Бувай, 2020. Як попрощатися зі складним роком та розпочати новий з позитиву – психолог
Фото: depositphotos.com

Попри те, що 2020 рік був важким, нестабільним та іноді навіть лячним, все одно можна знайти позитив у цій цілковитій буремності. 

Про це стверджують психологи у статті для видання Healthline.

"Звичайно, було так багато болю і змін, які мали лише мінуси. Але також був і позитив: час вдома з родиною, пошук нових захоплень, відпочинок на природі", – пояснює Софі Лазарус, доктор філософії, клінічний психолог Медичного центру Університету штату Огайо.

Психологи радять заглибитись у минулий рік і пошукати позитивні моменти: де ви стали сильнішими, що вас загартувало, за які моменти ви вдячні. І утримувати свій фокус саме на цих подіях. 

З іншого боку, зняти "рожеві окуляри" також було б доцільним. Подумайте і про складні часи, але не зосереджуйтесь на них: подивіться зі сторони на ситуацію, визнайте, що для вас було важливим, та рухайтесь вперед.

Проте позитивні спогади про минулий рік – це лише один із кроків підготовки до 2021 року. Психологи радять розпочати новий рік з роботи над собою:

  • Змініть свою точку зору.  Починаючи свій день, нагадуючи собі про хороші речі у вашому житті, ви можете допомогти собі налаштуватися на новий день. Можете навіть завести спеціальний "щоденник позитивних речей" та звітувати там про те, за що ви вдячні кожному дню.
  • Відкладайте гаджети. Бездумне прокручування стрічки новин в соціальних мережах може посилити стрес і занепокоєння. Відкладіть телефон і комп’ютер. Замість цього прогуляйтесь, приготуйте їжу або поспілкуйтесь з рідними.
  • Будьте ласкаві до себе. Зараз легко бути надмірно критичним до себе, що лише збільшує стрес і погіршує ситуацію. Ви також важливі. Бережіть себе: дозволяйте собі відпочити, зробити паузу на роботі або ж зайву годину поспати. Якщо ви виявите, що надмірно самокритичні щодо, наприклад, брудного будинку чи відсутності ентузіазму до роботи, подумайте, як би ви говорили з другом про усі ці дрібниці. Спробуйте поговорити з самим собою так само. Скажіть собі, що іноді бути непродуктивним – це нормально.

Так, рік почнеться з роботи над собою та над власними помилками, але це буде позитивний початок вдалого 2021 року!

Читайте також:

  • Як стати спокійнішим у 2021 році – поради психолога
  • Як навчитися приймати зміни у важкі часи: поради та техніки від психолога Марії Фабричевої