Від куркуми до часнику. Які спеції мають протизапальні властивості – дослідження
Фото: depositphotos.com
Зміст:
  1. Імбир
  2. Часник
  3. Куркума
  4. Кардамон
  5. Чорний перець

Запалення – це спосіб боротьби з інфекціями та зцілення організму.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Однак у деяких ситуаціях запалення може вийти з-під контролю і тривати довше, ніж потрібно. Це називається хронічним запаленням. Дослідження пов’язують його з багатьма захворюваннями, включаючи діабет та рак.

Ваш раціон харчування відіграє вирішальну роль у здоров'ї. Те, що ви їсте, включаючи різні спеції, може вплинути на запалення в організмі.

У статті видання Healthline розглядається різні спеції та прянощі, які мають протизапальні властивості, доведені наукою. 

Імбир

Це смачна спеція з перцевим, але солодким смаком. 

Імбир містить понад 100 активних сполук, таких як гінгерол, шогаол, цингіберен та зингерон. Вони відповідають за його вплив на здоров’я, включаючи зменшення запалення в організмі.

Аналіз 16 досліджень за участі 1010 осіб, що прийом 1000-3000 мг імбиру щодня протягом 4-12 тижнів значно знижує маркери запалення у порівнянні з плацебо. Ці маркери включали С-реактивний білок (CRP) та фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-α).

Інші дослідження вивчали наслідки прийому 500–1000 мг імбиру щодня у людей з остеоартритом – запаленням суглобів.

Дослідження показали, що імбир може зменшити маркери запалення, такі як TNF-α та інтерлейкін 1 бета (IL-1β), а також зменшити біль у суглобах та збільшити рухливість суглобів.

Часник

Це популярна пряність із сильним запахом та смаком. 

Більшість корисних властивостей часнику отримують сполуки сірки, такі як аліцин, діаллілдисульфід та S-алілцистеїн, які мають протизапальні властивості.

Аналіз 17 досліджень, що включали понад 830 учасників і тривали 4–48 тижнів, показав, що люди, які приймали добавки часнику, відчували значне зниження рівня запального маркера CRP у крові.

Інші дослідження показали, що часник може сприяти підвищенню антиоксидантів в організмі, таких як глутатіон (GSH) та супероксиддисмутаза (SOD), одночасно регулюючи маркери, що стимулюють запалення, такі як інтерлейкін 10 (IL-10) та ядерний фактор-kB (NF-κB).

Куркума

Це пряність, популярна в індійській кухні, яку люди використовували з давніх часів.

Вона наповнена понад 300 активними сполуками. Основним з них є антиоксидант, який називається куркумін. Він має потужні протизапальні властивості.

Численні дослідження показали, що куркумін може блокувати активацію NF-κB, молекули, яка активує гени, що сприяють запаленню.

Вчені проаналізували 15 досліджень за участю 1223 людей, які приймали по 112–4000 мг куркуміну щодня протягом періодів від 3 днів до 36 тижнів.

Прийом куркуміну значно зменшував маркери запалення у порівнянні з прийомом плацебо. Маркери включали інтерлейкін 6 (IL-6), високочутливий С-реактивний білок (hs-CRP) та малоновий діальдегід (MDA).

Дослідження хворих на остеоартроз, виявили, що прийом добавок куркуміну полегшує біль, подібну до ібупрофену та диклофенаку.

На жаль, куркума містить лише 3% ваги куркуміну, і ваше тіло погано його засвоює. Краще приймати куркумін з чорним перцем, оскільки останній містить сполуку під назвою піперин, яка може збільшити поглинання куркуміну до 2000%.

Кардамон

Це пряність родом з Південно-Східної Азії. Він має солодкий, пряний смак.

Дослідження показують, що прийом добавок кардамону може зменшити запальні маркери, такі як CRP, IL-6, TNF-α та MDA. Окрім того, одне дослідження показало, що кардамон підвищував антиоксидантний статус на 90%.

8-тижневе дослідження, проведене у 80 людей з переддіабетом, показало, що прийом 3 грамів кардамону щодня значно зменшує запальні маркери, такі як hs-CRP, IL-6 та MDA, у порівнянні з плацебо.

Подібним чином, у 12-тижневому дослідженні взяли участь 87 людям з неалкогольною жировою хворобою печінки. Вони приймали або 3 грами кардамону щодня, або плацебо.

У тих, хто приймав кардамон, значно знизився рівень запальних маркерів hs-CRP, TNF-α та IL-6. Прийом кардамону також знизив ступінь жирової хвороби печінки.

Чорний перець

Чорний перець відомий як король спецій, оскільки він популярний у всьому світі. 

Дослідження показують, що чорний перець та його основна діюча сполука піперин можуть зіграти роль у зменшенні запалення в організмі.

У тварин з артритом піперин допомагав зменшити маркери набряку та запалення суглобів, такі як IL-1β, TNF-α та простагландин E2 (PGE2).

Як у мишей, хворих на астму, так і з сезонною алергією, піперин допомагав зменшити почервоніння, частоту чхання, різні маркери запалення, такі як IL-6 та IL-1β, а також імуноглобулін антитіл Е (IgE).

Щодо протизапального впливу цієї спеції на людський організм, то дослідження доволі обмежені. 

Читайте також:

  • Зимові спеції: імбир, кориця, кардамон, гвоздика, бодян. Корисні властивості та рецепти
  • Імбир знімає біль та захищає від інфекцій
  • Гранатовий чай та лате з куркумою. Рецепти протизапальних напоїв