Відкриття чи нереалістичні ідеали. Як соціальні мережі впливають на стосунки з їжею
Фото: depositphotos.com

Соціальні мережі міцно вкоренились в життя сучасної людини, впливаючи на її особисте та соціальне життя. Окрім цього, вони непомітно здатні впливати на наші стосунки з їжею.

Дослідження 2020 року виявило, що уявлення людей про те, скільки фруктів та овочів з'їли інші користувачі Facebook, пов'язане з кількістю спожитих фруктів та овочів ними самими.

Проте експерти ресурсу VeryWellFit стверджують, що регулярне користування соціальними мережами впливають не тільки на кількість з'їдених яблук чи броколі, але й на інші харчові звички. Однак серед потенційних впливів є як позитивні, так і негативні сторони.

Потенційні переваги соціальних мереж для харчування

  • Натхнення

У соціальних мережах існує тонка межа між правдивістю і відвертою нереалістичністю. Проте коли ви стежите за людьми, які пропагують здоровий спосіб життя, ви можете відчути натхнення на позитивні зміни у власних звичках.

Спробуйте підписатися на людей, чий раціон та фізична підготовка вас захоплюють. 

  • Цінні навички та інформація

У Youtube є безліч відеорецептів здорових та смачних страв. У Pinterest можна знайти план харчування з низьким вмістом солі. Інші соціальні мережі нададуть вам доступ до корисних порад щодо фізичної активності, сну та раціону. Головне – впевнитись, що джерела інформації перевірені.

  • Онлайн-спільнота

Однією з переваг соціальних медіа – здатність об’єднувати однодумців.

Незалежно від того, чи ви любите тропічні фрукти, або вперше пробуєте дієту з низьким вмістом вуглеводів, ви можете легко знайти інших людей з подібною позицією на онлайн-платформах. Коли ви знайдете однодумців, відчуєте додаткове заохочення дотримуватись курсу поліпшення здоров’я.

Дослідження 2016 року виявило, що люди, які налагодили зв’язки з іншими людьми в Інтернет-спільноті з управління вагою, втратили більше кілограмів, ніж ті, хто цього не робив.

  • Нові відкриття

Давно минули часи, коли рецепти можна знайти лише в кулінарних книгах. Тепер завдяки кільком клікам ви відкриєте для себе світ неочікуваних поєднань, інгредієнтів та способів приготування корисних страв.

Підпишіться на кухарів з усього світу. Так ви зможете не лише урізноманітнити свій раціон, але й знайти нові для себе інгредієнти.

Потенційні недоліки соціальних медіа для харчування

  • Відволікання під час їжі – ризик переїдання

Прокручуючи стрічку соціальних мереж ви не помічаєте, як додаєте на свою тарілку більше продуктів. Метааналіз 2013 року довів, що коли люди не звертають уваги на свою їжу, вони з’їдають значно більше.

Дослідження 2020 року показало, що відволікання також зменшує насолоду від їжі. Тому під час наступного прийому їжі відкладіть телефон, планшет або комп’ютер.

  • Нереалістичні ідеали

Деякі люди використовують соціальні мережі для демонстрації свого "ідеального" життя. Сприйняття стандартів досконалості може призвести до розчарування у власному раціоні.

Коли чужий ідеальний обід або бездоганна фігура пригнічують вас, спробуйте згадати, що ви бачите лише момент з життя цієї людини, а не всю картинку. 

Замість того, щоб слідкувати за людьми, які транслюють недосяжне здорове харчування, шукайте тих, хто пропагує здоровий спосіб життя в умовах подібних до ваших життєвих обставин.

  • Реклама

У соціальних мережах працює цільова реклама на основі вашої особистої інформації.

Згідно з дослідженнями 2016 року, це може вплинути не тільки на купівельні звички, але на сприйняття себе та вашу поведінку.

Наприклад, побачивши рекламу насіння чіа, це вплине на ваш наступний похід у магазин. Ваша рука потягнеться за тим продуктом, який ви б не придбали, якби не реклама.

  • Розлади харчування

Декілька досліджень показали, що соціальні медіа можуть бути шкідливими для харчових звичок, особливо серед молоді. 

Дослідження 2020 року пов'язує використання соцмереж із невпорядкованими думками та поведінкою щодо харчування у дітей віком 7-8 класів. Серед головних причин: ідеалізація недосяжних стандартів та отримання поганих коментарів щодо ваги. Все це може спричинити проблеми з харчуванням та сприйняття їжі в цілому.

Результати іншого дослідження також свідчать про те, що використання певних соціальних медіа та програм для редагування фотографій може бути пов'язане зі збільшенням сприйняття косметичної хірургії та зниженням самооцінки.

Як використовувати соціальні мережі на здоров'я

Щоб ваша стрічка новин стала здоровішою, переконайтесь, що ви отримуєте точну інформацію про їжу та здоров’я від кваліфікованих експертів. Подумайте про те, щоб підписатися на сторінки  дієтологів, лікарів та інших спеціалістів, які мають ліцензії на підтвердження свого досвіду.

Також зверніть увагу на те, як на вас впливають дописи цих людей. Якщо їх зміст змушує вас спробувати новий рецепт, надихає вас на зміну плану харчування або просто викликає посмішку, то це те, що вам потрібно. Відпишіться від людей, які викликають у вас пригнічення чи погане самопочуття.

Головне – не забувайте відкладати свої гаджети під час споживання їжі.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин