П’ять стандартних помилок, які зіпсують будь-яку здорову дієту
Фото: pexels.com

Незалежно від того, чи вибрали ви план харчування, щоб схуднути, або вирішити проблему зі здоров’ям (наприклад, дієта з низьким вмістом солі для зниження артеріального тиску), важливо розуміти дрібниці, які можуть зіпсувати всі ваші наміри.

Спеціалісти з Harvard Medical School назвали п’ять помилок, через які навіть збалансована дієта може не спрацювати.

Помилка № 1. Занадто жорсткі обмеження

Важко дотримуватися дієти, яка вимагає від вас негайного виключення більшості звичних продуктів. Це просто нереально. Особливо це стосується різкого та жорсткого обмеження в солодощах. Наприклад, якщо ви пообіцяєте собі більше ніколи не їсти солодкого, скоріш за все скоро наступить зрив й ви повернетесь до поїдання тортів з подвоєним завзяттям.

Набагато краще, якщо ви дозволите собі іноді розумну кількість здорових солодощів або навіть шматочок улюбленого торта раз на тиждень. 

Найкраща дієта – це збалансований та розумний підхід до харчування. Це повинно стати вашим стилем життя. Пам’ятайте, що за даними Американської кардіологічної асоціації допустима невелика кількість доданого цукру – не більше 24 грамів на день для більшості жінок, та не більше 36 грамів на день для більшості чоловіків.

Помилка № 2. Помилкове відношення здорових продуктів до категорії "шкідливих"

Частіше всього до "шкідливих" відносять продукти з високим вмістом жиру. Так, слід уникати штучного трансжиру (підвищує "поганий" холестерин ЛПНЩ та тригліцериди), обмежувати насичені жири (містяться в таких продуктах, як масло та червоне м'ясо), та відмовитися від фастфуду та продуктів, які містять багато солі, цукру та трансжиру. 

Але ви не повинні уникати корисних жирів (мононенасичених та поліненасичених) Такі жири мають більше калорій на грам у порівнянні з вуглеводами та білками, але ненасичені жири важливі для здоров’я серцево-судинної системи. Включіть у свій раціон авокадо, оливкову олію, горіхи, горіхове масло та насіння.

На другому місці у цьому списку стоять, як не дивно, фрукти. У цих ласощах природи є цукор, але наше тіло поводиться з ним інакше, ніж з доданим цукром, завдяки клітковині, яка також міститься у фруктах. Крім того, вони буквально напаковані вітамінами та антиоксидантами. 

Помилка № 3. Тримати нездорову їжу в межах досяжності

Втриматися від того, щоб зжувати улюблені цукерки набагато важче, якщо ви знаєте, що у вас на схованці в вашій квартирі лежить коробка з ласощами. Навіть якщо вона призначена лише для особливого випадку та гостей. Краще оточити себе здоровою їжею та солодощами.

А якщо вже дуже сильно хочеться посмакувати улюбленим десертом, краще вийти за ним у кафе. Так ви собі ніби то й нічого не забороняли, але й постійної спокуси уникаєте.

Помилка № 4. Їсти на ніч або вночі

Нам потрібні калорії протягом дня, коли ми витрачаємо енергію. І якщо ми вдосталь не їмо вдень, можемо так зголодніти вночі, що з’їмо надто багато. Крім того, перекус перед сном може призвести до печії, яка не дозволить добре висипатися.

Краще переосмислити час приймання їжі та рівномірно розподілити калорії протягом дня. Якщо голод відчувається сильніше вночі, тоді краще  з’їдати корисний перекус (наприклад, фрукти або жменю горіхів). Звісно ж, все це повинно вписуватися в ваш денний калораж. 

Помилка № 5. Не відстежувати кількість калорій, яку ви отримуєте за день

Дослідження показують, що люди, які відстежують споживання їжі, якщо вони намагаються схуднути, є більш успішними. Регулярне ведення такого харчового щоденника допомагає усвідомити, що та скільки ми кладемо собі до рота.

Відстеження їжі дає нам загальну картину, завдяки чому можна зрозуміти, що працює, а що ні.

Де можна вести харчовий щоденник: Fitness Pal (Android, iPhone), Calorie Counter – MyNetDiary (Android, iPhone), MyPlate Calorie Counter (Android, iPhone).

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.