Прості та смачні рецепти маринаду для риб. Готуємо на грилі
Фото: pexels.com

Сезон пікніків та страв на грилі можна вважати офіційно відкритим. Спеціально для вас ми зібрали прості рецепти маринадів, які зроблять страву на грилі ніжною та соковитою. Також ці маринади можна використовувати й для запікання у духовці.

Оскільки риба більш делікатна, ніж курка або яловичина, не залишайте її в сильних маринадах на основі цитрусових більш як 10–15 хвилин, інакше ви отримаєте цевіче. Кислота в таких інгредієнтах, як лимони або лайми, "зварить" рибу, якщо дати їй достатньо часу.

Сіллю й перцем рибу потрібно приправляти безпосередньо перед додаванням маринаду. Подібно до кислоти, сіль може її висушити її. 

Маринад з оливкової олії, лимона та трав

Цей яскравий, цитрусово-трав'яний маринад з класичним середземноморським смаком ідеально підходить для літа або в будь-який час. Така риба буде добре смакувати зі смаженою картоплею, приправленою лимоном й травами, або овочами, приготованими на грилі.

Рецепт: з’єднайте ½ склянки оливкової олії, 2 столові ложки свіжого лимонного соку (з 1 лимона) та свіжу зелень (наприклад, кінзу, базилік, розмарин або чебрець). Нанесіть маринад на рибу й залиште приблизно на 5 хвилин перед приготуванням.

Ви також можете використовувати надлишок маринаду для приготування овочів на грилі.

Маринад з гірчиці та кленового сиропу або меду

Цей маринад найкраще підходить для м’ясної риби, такої як лосось та морський окунь. 

Рецепт: змішайте разом ½ склянки кленового сиропу або меду та 4 столові ложки цільнозернової гірчиці. Розподіліть його по рибі й залиште на 5 хвилин або готуйте відразу ж. Подавайте зі свіжою зеленню, такою як подрібнений кріп або кінза.

Залишки можна використати як заправку для салату або обваляйте в ньому картоплю перед запіканням у духовці. 

Маринад з апельсина, меду та імбиру

Цей комбінований апельсиново-медово-імбирний легкий маринад надасть екзотичного смаку. 

Рецепт: з’єднайте ½ склянки апельсинового фрешу з 2 столовими ложками меду, 2 столовими ложками свіжого соку лайма (з 4 лаймів), 2 столовими ложками соєвого соусу, подрібненим зубчиком часнику та чайною ложкою подрібненого свіжого імбиру в неглибокій мисці. Маринуйте рибу 5-10 хвилин до того, як почати готувати.

Кокосовий маринад з лаймом

Цей тайський маринад надає насичений та кремовий смак рибі. Якщо ви любите гострі страви, то ми рекомендуємо додати перчик чилі. Використовуйте неглибоку миску, щоб забезпечити легке покриття філе. Подавайте готову рибу з рисом та овочами.

Рецепт: з’єднайте склянку кокосового молока, 2 столові ложки соку лайма (з двох лаймів), 1 ½ ложки соєвого соусу, ½ столової ложки рибного соусу і ½ тонко нарізаного перчика чилі (необов’язково) у неглибокій мисці. Помістіть філе риби в миску приблизно за 15 хвилин до початку приготування.

Маринад паста місо та імбир

Місо та соєвий соус вже містять велику кількість солі, тож вам не потрібно попередньо солити або перчити рибу за цим рецептом.

Рецепт: з’єднайте ⅓ чашки білої місо-пасти, ¼ чашки соусу міріну, ¼ чашки саке, ½ столової ложки подрібненого свіжого імбиру та 2 столові ложки соєвого соусу. За необхідності відрегулюйте смак, додаючи більше цукру або імбиру. Нанесіть на рибу, дайте їй відпочити 30 хвилин й запікайте уважно спостерігаючи, щоб верхівка не пригоріла.

 

Смачного!

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.