Як стати спокійнішим у 2021 році – поради психолога
Фото: depositphotos.com

2020 став доволі тривожним та стресовим роком: пандемія, локдаун, економічна криза, втрати у сім'ї та серед друзів. Тож готуючись до 2021 року, психологи радять взяти за мету у новому році подбати про своє здоров'я.

Це не означає, що тривожність знизиться взагалі, проте можна зробити декілька кроків на шляху до зниження її рівня. Ресурс Physcology today радить:

  • Перевірте своє фізичне здоров’я

Тривога та паніка часто переживаються на соматичному рівні. Тобто може виникати тремтіння, задишка чи нудота. Якщо ви будете перебувати у постійному стресі, то є ризик розвитку хронічних захворювань.

Таким чином, непогано проводити щорічне обстеження та робити аналіз крові. Багато людей відклали свої оздоровчі візити у 2020 році, тому їх варто внести у список справ на наступний рік. 

Читайте також: Списки справ: що це таке, як вони працюють та як змусити себе виконувати задачі
  • Подбайте про вітаміни

Зараз сприятливий час, щоб подбати про вітаміни. Подивіться, що ви приймали та чого вам не вистачає. Здайте аналізи на перевірку рівня вітамінів. Наприклад, для вашого психічного здоров'я корисним буде прийом магнію. Адже дослідження доводять, що він зменшує симптоми стресу та шлунково-кишкового дистресу, одночасно покращуючи сон.

Згідно з метааналізом BMJ Journal прийом пробіотиків також показав зниження рівня тривоги та депресії, особливо для тих, хто страждає на синдром подразненого кишківника.

Читайте також:

  • Корисний, але в міру. Вітамін D: властивості, джерела, правила вживання та COVID-19
  • Вітамін С: користь, денна норма, продукти та добавки. Вітамін С та COVID-19
  • Гарант міцного імунітету. Цинк: корисна доза, властивості, передозування та COVID-19
  • Скоротіть споживання кофеїну

Хоча кофеїн може мати кілька переваг для здоров'я, наприклад, покращення психічної настороженості, згідно з дослідженням Journal of Nutrition, він також може спричинити такі симптоми паніки, як запаморочення, серцебиття та розлад шлунку.

Якщо ви вже відчуваєте нервозність, додавання кофеїнового палива до метафоричного вогню може бути не найкращим вибором.

  • Зменште споживання цукру

Ми часто заїдаємо стрес солодким, оскільки цукор може тимчасово пригнічувати вивільнення кортизолу (гормону стресу), згідно з дослідженням Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

З іншого боку, це може зробити нас більш вразливими до депресії. Краще замінити цукор фруктами, горіхами та білковими продуктами.

  • Щось краще, ніж нічого

Багато хто з новим роком впадає у "все або нічого". Неможливо мати ідеальний режим здоров’я, і дуже важливо, щоб ми підходили до нашого оздоровлення з точки зору гарного самочуття. Чим більше ми будемо тиснути на себе, тим сильніше будемо відчувати занепокоєння.

Будьте добрими до себе і дозвольте будь-якій тривозі просто бути. 

Читайте також: