Кохайтеся під час війни. Дві причини не відмовляти собі у сексі від психологині-сексолога
Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала психологиню, сексологиню Тетяну Павлову, чому під час війни важливо не забувати про секс і як налаштовувати себе на любощі  

1. Секс зменшує стрес

"Забувати про секс у будь-який час – це як забути поїсти чи випити води, сходити до вбиральні чи лягти спати. Адже перш за все секс – базова потреба організму", – каже сексологиня Тетяна Павлова. 

Через війну наша психіка травмувалася, і травма тільки посилюється, коли читаємо забагато новин. Через відсутність сексу нервове напруження теж зростає, рівень кортизолу та адреналіну підвищується.

Під час сексу ми забезпечуємо якісний вихід гормонів стресу. Тобто зменшуємо ризик додаткової травматизації, наголошує вона.

2. Через секс ми підтримуємо емоційний зв'язок із партнером

"Секс – це насамперед про емоційний зв'язок. Ми нібито говоримо: я з тобою, поряд. Під час війни як ніколи необхідна підтримка", – зауважує Павлова. 

Якщо бажання займатися сексом із партнером немає, радить вона, почніть із простого – поцілунки, обійми.

Сексуальне бажання не з’являється само собою. А сексуальні прелюдії перед статевим контактом можуть зайняти набагато більше часу, ніж до війни, додає психологиня.

Адже під час великої війни кожен із нас відчуває спектр негативних емоцій, що часто стає причиною відсутності статевого життя: "У людини може виникати питання, як займатись сексом, коли так погано, який секс, коли може "прилетіти". 

Але найчастіше, зауважує психологиня, наразі відмовляються від сексу через відчуття провини. Фахівчиня неодноразово чула: "Як займатися сексом, якщо інші страждають? Як, якщо ми в безпеці, а люди вмирають?".

Тобто зниження лібідо може бути штучним, коли ми самі забороняємо собі задоволення та розслаблення. "У цьому випадку, у нас повинно вмикатись критичне мислення. Ми просто повинні почати, пам’ятаючи про всі користі сексу для організму", – зауважує вона.

Утім, через війну лібідо може бути не лише занизьке, а і навпаки, значно підвищене. Обидва варіанти – "ніякого сексу до закінчення війни" або "займаємося сексом за будь-яких обставин" не є нормою, каже психологиня. Перший не дозволяє тілу та мозку розслабитись. Другий використовує секс як швидкий антидепресант: "Люди не проживають емоції, а заміняють їх на секс". 

Для другого варіанту важливо приділити час обмірковуванню, яку емоцію відчуваєте, яку емоцію наразі не хочете проживати і замінити сексом.

Можливо, це страх майбутнього, через який розум дає сигнал "на продовження роду". Можливо, не знаєте, як інакше продемонструвати кохання. Якщо важко відверто говорити про свої емоції, є зниження лібідо чи, навпаки, з’явилося непритаманне підвищення сексуальної активності, фахівчиня радить консультації спеціалістів.

Читайте також: