житті

Ваше життя – найважливіша цінність та інтерес. В першу чергу дбайте про власні справи. Це сприятиме вашому добробуту та розвитку. Так автоматично у вас зменшиться час на турботи щодо життя інших.

Заведено вважати, що хороша людина – це особа, яка жертвує своїм часом та зусиллями заради допомоги іншим. Певною мірою це правда, адже важливо піклуватися про інших. Проте головне, щоб це не було коштом власного добробуту.

Занурення в драму інших людей може призвести до нехтування власним життям та турботами. Ви несете відповідальність за розв'язання чужих проблем, а не своїх.

  • Встановіть межі

Створення кордонів дозволяє зберігати контроль над тим, як ви ставитесь до інших. Визначення того, на що ви готові заради стосунків, а на що – ні, допоможе утриматися від інтриг та драм інших людей.

Встановлюючи кордони, ви краще відмежовуєтесь від інших, рідше берете участь у їхніх проблемах та вигаданих драмах.

  • Розробіть стратегію

Драма, інтриги та проблеми створюють тривалу напругу та можуть призвести до виснаження і розчарування. Якщо вам все ж таки вдалось потрапити в епіцентр драми іншої людини, проаналізуйте ситуацію. 

Зверніть увагу на людину, її мотиви, мету та бажання. Чому вона залучає саме вас у власні проблеми? Це допоможе підготуватися до наступного "нападу" та продумати стратегію дій.

Залишайтеся нейтральними, логічними у своїх діях та неемоційними. Тобто не реагуйте на провокації. Мета "драматичних королев" залучити емоційних та збуджених людей. Що їх більше, то їм веселіше. 

Пам’ятайте, що ви не можете змінити чи виправити людину. Вона повинна захотіти зробити це сама. Ваша задача – бути не рятівником, а особою, якій вистачило сил відсторонитись від драми.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин