Катання на ковзанах покращує роботу м'язів, суглобів, серця та сприяє схудненню
Фото: depositphotos.com

Зима – це не тільки про затишок вдома, новорічні свята з купою смаколиків. Це ще й про активні сезонні види спорту. Один з найдоступніших та найцікавіших – катання на ковзанах. 

Цей вид спорту має безліч переваг для здоров’я. Liga.Life зібрала корисні властивості катання на ковзанах, які зроблять ваш організм здоровішим.

Покращує роботу м'язів 

Підколінні сухожилля, м'язи стегна, литки, квадрицепсу, тазового дна, спини та сідничний м'яз зміцнюються та підтягуються навіть під час неквапливого катання на ковзанах. 

Це забезпечує численні переваги для здоров’я. Наприклад, проблема нетримання сечі під час вагітності або у похилому віці можна уникнути, зміцнюючи м'язи тазового дна заздалегідь.

Окрім того, існує багато проблем зі спиною, спричинені слабкими м’язами спини та ніг. Катання на ковзанах допоможе уникнути цих проблем у майбутньому, зміцнивши м'язи.

Також техніка катання на ковзанах полегшує такі повсякденні рухи, як стояння, присідання, ходьба, дотягування, скручування та згинання. У результаті людина витрачатиме менше енергії на ці рухи і не відчуватиме болю під час їх виконання.

Зміцнює суглоби

Катання на ковзанах допомагає зміцнити зв’язки та сполучну тканину навколо суглобів, що зменшує ймовірність появи болю чи травм.

Постійний рух суглобів без масивного удару, як під час бігу чи катання на ковзанах, означає, що суглоби виробляють синовіальну рідину. Вона змащує суглоби, запобігаючи тертю суглобових поверхонь і їх зношування.

Поліпшує здоров'я серця

Аеробні вправи позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи. Катання на ковзанах – приклад аеробного тренування.

Цікавий факт: цей вид спорту поєднує у собі елементи плавання та бігу. Ноги знаходяться в постійному русі, а спина зігнута вниз, так само як під час бігу. Рухи руками та тілом імітують подібні рухи під час плавання.

Завдяки постійному залученню цих рухів, катання на ковзанах вважається чудовою аеробною вправою, що має більше позитивного впливу на роботу серцево-судинної системи, аніж біг та плавання окремо. 

Сприяє втраті ваги

Катання на ковзанах вимагає напруження всього тіла для забезпечення стабільності, рівноваги та руху. У результаті людина спалює багато калорій за надзвичайно короткий проміжок часу. 

За даними Harvard Medical School за кожну годину неквапливого катання на ковзанах людина може спалити від 200 до 650 калорій, залежно від ваги та витрат енергії. Так людина вагою 83 кг спалює в середньому близько 622 калорій на годину катання на ковзанах.

У поєднанні з тим, що тіло має тенденцію спалювати більше калорій в холодну погоду, катання на ковзанах – привабливий вид спорту для тих, хто хоче схуднути.

Покращує баланс, координацію та гнучкість

Перебування на ковзанах вимагає контролю м’язів для балансу рухів. Під час катання зміцнюються м'язи та сухожилля стоп та щиколотки, які забезпечують відчуття балансу не тільки на ковзанці, але й на землі. Адже саме ці групи м'язів тримають людину у вертикальному положенні.

Окрім балансу також важливим є координація рухів тіла. Катання на ковзанах запускає механізм у мозку, який відповідає за координацію. 

Це корисно для уникнення травм та профілактики таких захворювань, як хвороба Паркінсона у похилому віці. Тобто катання на ковзанах корисно не тільки для тіла, але й для мозку.

Для витягування тіла, виконання деяких рухів та підтримки рівноваги людині необхідна гнучкість. Посилена гнучкість допомагає запобігти травмам, оскільки тіло стає набагато витривалішим завдяки постійному розтягненню та стисканню м'язів.

Зменшує стрес

Будь-яке тренування – це чудовий спосіб зняття стресу, оскільки фізична активність вивільняє "гормони радості" – ендорфіни в мозку.

Катання на ковзанах – один із видів спорту, який допомагає розслабитись, розім'яти своє тіло та забути про усі негаразди у компанії друзів.