Як харчуватися у спеку. Радить Центр громадського здоровʼя
Фото: freepik.com

У звʼязку з температурними рекордами в Україні Центр громадського здоровʼя (ЦГЗ) поділився порадами, щодо харчування у спеку.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Для підтримки гарного самопочуття, експерти радять дотримуватись наступних харчових порад:

  1. Пийте достатньо рідини. Питна вода запобігає зневодненню та покращує терморегуляцію. Натомість солодких газованих напоїв та алкоголю намагайтесь уникати. Вони можуть сприяти зневодненню через сечогінну дію та маскування спраги.
  2. Обирайте легку їжу. Це можуть бути нежирні білкові страви, салати, овочі та фрукти. Так зможете уникати надмірного навантаження травної системи. 
  3. Їжте маленькими порціями, але часто. У спеку зазвичай взагалі не хочеться їсти, однак організму необхідне "паливо" або ж енергія для належного функціонування. Відтак подумайте про зміну раціону в сторону маленьких, але збалансованих порцій.
  4. Уникайте жирної їжі. Її перетравлення вимагає більше енергії. Краще віддавайте перевагу легкому білку – яйцям, нежирному мʼясу тощо.
  5. Зменште споживання солі й ультраоброблених продуктів (ковбасних виробів, консервації, пакетованих снеків). Зазвичай останні також містять багато солі, а її надмірна кількість сприяє затримці рідини в організмі та порушує водно-сольовий баланс, який і так важко підтримувати під час спеки.

Також у ЦГЗ підкреслюють: "Морозиво й заморожений лід можуть здаватися очевидним вибором, коли хочеться охолодитися, але початковий ефект охолодження може бути короткотривалим. Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку".