Тридцятихвилинне тренування щодня зменшує ризик ранньої смерті – дослідження
Фото: depositphotos.com

Сидячий спосіб життя шкідливий для здоров’я. Експерти навіть використовують термін "сидяча хвороба". Адже це один із ризиків ранньої смерті. Проте вихід із крісла та дивану існує!

Шкода для здоров'я та ризик ранньої смерті, пов'язані з тривалим сидінням, можуть бути компенсовані збільшенням активності: 150 хвилин помірних фізичних навантажень або 75 хвилин інтенсивних фізичних навантажень, зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). 

Ці висновки випливають з огляду досліджень. Понад 44 000 чоловіків і жінок носили трекери активності протягом 10 років.

Дослідження показало, що у дорослих, які проводили 10 і більше годин на день сидячи, значно вищий ризик ранньої смерті. Але цей ризик був особливо виражений серед людей, які, як правило, були фізично неактивними.

За даними дослідження, люди, які мали 30-40 хвилин помірної або інтенсивної активності, мали значно нижчий ризик ранньої смерті – подібно до тих, у кого був дуже низький рівень сидячого часу.

Інший важливий висновок з цього дослідження: навіть п’ятихвилинні активності корисно впливають на здоров'я. Раніше дослідження вказували на те, що фізична активність повинна тривати принаймні 10 хвилин, щоб бути корисною.

Проте новий огляд показує, що фізична активність будь-якої тривалості покращує здоров’я та зменшує ризик ранньої смерті.

"Ці вказівки є дуже своєчасними, враховуючи, що ми перебуваємо в центрі глобальної пандемії, яка тривалий час затримує людей у ​​приміщенні та заохочує посилення сидячої поведінки. Але люди все ще можуть захистити своє здоров’я та компенсувати шкідливі наслідки фізичної бездіяльності. Усі фізичні навантаження мають значення, і будь-яка їх кількість краще, ніж відсутність", – заявив співредактор спеціального випуску професор Еммануель Стаматакіс з Університету Сідней.

  • Тест на здоров'я серця. Як швидко ви підніметесь на 60 сходинок вверх
  • Катання на ковзанах покращує роботу м'язів, суглобів, серця та сприяє схудненню
  • Як сидячий спосіб життя під час COVID-19 погіршує здоров’я. Як це змінити – дослідження