Не лінь, а прокрастинація. Як перестати зволікати та почати діяти
Фото: pixaby.com

Прокрастинація – це схильність людини відкладати неприємні справи на потім та виконувати завдання, які приносять більше задоволення. Проте експерти Psychology Today запевняють, що це не прояв ліні. Адже зволіканням людина уникає нудьги та стресу.

Проте щоб прокрастинація не перетворювалась в регулярну звичку, експерти радять змінити своє ставлення до неприємних завдань. 

Змініть "Я повинен" на "Я хочу"

Спробуйте змінити фразу "я мушу це зробити за будь-яку ціну" на "я хочу це зробити".

Так загроза перетвориться на виклик, який ви можете з гордістю прийняти та виконати. Страх зникає, а вмотивованість росте.

"Я повинен зробити ці слайди для майбутньої презентації мого начальника" стає "Якщо я зроблю ці слайди, я на крок ближче до підвищення". Або: "Я повинен помити цю морозильну камеру", стає "Я хочу звільнити місце для нової банки морозива".

Прагніть до величі, а не до досконалості

Насправді перфекціоністи не прагнуть до досконалості. Вони зосереджені на уникненні невдач. Вони приймають мислення "все або нічого": якщо я неідеальний, то обов'язково зазнаю поразки. 

Перфекціонізм часто походить від поєднання продуктивності та власної гідності. Вони не зосереджені на внутрішніх цінностях, а намагаються добути найвищих рейтингів, оцінок та інших показників, які визначають їх цінність, як особи. Постійна гонитва за здобутками може призвести до депресії.

Оцінюючи себе або свою роботу уникайте пастки "все або нічого". 

Розширте своє уявлення про себе. Подумайте, які речі вам подобаються, що вас захоплює, які ваші цінності. Ви – багатогранна особистість, якій не слід гнатися за досконалими результатами, викликаючи стрес. Прагніть до зацікавленості в роботі.

Відмовтесь від короткочасного полегшення

У дослідженні 2013 року вчені виявили, що люди зволікають не через нудну роботу чи надмірну кількість завдань, а щоб уникнути неприємних почуттів, пов'язаних з роботою.

Так під час виконання завдань людина шукає джерела позитивних емоцій. Наприклад, читання постів в соц.мережах, смачний перекус або просто малювання каракуль в нотатнику.

Деякі зволікання можуть бути корисними. Наприклад, прибирання столу перед початком роботи.

Проте це лише короткочасне полегшення, яке поглиблює відчуття стресу, провини та вимагає великої кількості часу.

Почніть з легших завдань та поступово набирайте обертів. Скоро ви відчуєте полегшення та будете задоволені результатом.

Не перекладайте відповідальність

Відкладати справу до дедлайна допомагає знайти нове виправдання – "не вистачило часу". Тобто ми переносимо відповідальність з себе на обставини.

Так людина намагається зберегти позитивні переконання про себе, використовуючи брак часу як опору, наприклад: "Я провалив іспит, але це не значить, що я нічого не знаю. Я просто нераціонально використовую свій час". 

Подумайте про конкретні способи покращення своєї продуктивності. Можливо, зрештою ви зрозумієте, що немає причин зволікати, слід діяти.

Використовуйте гаджети для боротьби з технологіями

Інтернет – це принада прокрастинаторів. Проте гаджети можна використовувати собі на користь.

Наприклад, встановіть обмеження чи застосунки, які блокують соціальні мережі на час виконання завдання. Так ви приберете головний відволікаючий фактор і продуктивність зросте.

Також спробуйте інтервальний підхід: встановіть будильник на 25 хвилин. Протягом цього часу ви маєте виконувати завдання без відволікань. Потім зробіть п'ятихвилинну перерву і знову поверніться до роботи. 

Подумайте про причину зволікань

Виправданням для прокрастинаторів стало дослідження 2005 року.

Дослідники з Columbia University та McGill University виявили, що існує два види прокрастинаторів.

Пасивні прокрастинатори, паралізовані нерішучістю, не можуть розпочати роботу. Активні прокрастинатори приймають свідоме рішення відкласти виконання роботи до останньої хвилини, щоб максимізувати мотивацію та продуктивність. 

Вчені виявила, що активні прокрастинатори впевнені у своїй здатності досягнути поставлених цілей та ефективної роботи, на відміну від пасивних.

Отже, використовуйте прокрастинацію собі на користь, як час для отримання заряду мотивації, а не гаяння днів на свою нерішучість.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин