Чому парам краще лягати спати одночасно. Пояснює психолог
Фото: pexels.com

Психологиня Мішель Друен у своїй колонці на Psychology Today розповідає про те, чому вам варто засинати в один і той же час зі своїм партнером, та як це покращує стосунки.

Нове дослідження виявило, що партнери, які не лягають спати разом одночасно, повідомили про нижче задоволення як своїми стосунками, так і статевим життям.

Навіть коли пари займалися різними видами діяльності в ліжку (наприклад, використовуючи різні програми на своїх смартфонах), вони отримували більше задоволення від сексу.

Не важливо, чи буде у вас секс, чи ні, коли ви лягаєте разом у ліжко, але саме ця дія – ворота до посиленого зв’язку між партнерами. Наприкінці вечора, не обтяжені дітьми, роботою або хатніми справами, люди дійсно можуть розслабитися. 

У всіх нас є багато різних справ, й іноді той час у ліжку – майже не єдина можливість спокійно побути разом. Це компроміс, який працює, і, згідно з нещодавніми дослідженнями з доктором Брендоном Мак-Даніелем, це компроміс, на який повинні йти якомога більше пар.

У недавньому дослідженні Мішель Друен з колегами запитали 289 дорослих американців, які перебувають у шлюбних або спільних стосунках, як вони зазвичай проводять свої нічні ритуали разом зі своїми партнерами, про те, що в ідеалі вони хотіли б робити зі своїми партнерами в ці години перед сном. 

На жаль, багато хто з цих людей висловлювали розчарування, зазначаючи, що їхній партнер лягав спати без них, проводив час наодинці за своїм комп'ютером чи дивився телевізор, або ніколи не бажав фізичної чи емоційної близькості. Багато з них були незадоволені типовими нічними ритуалами. 

То що ж робити, щоб стати ближчими один до одного?

Мішель пропонує зробити наступні нічні ритуали загальними.

  • Спільний перегляд серіалів або фільмів разом.

  • Емоційна близькість перед сном (наприклад, розмови з партнером).

  • Просто лягати спати разом з партнером.

Хоча вони вважали, що пари, які займаються різними справами перед сном окремо один від одного, матимуть нижче задоволення, все одно було важко вгадати, чи дійсно вони будуть отримувати менше задоволення від сну. 

А от взаємодія з партнером у вигляді сумісного перегляду фільмів насправді була хорошою ідеєю. У найкращому випадку у вас буде чудовий та повноцінний секс. Але навіть за найгіршого сценарію ви все одно дивитесь цікавий фільм і відпочиваєте з коханою людиною.

На жаль, немає універсальної формули побудови ідеальної нічної рутини  X + Y + Z, яка б 100% гарантував зміцнення та покращення стосунків. Деякі пари хочуть більше сексу. Інші можуть захотіти більше розмов. Треті, можливо, захочуть подивитися фільм разом. 

Оскільки кожна пара унікальна, найкращим кроком для початку є розмова з вашим партнером. Хороший перший крок у цьому напрямку – просте запитання: як би виглядала ваші ідеальні нічні ритуали? Детально обговорить це з партнером та додайте того, чого б вам обом хотілося більше.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин