Як виховати в собі лідера. Чотири кроки до керівної позиції
Фото: depositphotos.com

Лідерство – це важка праця і плід напруженої роботи. Однак за словами експертів ресурсу Psychology Today, можна виховати в собі лідера.

Вони пропонуються наступні чотири кроки для початку шляху до лідерства.

1. Мотивація. Запитайте себе: чому ви взагалі хочете лідирувати? Є низка причин, через які люди прагнуть до керівних посад. Дослідження Чана та Дразгова виокремлює три основні мотиви:

  • Вам подобається бути на керівній посаді просто тому, що вам до вподоби бути керівником.
  • Багато людей шукають керівні посади, оскільки вони прагнуть влади, або матеріального прибутку, пов'язаного з перебуванням на керівній посаді вищого рівня.
  • Почуття обов’язку керувати. Інші люди можуть звертатися до вас і висловлювати віру у вашу здатність керувати. Ви також можете прагнути до такої посади, оскільки хочете вплинути на зміни. Це все показники соціально-нормативної мотивації до лідерства.

Другий аспект мотивації на початку шляху до лідерства – прагнення до розвитку. Запитайте себе: чи ви справді хочете стати кращим лідером? Чи готові ви зробити важку роботу, необхідну для розвитку?

Дуже часто люди не перетворюються на кращих лідерів просто через відсутність мотивації та хибне твердження: "я вже досить хороший".

2. Самосвідомість. Розуміння своїх лідерських якостей, а особливо обмежень, має важливе значення, якщо ви хочете поліпшити свої лідерські здібності. Найкращі керівники знають, що у них є слабкі місця, і вони прагнуть вдосконалитися.

Саме тому дослідження показують, що найкращі лідери мають смиренність. Саме смирення стимулює їх стати ще кращими.

Як можна підвищити самосвідомість? Поміркуйте над тим, що ви зробили добре на керівній посаді, а що навпаки вам не вдалося. Існує також ряд оцінок, які можуть дати характеристику вашому поточному стилю керівництва та поведінці.

3. Розробіть плану. Будьте цілеспрямованими у своїх зусиллях з розвитку лідерства. Які наміри ви маєте? Як будете досягати своєї мети?  Чи відвідаєте навчальну програму чи семінар? Або будете покращувати свої лідерські здібності самостійно?

У будь-якому випадку, виділіть час на розвиток і дотримуйтесь його. Якщо ви працюєте самостійно над своєю метою, обов’язково розробіть графік, щоб дотримуватись його.

4. Отримайте відгук. Єдиний спосіб дізнатись, чи відбувається розвиток лідерських якостей, – це оцінка здобутків. Попросіть про відгуки у надійних колег або скористайтеся інструментом об’єктивної оцінки, який вимірюватиме покращення.

Хороша стратегія: розвиватися як лідер із "приятелем у розвитку" – людиною, яку ви добре знаєте і кому довіряєте. Вона має також бути зацікавленою у розвитку лідерських якостей. Ця людина зможе дати вам чесний відгук, а ви їй.

Пам’ятайте, що найкращі лідери серйозно ставляться до свого розвитку особистого лідерства та вкладають час та сили, щоб стати кращими та досягти своєї мети.

Читайте також:

  • Опанувати емоції, стрес і вигорання. Як з цим справляється психотерапевтка Марта Приріз
  • Як між собою пов'язані відчуття щастя та планування подорожей – дослідження
  • Піклування про себе. Як розпізнати свої психічні та фізичні потреби