Зарядка для мозку. Прості способи підтримувати ментальне здоров’я
Фото: pexels.com
Зміст:
  1. Головоломки
  2. Пограйте в карти
  3. Поповнюйте свій словниковий запас
  4. Танцюйте з усього серця
  5. Включіть всі свої почуття

Мозок бере участь у всьому, що ми робимо, тож якщо ми хочемо залишатися розумними та уважними, треба піклуватися про нього. Як ми розвиваємо своє тіло фізичними вправами, так й для нашого головного центру управління є спеціальні вправи.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Тренування мозку для поліпшення пам’яті, зосередженості чи повсякденних функцій є головним пріоритетом для багатьох людей, особливо в міру дорослішання. І це не обов’язково повинно бути щось дуже складне. Спеціалісти з Healthline.com запропонували прості та дієві методи для підтримки ментальних здібностей.

Головоломки

Незалежно від того, чи складаєте ви зображення Ейфелевої вежі із 1000 частин або сидите над 100 штуками, щоб створити Мікі Мауса, робота над головоломкою – завжди безпрограшний спосіб зміцнити свій мозок.

Дослідження показали, що будь-які головоломки (не тільки пазли) залучають до роботи багато когнітивних здібностей та є допомагають запобігти зорово-просторовому когнітивному старінню. Коли ви складаєте пазл, доводиться роздивлятися різні частини та шукати їх місце в межах загальної картини. Це – чудовий розім’яти свій мозок.

Пограйте в карти

Коли ви востаннє грали у карти? Дослідження 2015 року говорять, що швидка карткова гра може призвести до збільшення обсягу мозку в декількох регіонах. Це ж дослідження також виявило, що гра в карти покращує пам’ять та ясність мислення.

Спробуйте одну з цих перевірених карткових ігор: пасьянс, бридж, покер, преферанс, шалені вісімки тощо.

Поповнюйте свій словниковий запас

Багатий словниковий запас робить вас не тільки цікавим співрозмовником, але й допомагає тренувати мозок. 

Дослідження показують, що у словникових завданнях беруть участь багато областей мозку, особливо в областях, важливих для зорової та слухової обробки. Тож чому б не спробувати трохи пограти у таку гру?

Для цього потрібно завести зошит або робити записи у телефоні. Коли будете читати й побачите одне незнайоме слово, запишіть його та потім знайдіть визначення. Спробуйте вжити це слово п’ять разів наступного дня.

Танцюйте з усього серця

Центри з профілактики та контролю захворювань зазначають, що вивчення нових танцювальних рухів збільшує швидкість обробки інформації та покращує пам’ять. Це може бути будь-який танець. Головне, щоб це були нові рухи, які вам потрібно вивчити. 

Візьміть урок сальси, крану, хіп-хопу або сучасного танцю. Тренування з Зумби або просто аеробіки (aerobic dance) також допоможуть розвинути мозок. 

Якщо ви поки не впевнені у своїх силах, потанцюйте вдома, передивляючись відео с танцювальними тренуваннями. 

Включіть всі свої почуття

Дослідження за 2015 рік вказує, що використання всіх ваших почуттів може допомогти зміцнити ваш мозок.

Під тренуванням розуміється залучення до повноцінної роботи усі п’ять ваших почуттів. Ви можете спробувати випікати партію печива, відвідати фермерський ринок або спробувати новий ресторан, одночасно фокусуючись на запахах, дотиках, смаках, зору та звуках.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин