Відмовтесь від дієт та не обмежуйте себе. Як почати харчуватися здоровою їжею – дієтологи
Фото: depositphotos.com

Здоровий раціон – це не про обмеження чи їжу для схуднення. Це про харчування багате необхідними поживними речовинами, вітамінами та мінералами, які сприяють правильному функціонуванню різних систем організму.

Проте виникає питання: як змінити свій раціон? З чого почати? Та чи потрібно від чогось відмовлятися?

Усі ці питання поставили журналісти ресурсу SELF сертифікованим дієтологам. Liga.Life вибрала головні поради експертів.

1. Відмовтесь від дієт.

"Людський організм – це не універсальна річ. Кожен має свої особливості та індивідуальні потреби. Тож якщо хтось каже вам, що він знайшов правильну дієту, яка підходить більшості, ви можете сприймати це як сигнал, що ця дієта не має наукового підтвердження і лише нашкодить вам" – пояснює дієтологиня Ліндсі Бірчфілд.

2. Переконайтесь, що ви насправді їсте достатньо протягом дня.

"Найважливішим аспектом здорового харчування є впевненість, що ви їсте достатньо. Звучить елементарно, але так багато людей не харчуючись протягом дня через дієту або зайнятість. Ви будете почуватись набагато енергійнішими, якщо будете їсти щось приблизно кожні три-чотири години протягом дня " – радить Рейчел Хартлі, сертифікована консультантка з інтуїтивного харчування та власниця Rachael Hartley Nutrition.

3. Додавайте, а не забирайте

"Подумайте про продукти, які потрібно додавати у раціон, а не прибрати з нього. Дуже популярно видаляти продукти або групи продуктів (наприклад, вуглеводи або фрукти) з раціону, але це лише змусить більшість людей відчувати себе так, ніби вони мають "нав'язливі" стосунки з їжею.

Ви все ще можете їсти те, що вам подобається. Але подумайте про те, щоб додати трохи овочів у раціон. У мене була клієнтка, яка любила локшину швидкого приготування. Я сказала їй, що її можна їсти, але додати трохи білка для збереження енергії (наприклад, курку, смажену на грилі, тофу або квасолю) і кинути трохи подрібненого шпинату та болгарського перцю. Додавання, а не забирання" – пояснює Шана Міней Спенс засновниця The Nutrition Tea.

4. Насолоджуйтесь їжею

"Практика уважного харчування може допомогти вам повернути радість від їжі. Уважне вживання їжі – це звернення уваги на органи чуття (зір, запах, смак). Я завжди рекомендую людям починати з малого, з одного усвідомленого укусу!

Витратьте хвилинку, щоб помітити колір, запах, текстуру, і просто зробіть один укус. Не поспішайте, повільно жуйте, дозволяючи своїм смаковим рецепторам все це прийняти. Ви можете помітити, що смак їжі відрізняється, коли ви насправді дозволяєте собі скуштувати її", – радить Еріка Леон, сертифікована дієтологиня.

5. Створіть нові харчові традиції

"Їжа міцно пов’язана зі спогадами та переживаннями, але коли наші харчові звички сильно зумовлені дієтами, ми, як правило, втрачаємо ці традиції. Згадайте деякі свої позитивні спогади про їжу і подивіться, чи зможете ви їх відтворити в умовах здорового раціону.

Це може бути так просто, як вибір нового рецепту раз на тиждень для розробки абсолютно нового способу святкування великих свят. Це може стати повноцінним способом створення нової культури харчування, яка не передбачає дієти чи обмежень" – рекомендує дієтологиня Кара Харбстріт.

Читайте також:

  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом
  • Все, що потрібно знати про вечерю: чому її не варто уникати, коли та що краще їсти
  • Ніякої граноли та рисових хлібців. Перекуси, які не порадить жоден дієтолог