Як сидячий спосіб життя під час COVID-19 погіршує здоров’я. Як це змінити – дослідження
Фото: depositphotos.com

Локдаун під час пандемії COVID-19 змусив багатьох людей у ​​всьому світі пристосуватися до нового способу життя.

Нещодавнє дослідження показало, що з початку пандемії фізична активність знизилась до 32,3% серед людей, які до локдауну вели активний спосіб життя.

Дослідження, опубліковане в журналі Psychiatry, також довело, що зменшення фізичної активності та збільшення часу за екраном гаджетів вплинули на погіршення психічного здоров'я. Збільшились випадки депресії та тривожних станів.

"Не тільки фізичні наслідки, але й психічні проблеми, викликані пандемією, взяли своє. Деякі мої пацієнти менш активні і частіше відвідують холодильник через втрату своїх старих звичок", – пояснює виданню Healthline доктор Річард Юн, начальник ортопедії медичного центру Джерсі-Сіті в штаті Нью-Джерсі.

Задля уникнення погіршення ситуації людям варто обмежити час з гаджетами, проводити більше часу на свіжому повітрі та займатися спортом.

Небезпека для хребта

Занадто багато сидіння пов’язане з підвищеним ризиком набору ваги, серцевих захворювань, діабету 2 типу та передчасної смерті.

"Сидячий спосіб життя має сильний зв’язок із розвитком болю в спині", – коментує лікар Медхат Міхаель, фахівець з лікування болю та медичний директор безопераційної програми Центру здоров’я хребта в Медичному центрі MemorialCare Orange Coast у місті Фонтан-Веллі, Каліфорнія.

"Збільшення ваги, яке навантажує хребет, та ослаблені м'язи живота та спини разом з ослабленими зв'язками, призведе до ще більшого навантаження на хребет. Усі ці ефекти та зміни створили б порочне коло болю в спині та подальше фізіологічне та механічне погіршення роботи хребта", – сказав він.

Особливої небезпеки піддаються люди похилого віку. Адже зменшення рухливості матиме для них серйозніші наслідки, ніж для молоді.

"Людям похилого віку може знадобитися лише 2 тижні сидячого способу життям, щоб побачити основні фізіологічні та метаболічні зміни", – підтверджує лікар Медхед Міхаель.

В рамках дослідження, опублікованого в журналі The Journals of Gerontology: Series A, вчені спостерігали за людьми похилого віку з надмірною вагою, які зменшили тижневу кількість кроків в половину.

Дослідження показала, що вони повільніше повертались до своєї попередньої фізичної форми, аніж молодші учасники експерименту. 

Як покращити ситуацію

Незалежно від віку експерти сходяться на думці, що повернення до рухливого способу життя важливий аспект під час пандемії. Експерти радять:

  • Ходити кожні 30 хвилин. Навіть якщо ви працюєте за комп'ютером, виділіть собі час для прогулянки кварталом.
  • Під час перерв розминайте своє тіло, особливу увагу приділіть розтягненню хребта. Комплекс вправ можете знайти тут.
  • Дотримуйтесь режиму: вставайте та лягайте спати в один той самий час.
  • Не сидіть цілий день в піжамі. Перевдягайтесь з початком робочого дня.
  • Внесіть у свій графік регулярну активність і дотримуйтесь такого режиму навіть під час суворих карантинних обмежень.

Дотримуючись цих порад, ви одразу побачите результат як для фізичного, так і психічного здоров'я.